Éhségsztrájk és ugróiskola

Szombat délután óta éhségsztrájkol a köztévés hírmanipulációk miatt az MTV székháza előtt Nagy Navarro Balázs tévés szakszervezeti vezető, így tiltakozva az ellen, hogy a Lomnici Zoltán volt főbíró kiretusálása miatt kirobbant botrányban nem a valódi felelősöket, a kitakarásra utasítást adó vezetőket büntették meg.

– Délután két óráig vártam, hátha megtörténik a csoda. Megadtam az esélyt a közmédia vezetőinek, hogy döntésüket meghozzák, és felelősségre vonják a hírhamisítások valódi felelőseit. Ehhez képest az MTI és az MTVA (a közmédiumok tulajdonosi alapja) egymásra mutogatnak, a csalók, hamisítók pedig továbbra is ott vannak a helyükön – nyilatkozta lapunknak a Magyar Televízió Kunigunda úti székháza előtt Nagy Navarro Balázs MTV-s szerkesztő. A Televíziósok és Filmkészítők Független Szakszervezetének alelnöke, a Közmédiumok Szakszervezeti Tanácsának elnöke addig marad, amíg a felelősöket ki nem rúgják. Az akcióhoz a hét végén csatlakozott a szakszervezet másik alelnöke, Szávuly Aranka és Patakfalvi Sándor, a Duna TV felvételvezetője is. A tévés szakszervezeti vezető a Lomnici-ügyben lefolytatott MTVA-s vizsgálatra is kitért (ennek eredményeként három tévést írásbeli figyelmeztetésben részesítettek). Tudomása szerint a kérdéses riport készítőjét Papp Dániel főszerkesztő kétszer is beszámoltatta a történtekről: egyszer írásban, egyszer pedig szóban – ezt azért tartotta szükségesnek elmondani, mert eddig nem lehetett tudni, hogy a „hírhamisító Papp Dánielnek” bármi köze lett volna a vizsgálathoz (az azóta a médiaaszolgáltatási alapnál a hír- és hírháttérműsorok főszerkesztőjévé kinevezett Papp Dániel készítette áprilisban azt a riportot, melyben Daniel Cohn-Bendit zöldpárti EP-képviselőt – a magyar médiatörvény és az Orbán-rendszer egyik legélesebb kritikusát – úgy állította be, mintha megfutamodott volna az MTV kérdései elől).

A közmédiumok másik kirendeltségén, a Naphegy téren – az MTI és az MTVA székháza előtt – tiltakozott a Lomnici-ügy miatt Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő. Deutsch beváltotta twitteres „fenyegetését”, és szombat délben valóban kiment ugróiskolát rajzolni a bejárat elé. Végigugrálni nem volt rajta hajlandó – ezt meghagyná azoknak, akik felelősek Lomnici Zoltán híradós kiretusálásáért. A fideszes politikus a bejáratnál tartott sajtótájékoztatóján a sajtószabadság megsértésének és elfogadhatatlan, gyalázatos, idióta eljárásnak nevezte, hogy kitakarták a volt főbíró arcát a Duna TV és az MTV múlt szombati Híradójában. Ez nem maradhat következmény nélkül, mondta, ezért továbbra is a felelősök kirúgását követeli.

A vizsgálat egyértelműen kiderítette, hogy az esetért három ember felelős (a riporter, a felelős szerkesztő és a vágó, akik írásbeli figyelmeztetést kaptak); hát viseljék is érte a felelősséget – nekik rajzolta az ugróiskolát. Lapunk kérdésére Deutsch azt mondta, ha valóban létezett felsőbb utasítás Lomnici mellőzéséről, ami egyelőre találgatás, akkor annak is felelősséget kell vállalnia a tettéért. Azzal, hogy a történteket „szakmai hibának” minősítette az MTVA, még inkább rátettek szerinte egy lapáttal. Ha ez szakmai hiba, akkor szerinte a most elfogott pénzszállítórablók is szakmai hibát követtek el, hiszen csak véletlenül rossz irányba indultak a bankfiókból. Az ügyben lapunk kereste a médiaszolgáltatási alapot, de nem kívántak reagálni Deutsch szavaira.

Németh Vladimir, a Közszolgálati Közalapítvány LMP-s kurátora a Lomnici-ügy kapcsán az Indexnek arra hívta fel a figyelmet, hogy papíron a műsorokat az MTV és a Duna Zrt. rendeli meg az MTVA-tól, mely legyártja azokat, és a zrt.-knek át kellene venniük. A valóságban azonban semmilyen átvétel – sem tárgyi, sem szakmai – nem történik, így az egyenként közel 50 főt foglalkoztató zrt.-k létére és az azokat felügyelő közalapítványra szerinte sincs semmi szükség. Ez az egész egy színjáték, mert ha nem így lenne, akkor nem az MTVA-nak kellene a vizsgálatot elrendelnie, hanem a két érintett zrt.-nek. Ez olyan, mintha a farok csóválná a kutyát.

Lapunk információi szerint a Közszolgálati Közalapítványban vizsgálatot, meghallgatást kezdeményezett a testület szocialista kurátora. Kránitz László lapunknak azt mondta, a közalapítvány felügyeli az ügyben érintett mindhárom intézményt, az MTV-t, a Duna TV-t és az MTI-t is. Ezért kérte, hogy a közalapítvány szerdai ülésén mindhárom vezérigazgató számoljon be a hamisítási botrányt követő vizsgálat részleteiről, körülményeiről. Kránitz szerint az ügyben nem csitulnak az indulatok, ezért tájékoztatást fog kérni arról is, hogy várható-e újabb vizsgálat vagy további felelősségre vonás.

Deutsch ugróiskolát rajzolt, de az ugrálást meghagyta a retusálási botrány felelőseinek
Deutsch ugróiskolát rajzolt, de az ugrálást meghagyta a retusálási botrány felelőseinek
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.