Péterfalvi megfélemlítő listája

„Megfélemlít, rontja az adatvédelmi biztos irodájában dolgozók közötti bizalmat, az ombudsmani intézmény presztízsét” – állítja az adatvédelmi biztos annak kapcsán, hogy hivatalvezetője, aki januártól az új adatvédelmi hatóság elnöke lesz, csak egyes munkatársainak ajánlott státust. Pedig szerinte mindenkit át kell venne. Hivatalba sem lépett, de máris válogat az adatvédelmi ombudsman jelenlegi munkatársai között Péterfalvi Attila, akit a jövő januártól működő Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság élére nevezett ki az államfő. Jóri András adatvédelmi biztos a saját munkatársainak is elküldött levélben hívta fel Péterfalvi figyelmét: az eljárást jogellenesnek tartja.

Péterfalvi – aki az év végéig hivatalosan az adatvédelmi biztosi hivatal hivatalvezetője – a csaknem ötven emberből körülbelül harmincnak kínált valamilyen státust az új szervezetnél.

Jóri András hangsúlyozta: december 31-ig még ő gyakorolja a munkáltatói jogokat, és egyetlen ember elbocsátására sem lát okot. Ezért megütközéssel tapasztalta, hogy Péterfalvi a kiválasztott köztisztviselőkkel – a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium egy munkatársának jelenlétében – saját irodájában megbeszélést folytatott, majd december 8-án délután – tehát a kinevezése előtt – az Aranytíz Művelődési Központban nekik már konkrét ajánlatot is tett.

„Magatartása egyes munkavállalókat megfélemlít, rontja az adatvédelmi biztos irodájában dolgozók közötti bizalmat, az ombudsmani intézmény presztízsét”, s december hónapban ellehetetleníti az iroda „jogszerű és hatékony működését” – írja Jóri András. Felszólítja ugyanakkor Péterfalvit, hagyjon fel a „munkavállalók és köztisztviselők zaklatásával”.

„Az ön magatartása többszörösen jogszabálysértő, jogellenes és etikátlan” – állítja Jóri. Hangsúlyozza: miután az új hatóság az adatvédelmi biztosi intézmény helyett jön létre, a munkajogi jogutódlás törvényi garanciáit nem lehet figyelmen kívül hagyni. „Azaz: a jelenlegi állománynak joga van a folyamatos közszolgálati jogviszonyhoz.”

A hivatalvezetőnek Jóri szerint kötelessége lenne az emberek védelme, így nem készíthetne listát, főként nem egy kormányzati szervmunkatársának jelenlétében. Ez azért is aggályos – véli az ombudsman –, mert az adatvédelmi hatóságnak adott esetben vizsgálnia kell majd a közigazgatási és igazságügyi tárca tevékenységét, ám az új szervezet ehhez elengedhetetlen függetlensége máris sérülni látszik.

Mindazok, akiket Péterfalvi nem vesz át, az új hivatallal szemben Jóri szerint kártérítési igénnyel léphetnek majd fel. A munkáltatói jogok jogosulatlan gyakorlása miatt tehát perek sora indulhat, ugyanakkor nemzetközi fórumok eljárását vonhatja maga után, mert a várható elbocsátások módja az uniós joggal és az emberi jogok európai egyezményével is ellentétes lenne.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.