Tologathatnák az ügyeket

„Senki nem vonható el törvényes bírájától” – szögezi le a közelmúltban elfogadott bírósági törvény. Vagyis: minden ügyben „az eljárási szabályok szerint a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező bíróságon működő, előre megállapított ügyelosztási rend alapján kijelölt bíró” jár el. Ez a tisztességes eljárás egyik fontos, nemzetközi egyezményekben is rögzített garanciális feltétele.

Ezt a korlátot akarja most lerombolni az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága az alaptörvény átmeneti rendelkezéseiről szóló törvényjavaslathoz benyújtott módosító indítvánnyal. Lehetővé tennék ugyanis, hogy amíg „a bíróságok kiegyensúlyozott ügyterhelése nem valósul meg”, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) vezetője bármely ügy tárgyalására más bíróságot jelöljön ki. Ugyanezt a lehetőséget megkapná az ügyészség is.

A kiemelt ügyekben a legfőbb ügyésznek már korábban lehetőséget biztosítottak arra, hogy a tetszése szerinti bíróság előtt emeljen vádat. Ez szakmai körökben heves tiltakozást váltott ki, az év végéig hivatalban levő főbíró pedig augusztusban az Alkotmánybíróság előtt támadta meg a rendelkezést.

A bíróságok szervezetéről és igazgatásáról szóló, a közelmúltban elfogadott törvényben is megjelent hasonló szabály. E szerint az OBH elnöke „az ügy elbírálására az illetékes bíróság helyett kivételesen más, azonos hatáskörű bíróságot jelölhet ki”, amennyiben az eljárás befejezése „ésszerű időn belül másként nem biztosítható”.

Jogászok körében ez is kiverte a biztosítékot, hiszen a hivatal elnöke a „kivételes”, illetve az „ésszerű” fordulat ellenére elég nagy döntési szabadságot kapna. Ott pedig, ahol az egyik fél tetszése szerint módosíthatja a játékszabályokat, nincs fegyveregyenlőség. Ráadásul ez gyanakvásra ad okot, hiszen könnyen ellehetetleníthetik a védelmet, s igen kellemetlen helyzetbe hozhatják a gyanúsítottat –de akár egy polgári per szereplőit is –, ha az ország egyik végéből a másikba kell tárgyalásra járni. Ettől gyorsabban nem születik ítélet, viszont súlyosan sérülhetnek a felek jogai.

A fideszes bizottsági elnök, Salamon László aláírásával kedden benyújtott javaslat még ennél is továbbmenne, hiszen az ügyek áthelyezésének lehetősége nem „kivételes”, hanem általános szabályként jelenne meg, s addig lehetne alkalmazni, ameddig „a kiegyensúlyozott ügyterhelést” – ami megint csak nehezen megfogható fogalom – nem sikerül elérni. Ráadásul elég fura helyzet állna elő, mert ha a legfőbb ügyész nem az illetékes bíróságon emelne vádat, döntését az OBH-elnök felülbírálhatná, s újabb fórumot jelölhetne ki.

A Baka-féle beadványról az alkotmánybírák a héten negyedik alkalommal tárgyaltak, azt azonban nem tudni, hogy ebben az évben lesz-e döntés. Amennyiben igen, és a főbíró aggályait megalapozottnak találják, a bírósági szervezeti törvényt is át kell írni. Ha azonban az alkotmányügyi bizottság javaslata az új alaptörvény része lesz, a felek törvényes bírájuktól való elvonása miatt legfeljebb az emberi jogi bíróság előtt lehet majd tiltakozni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.