Viharkabát kell

A miniszterelnök várhatóan ma napirend előtt ad tájékoztatást a parlamentben arról, hogyan tervezik korrigálni a 2012-es költségvetés tervezetét.

A büdzsé átírásáról Orbán Viktor még szombaton tárgyalt Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterrel és Varga Mihály miniszterelnökségi államtitkárral. Részletekről a szombat délben rögzített és vasárnap este az m1-en sugárzott nyilatkozatában azt mondta: a tervek szerint a 2012-es növekedést 1,5 százalékról „legalább 0,5 százalékig, de lehet, hogy inkább ez alá kell vinni”. Orbán szerint „a dolog nem annyira vészes, mint amilyennek látszik”,mert az eredetileg benyújtott büdzsét is jelentős tartalékkal tervezték, és ennek szintjét, amennyire lehet, szeretné megtartani. (November 25-én Matolcsy György még azt mondta, hogy nem tartja indokoltnak a Moody’s leminősítését. Magyarország költségvetése 0,5 százalékos növekedésig „golyóálló” – A szerk.). Az egész 2012-es költségvetést más euró–forint árfolyamon kell kiszámolni, mint amivel a benyújtáskor kalkuláltak. Konkrétumot nem említett, de lapunknak fideszesek azt mondták, „a büdzsét 300–305 euró–forint árfolyamra lenne érdemes belőni”. Orbán Viktor a köztévéből nyugtatta meg Magyarország polgárait, nincs mitől tartaniuk, Magyarország meg fog állni a lábán, 2013 már az elrugaszkodás éve lesz. Arra, hogy egységes gazdaságpolitikai stratégiát követett-e a kormány, és ebbe illik-e, hogy az IMF-et elküldtük, most pedig tárgyalásokat folytatunk a valutaalappal, Orbán úgy válaszolt: „Hogyne!” Csak a 2010-es reményekhez képest „a különbség az, hogy nem napsütésben kell végrehajtanunk az előző időszak hibáinak kijavítását, hanem kell esernyő, és úgy látom, kell viharkabát is”.

A 2012-es büdzsé fő számait már megszavazta az Országgyűlés. Hogy a korrigált változatról ismét szavazzanak, a házszabálytól való eltérésre van szükség, ez pedig nem megy a szocialisták támogatása nélkül, hiszen négyötödös döntésről van szó. Az MSZP ma határoz arról, hogyan szavaz.

Fellegi Tamás lemondásáról azt mondta: benne kell maradnia a kormányban, hogy kellő súllyal tudja képviselni a kabinetet az IMF-fel folytatott tárgyaláson, ahol a kormány kérésével ellentétben Magyarország nem köthet elővigyázatossági megállapodást a Nemzetközi Valutaalappal. A STOP hírportál tegnapi értesülése szerint az IMF igazgatóságának pénteki informális ülésén az az álláspont alakult ki, hogy csak olyan készenléti hitelt kaphatunk, mint amit a Gyurcsány-kabinet 2008 őszén igénybe vett.

A kormányfő a tévéinterjú előtti pillanatokban
A kormányfő a tévéinterjú előtti pillanatokban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.