Rómában látták a hibákat

Hűtlen kezelés és a számviteli fegyelem megsértésének bűntettével gyanúsítja a rendőrség W. Gyulát, a pécsi egyházmegye korábbi gazdasági vezetőjét. Az ötvenéves férfit kedden hallgatta ki és gyanúsította meg a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság.

Sem a rendőrség, sem az ügyészség nem nyilatkozott az ügyben, megszólalt viszont a gyanúsított védője, Fenyvesi Csaba. Tőle megtudtuk, hogy a rendőrségen felolvasták W. Gyulának az egyházmegye gazdálkodását kontrolláló könyvvizsgálói jelentést, és ez alapján történt meg a gyanúsítás. A nyomozati anyag szerint a volt gazdasági vezető törvénysértő tevékenysége több mint ötvenmillió forint vagyoni hátrányt okozott a püspökségnek. Fenyvesi kijelentette, hogy védence nem érzi magát bűnösnek, és írásban kívánja cáfolni a hatvanoldalas könyvvizsgálói jelentésbe foglalt, terhelő megállapításokat. A gyanúsítást W. Gyula és ügyvédje nem panaszolta meg, azt felesleges adminisztratív lépésnek vélték.

Mint arról írtunk, W. Gyulát 2010 szeptemberében mentették fel a pécsi egyházmegye vagyonkezelői posztjáról. A püspökség úgy kommunikálta ezt, hogy W. Gyula – húszévi vagyonkezelői munka után – a megromlott egészségi állapotára hivatkozva, maga kérte felmentését. Egyházi körökben viszont elterjedt, hogy W. Gyulát a Vatikán parancsára mentette fel Mayer Mihály, pécsi püspök, Rómában ugyanis úgy látták, hogy a vagyonkezelő súlyos hibákat követett el. A gazdasági vezető távozása után egy, a papi pályáját elhagyó pécsi férfi negyvenpontos feljelentést küldött a rendőrségnek, és abban azt állította, hogy az előző 2-3 évben számos gazdasági és néhány szexuális bűncselekmény történt az egyházmegyében. Ezt követően két, újabb, hasonló tartalmú feljelentés is érkezett a nyomozó hatósághoz. A feljelentések nyomán vizsgálat indult még 2010 végén. Mivel teljes volt a hírzárlat, az ügyet folyamatos találgatások övezték. Ez fokozódott, amikor Mayer Mihály 2011 januárjában lemondott hivataláról, és nyugdíjba vonult. A hetvenesztendős püspök döntését azzal indokolta, hogy belefáradt az őt ért támadásokba. Mayer átmeneti utódja, Veres András februárban elismerte, hogy a pécsi egyházmegye anyagi helyzete megrendült, és a püspöki széket húsvétkor elfoglaló Udvardi György sem cáfolta ezt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.