Többen vitatják Éger újraválasztásának jogszerűségét

Már nemcsak a Nemzeti Erőforrás Minisztérium vár magyarázatot a Magyar Orvosi Kamara szombati tisztújító küldöttgyűlésével kapcsolatos etikai és jogi aggályokra, de a küldöttek egy része is óvásra készül.

A minisztérium ugyan a szombati küldöttgyűlés után közölte, hogy jogszerűségi és etikai kifogások merülhetnek fel a választásokkal kapcsolatban, de egyelőre nem emelt vétót a kihirdetett eredmény, Éger István nagy többséggel történt újraválasztása ellen. Azt azonban jelezték, hogy a józsefvárosi küldöttválasztás egyelőre még le nem zárult felülvizsgálata befolyásolhatja az elnökválasztás törvényességének megítélését. A tagság mintegy tíz százalékát képviselő józsefvárosi küldöttcsoport olyan mandátummal érkezett a választásra, amelyről utóbb még kiderülhet: nem jogosította őket a döntésben való részvételre. A területi küldöttválasztás eredményét a kamara saját felügyelőbizottsága több szabálytalanság miatt megsemmisítette, és elrendelte a választás megismétlését. Ezt azonban a törvényességi felügyeletet gyakorló minisztérium tiltotta le. A tárca szerint amíg a felügyeleti eljárás zajlik, nem lehet eldönteni, hogy a józsefvárosi választás érvényes volt-e.

Az óvásra készülő küldöttek szerint eljárásjogilag kifogásolható, hogy az országos jelöltlistát már november 28-án lezárták, holott az alapszabály, értelmezésük szerint, csak a december harmadiki zárást tette volna lehetővé. Ezzel lényegében kizárták az egyik legesélyesebb elnökjelöltet, Papp Magort, a Magyar Rezidens Szövetség elnökét, akinek jelölése november 29-én érkezett meg a kamarába.

Szombat délután Éger István magabiztosan jelentette be a sajtónak: nagy fölénnyel győzött, ismét ő az orvosi kamara elnöke, és gyorsan hozzátette: az elmúlt nyolc évben képviselt programja alapján folytatja munkáját. Éger István sikerét ugyanakkor több ügy is beárnyékolta, a közgyűlés hangulata pedig meglehetősen feszült volt. A küldöttgyűlés elején Szilvási István, a MOK egykori alelnöke azt javasolta: a választás körüli etikai és jogi aggályok tisztázásáig halasszák el a tisztújítást és az új küldöttgyűlésig bízzák meg a köztestület irányításával a mostani vezetőiket. Javaslatát azonban leszavazták.

Az eredményt az is vitathatóvá teheti, hogy az elnökjelöltek nem kaptak egyenlő esélyt. Éger kihívói – Berki Zoltán és Lotz Gábor – hiába kérték, nem kapták meg a küldöttek címlistáját, hogy programjukat közvetlenül is ismertethessék a küldöttekkel, erre csak Éger Istvánnak volt lehetősége.

A küldöttgyűlés után a folyosón a Népszabadságnak nyilatkozva több küldött is biztosra vette az óvást. Mint mondták, erre nemcsak a józsefvárosiak vitatott mandátuma szolgáltathat okot, hanem az alapszabály egyéb része is. A tagdíj mértékéről sem a küldöttközgyűlés határozott, hanem jóval korábban a kamara szűkebb testülete alapszabály-módosítással magához vonta ezt a jogot.

Éger István lapunk kérdésére, hogy miért nem álltak el a küldöttgyűléstől, miért nem vártak addig, míg biztossá nem válik mindenkinek a mandátuma, megint csak azt felelte: neki a törvény szerint december 31-ig meg kellett tartania a rendezvényt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.