Esztergom: mi kell még a közgyűlés feloszlatásához?

Alkotmányellenesen működik Esztergom képviselő-testülete, emiatt a kormánytól kéri (már többedszer) a feloszlatását és új választás kiírását Tétényi Éva. Bár a polgármester kérését már egy Alkotmánybírósági döntés is erősíti, a kormány várhatóan semmit nem fog tenni. Navracsics Tibor szerint legalábbis minden rendben van Esztergomban.

Azonnali intézkedést kér a Komárom-Esztergom Megyei Bíróságtól Tétényi Éva, Esztergom független polgármestere, miután az Alkotmánybíróság megsemmisítette a város adósságrendezési eljárásának és az ezt szentesítő jogerős bírósági ítéletnek az alapját jelentő úgynevezett reorganizációs rendeletet. A fideszes többségű önkormányzat áprilisban fogadta el az említett helyi jogszabályt, amely a város kiadásainak és bevételeinek átszervezésével forrásokat biztosított az adósságrendezésre, a hitelezők kifizetésére.

Tétényi Éva kérdésünkre azt mondta, az AB-döntés (amely a testület szervezeti és működési szabályzatát is annullálta) szokatlan jogi helyzetet teremtett: van egy jogerős bírósági ítélet, amelynek az alapját a most megsemmisített önkormányzati rendelet adja, így szerinte a megyei bíróságnak „valamit kezdenie kell” az általa nyáron hozott jogerős döntéssel. Hogy pontosan mit, azt a városvezető nem tudta megmondani, szerinte ezt a bíróságnak kell mérlegelnie.

Ettől függetlenül Tétényi nem kívánja elszabotálni az adósságrendezésről szóló bírósági ítélet végrehajtását, ám a jövő heti testületi ülésen a képviselők felhatalmazását kéri ahhoz, hogy a helyzet tisztázásáig a város felfüggeszthesse az adósságrendezés végrehajtását. A polgármester szerint arra nincs lehetőség, hogy az önkormányzat visszamenőleges hatállyal újraalkossa a most megsemmisített reorganizációs rendeletet.

Tétényi Éva értékelése szerint a helyzet egyértelmű: az AB nem csupán a vitatott jogszabályokról mondta ki azt, hogy alkotmányellenesek, hanem az önkormányzat rendeletalkotási tevékenységéről, végső soron az érdemi működéséről is. Álláspontja szerint a kialakult helyzetben a kormány nem tehet mást, mint kezdeményezi a parlamentnél az alkotmányellenesen működő esztergomi képviselő-testület feloszlatását. Az erről szóló kérelmét a független polgármester már postázta is Orbán Viktor kormányfőnek és Navracsics Tibor közigazgatási miniszternek; kezdeményezéséhez az ellenzéki pártok is csatlakoztak.

A kormány azonban várhatóan nem támogatja majd a kérelmet. Erre utal, hogy Navracsics Tibor közigazgatási miniszter a köztévé kedd reggeli műsorában úgy fogalmazott: az esztergomi önkormányzat szerinte nem működik alkotmányellenesen, így nem lát okot arra, hogy a kormány a parlamentnél kezdeményezze a feloszlatást. Navracsics úgy véli, a tervezett államosítással – 12 esztergomi intézmény állami fenntartásba vételével – megoldódnak a legégetőbb problémák. Jelenleg folyik az intézmények átadás-átvételének előkészítése, a parlament még karácsony előtt dönthet az ügyben.

Az intézmények átadását Tétényi Éva is helyes lépésnek tartja, ám szerinte ez nem befolyásolja azt a tényt, hogy az önkormányzat alkotmányellenesen működik. A városvezető azzal számol, hogy a feloszlatás elkerülhetetlen, az időközi választásokat pedig egy időben tarthatnák a tervezett helyi népszavazással. A polgármestertől megtudtuk, hogy a november eleje óta folyó aláírásgyűjtés eredményeként két kérdésben – a helyi szemétrendelettel és a piac üzemeltetésével kapcsolatban – már összegyűltek a kellő számú aláírások, így az önkormányzat a következő ülésén döntést hozhat a helyi népszavazás időpontjáról.

Tétényi Éva, a bíróságtól várja a megoldást
Tétényi Éva, a bíróságtól várja a megoldást
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.