Bukott a Klubrádió

Elbukta fővárosi, 95,3 megahertzes frekvenciáját a Klubrádió, miután egy januárban egymillió forint tőkével bejegyzett cég, az Autórádió Műsorszolgáltató Kft. ajánlatát nyilvánította győztesnek a Médiatanács. Arató András, a Klubrádió vezérigazgatója lapunktól értesült a Médiatanács döntéséről, ők semmilyen értesítést nem kaptak még. Arató egyelőre csak annyit mondott: nem tud elképzelni olyan döntési érvrendszert, amely nem háborítja fel mélységesen a Klubrádió több százezer hallgatóját.

A Médiatanács kedden három budapesti frekvencia sorsáról döntött: a 89,5-es, 103,9-es és a95,3MHz-eshelyi sávokról. Közlésük szerint a három nyertes – sorrendben a Prodo Voice, a Rádió Juventus és az Autórádió –már 2012 első negyedévében megkezdheti a sugárzást az új hullámsávon.

A júliusban kiírt három pályázatra összesen 20 ajánlat érkezett, 16 maradt versenyben. A Médiatanács tájékoztatása szerint a három nyertes pályázó az eredeti, „kikiáltási árnál” jóval – átlag több tízmillió forinttal –magasabb díjajánlatot tett. A Médiatanács emlékeztet, hogy a pályázatot „kevesebb kötöttség, több magyar zene” mottóval hirdették meg (részben ezért is tiltakozott a kiírás ellen a „beszélgetős” Klubrádió), de „fontos célkitűzés volt, hogy a rádiók műsoraiban a tájékoztató, a szórakoztató és a zenés jelleg mellett a helyi közélet is hangsúlyos szerepet kapjon”. A helyi közélettel foglalkozó műsorok arányát tekintve valamennyi pályázó közül a Prodo Voice Kft. tette a legmagasabb vállalást műsortervében.

A Klubrádió korábbi budapesti frekvenciájára kiírt pályázat már eleve nem kedvezett az elmúlt években főként országos híreket és közéleti vitákat sugárzó Klubrádiónak. A pályázat lényegében arról szólt, hogy az nyerhet, aki több magyar zenét és elsősorban helyi híreket ad. A Klubrádió jövő februárig adhat a mostani sávon, addig kaptak ugyanis ideiglenes hosszabbítást, így akár már márciusban válthatja őket az Autórádió.

A Klubrádiónak nem sok szerencséje volt a többi frekvenciapályázaton sem. Még a 2010-es választások előtt hiába pályázták és nyerték meg az üressé vált 92,9-es frekvenciát, a médiahatóság tavaly decemberben érvénytelennek nyilvánította a pályázatot (mondván, egy tulajdonos nem működtethet két rádiót). A Klubrádió emiatt bírósághoz fordult, de ítélet nem született még. Viszont 2011 februárjában lejárt a jogosultsága a 95,3 MHz-es hullámhosszra, azóta itt csak ideiglenes engedélyekkel működhet –legkésőbb a jövő tavaszig. November elején ráadásul megszűnt a Klubrádió dunántúli hálózata (öt helyi frekvencián hónapok óta csak ideiglenes engedéllyel adhatnak), vagyis az egyik utolsó reményük volt a 95,3-as hullámsáv, amit a Klubrádió tizedik születésnapja után néhány nappal veszítettek el.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.