Már négyen éhségsztrájkolnak

A Duna TV-től októberben elküldött Kembe Sorel-Arthur színész-riporter kedden csatlakozott a közmédia Kunigunda utcai gyártóbázisa előtt éhségsztrájkoló három szakszervezeti vezetőhöz, Nagy Navarro Balázshoz, Szávuly Arankához és Patakfalvi Sándorhoz, aki amiatt tiltakozik, mert a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) belső vizsgálata nem a valódi felelősöket büntette meg a kitakarásos Lomnici-tudósítás miatt.

Kembe Sorel-Arthur korábban a Duna2 Éjjeli őrjárat című műsoránál dolgozott, ahonnan vele együtt elküldték Teszári Nóra műsorvezetőt is, információink szerint az október elején indított műsor hamarosan meg is szűnhet. Kembe Sorel-Arthur azért csatlakozott az éhségsztrájkolókhoz, mert nem tartja normálisnak, hogy a XXI. században vissza kell térni 1848-hoz, és újra a sajtó szabadságát és a cenzúra eltörlését kell követelni. Ő is tapasztalt kézi vezérlést a Duna TV-ben, azt mondta, bizonyos dolgokat felső utasításra nem lehetett megvalósítani.

Az MTVA kedden reagált először az éhségsztrájkra, közleményében az önmegvalósítás egy formájának nevezte a szombat délután kezdett tiltakozó akciót. Az alap vezetése közölte, hogy aggódnak az éhségsztrájkolók egészségi állapotáért, és felajánlják orvosi szolgálat segítségét. Ugyanakkor felszólítják a demonstrálókat, hogy ne a Kunigunda utcai épület előtti területen folytassák az éhségsztrájkot, hanem az épület egy másik szárnyában, fűtött helyiségben. A biztonsági szolgálat részéről kedden a demonstrálóknak át is adtak egy dokumentumot, amelyben felszólítják őket, hogy hagyják el a gyártóbázis főbejárata előtti részt, ezt azonban Nagy Navarróék visszautasították. Az alap közleménye kitér arra is, hogy egyetértenek a Postai és Hírközlési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége közleményében megfogalmazottakkal, miszerint az éhségsztrájk lehetetlen, vállalhatatlan eszköz. (Ezzel a mondattal az alap jelentősen csúsztat, mert Lázár András szakszervezeti vezető nemcsak ezt nyilatkozta, hanem azt is, hogy szolidaritást vállalnak az éhségsztrájkolókkal, és követelik, hogy kezdődjön pártatlan vizsgálat.) A munkáltató határozott meggyőződése, áll a közleményben, hogy Nagy Navarro provokatív magatartásával szeretné elérni, hogy rendkívüli felmondással küldjék el, hogy a sajtószabadságért vívott küzdelem áldozata lehessen. Az MTVA azonban türelmet tanúsít, egyelőre nem él a rendkívüli felmondás eszközével, nem kíván mártírt faragni egy a mérlegelőképességét elveszteni látszó, a mértékadó szakszervezetek által is bírált eszközökkel nyomást gyakorolni kívánó, saját érdekeit képviselő szereplőből – áll a közleményben.

Nagy Navarro a médiaszolgáltatási alap közleményét felháborítónak tartja. A szakszervezeti vezető lapunknak azt mondta, folytatják az éhségsztrájkot mindaddig, amíg meg nem büntetik a hamisítási ügy igazi felelőseit. A közmédia állapotát szerinte jól jellemzi, hogy az MTV és a Duna TV hírműsorai egyetlen mondattal sem számoltak be a hamisítási ügy miatt kirobbant szakmai és ellenzéki tiltakozásokról, illetve az általuk folytatott éhségsztrájkról. Arra a kérdésünkre, hogy akár az egészségük rovására is folytatják-e az éhségsztrájkot, Nagy Navarro azt mondta, ebben mindenkinek saját döntést kell hoznia, ő azonban nem tehet mást, mint folytatja.

A közmédiumok központi üzemi tanácsa hétfő éjjel közölte, hogy részt kívánnak venni a Lomnici Zoltán kitakarási ügyének független vizsgálatában. Közleményük szerint vezető szerepet vállalnak és együttműködnének a médiaszolgáltatási alap, az MTI, az MTV és a Duna TV szakembereivel. „Fontosnak tartjuk, hogy mindenki számára egyértelműen kiderüljön, hogy a közmédia presztízsét ismét súlyosan romboló eseménysorozat mögött milyen okok és személyek állnak” – írták, és arra kérték az éhségsztrájkolókat, hogy a vizsgálat idejére függesszék fel tiltakozó akciójukat. Lapunk információi szerint kedd estére az üzemi tanács számára is kiderült, hogy nem indul független vizsgálat az ügyben. Kapuvári Gábor, a központi üzemi tanács elnöke azt mondta, ők együttműködésüket ajánlották fel egy független vizsgálat keretében. A két köztévé híradója feletti szakmai felügyeletet ellátó MTI azt válaszolta, hogy ha az MTVA újabb vizsgálatot indít, akkor ők az MTVA által javasolt mértékben és formában rendelkezésre állnak. Információink szerint ez lényegében azt jelenti, hogy nem lesz újabb vizsgálat, mert az MTVA a maga területén még múlt héten lefolytatott vizsgálat után lezártnak tekinti az ügyet. Mindeközben a Vegyipari Dolgozók Szakszervezete az éhségsztrájkolók melletti szolidaritási demonstrációt hirdetett csütörtökre a Kunigunda utcai gyártóbázis elé.

Az Európai Újságíró-szövetség (EFJ) kedden Brüsszelben kiadott közleményében támogatásáról biztosította „azt a küzdelmet, amelyet magyar újságírók és szakszervezeteik folytatnak a médiába való politikai beavatkozás és hírmanipuláció ellen”.

Nagy Navarro Balázs és Szávuly Aranka a hozzájuk harmadikként csatlakozó Kembe Sorel-Arthurral, még az éhségsztrájk elején
Kembe Sorel-Arthur csatlakozott Nagy Navarro Balázs és Szávuly Aranka éhségsztrájkjához
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.