Nagy Navarróék nem adják fel

Azonnali hatállyal, rendkívüli felmondással megszüntette Nagy Balázs Péter (Nagy Navarro Balázs) és Szávuly Aranka munkaviszonyát a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) – közölte Cserháti Ágnes, az MTVA szóvivője. Közleménye szerint az éhségsztrájkolók „több mint két hete tartó demonstrációjuk során folyamatosan provokálják a munkáltatót. Tudatosan jogszabályellenes magatartásukkal, tevékenységükkel megsértették a médiatörvény és a munka törvénykönyve vonatkozó szabályait, politikai szerepvállalásukkal pedig semmibe vették a közszolgálati kódex előírását, amely kimondja: politikai ügyekben közéleti szereplést nem vállalhatnak, a nyilvánosság előtt véleményt nem nyilváníthatnak.” Tevékenységükkel azt juttatták kifejezésre, hogy „nem akarnak a közszolgálati médiában dolgozó munkavállalói közösséghez tartozni”, ezért „nem hagytak más lehetőséget a munkáltató számára”, mint hogy éljen a rendkívüli felmondás eszközével.

A Televíziósok és Filmkészítők Független Szakszervezetének két alelnöke december 10-én kezdett éhségsztrájkba a közszolgálati televízió óbudai székháza előtt. Nagy Navarro Balázs és Szávuly Aranka azt követelte, hogy rúgják ki a Lomnici Zoltán volt főbíró híradós kiretusálásának felelőseit. Azóta többen csatlakoztak az akciójukhoz (legutóbb Daróczi János, a köztévé kisebbségi műsorainak volt főszerkesztője, valamint civil aktivisták). Az MTVA különböző módszerekkel próbálta megakadályozni a sztrájkot: először „csak” tujákkal és szalaggal kerítették el őket, majd kordont is próbáltak állítani köréjük, egy róluk forgató tévéstábra rendőrt hívott az épület biztonsági szolgálata, karácsonykor pedig az LMP szerint a guantánamói recept szerint napokon keresztül „kínozták” (a Jingle Bell Rockot játszották nekik óriási hangszórókon) az éhezőket, ahogy Nagy Navarro mondta: őrületbe akarták kergetni őket.

Az éhségsztrájkot annak ellenére is folytatták, hogy a Lomnici-ügyet kivizsgálták, három tévés dolgozót figyelmeztetésben részesítettek, majd elbocsátották Élő Gábor hírigazgatót. Papp Dánielt hírfőszerkesztői tisztségéből felmentették, de továbbra is vezetheti a közéleti műsorok szerkesztőségét. Nagy Navarróék immár Böröcz István, az MTVA és Belénessy Csaba, az MTI vezérigazgatójának menesztését követelik.

Az éhségsztrájkot az MTVA a kezdetektől jogellenesnek tartotta, és csak azért nem bocsátották el a sztrájkolókat, mert –mint fogalmaztak – nem akartak belőlük mártírt csinálni.

Nagy Navarro Balázs viszont a felmentésüket tartja jogellenesnek. Még mielőtt éhségsztrájkba fogtak volna, rendes felmondással próbálták őt és Szávuly Arankát eltávolítani – a közmédiumok ezerfős leépítése során –, de ez akkor nem sikerült, mivel ők szakszervezeti vezetők, s a szakszervezet nem járult hozzá az elbocsátásukhoz, az MTVA pedig nem fordult bírósághoz. A most bejelentett rendkívüli felmondás esetén a szakszervezetnek már csak előzetes véleményezési joga van, de ezt sem tartotta be az MTVA, mondta lapunknak Nagy Navarro, ráadásul előbb adták ki a közleményt, mint hogy őket tájékoztatták volna. Nagy Navarro szerint törvénytelen eljárással próbálja a szakszervezeti tevékenységüket is ellehetetleníteni a munkáltató. „A közmédia vezetői ilyen módszerekkel próbálnak fellépni azokkal szemben, akik a törvényességet, a jogállamiságot képviselik” – nyilatkozta, majd úgy fogalmazott: érdekes jogi helyzet állna elő, ha ezek után megpróbálnák őket kiszorítani az MTV épülete elől. Tüntetésük a gyülekezési jog alapján nem bejelentésköteles, viszont magánterületen, kijelölt helyen folytatják, a bérlő az MTV Zrt. (nem pedig az MTVA), tőlük eddig nem kaptak jelzést.

Kedd este Nagy Navarro Balázs beszámolója szerint félszázan voltak a helyszínen, közülük öten éhségsztrájkolnak – ők tehát a maguk részéről folytatják tovább, amíg tudják és bírják.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.