Még az LMP-szimpatizánsok fele is előítéletes

A legnagyobb kiugrást – kevéssé meglepő módon – a Tárki kérdőívének „cigánybűnözős” kérdésénél mutatták ki: a jobbikosok 79 százaléka részben vagy teljes mértékben egyetért azzal, hogy „a cigányoknak a vérükben van a bűnözés”.

Ami viszont igazán megdöbbentő, az az országos arány: a lakosság 63 százaléka is genetikai meghatározottságnak véli a romák bűnözési „hajlamát” a Tárki szerint. Az arány az LMP-sek körében a legalacsonyabb, de még náluk is 49 százalékos, a fideszesek 60, a szocialisták 61 százaléka is így gondolja – azaz az MSZP-szimpatizánsok hajszálnyival bár, de előítéletesebbek a fideszeseknél.

De nem csak itt érhető tetten a magyarok előítéletessége: kétharmados többségben vannak azok is, akik nem fogadnák el, hogy gyermekük roma gyerekkel barátkozzon. Ebben ráadásul nincs jelentős különbség a pártszimpatizánsok között: a jobbikosok a legelutasítóbbak, de még az LMP-seknél is csak 35 százalék az elfogadók aránya az úgynevezett Bogardus-féle szociálistávolság-skálán. Nem meglepő tehát, hogy a nemzetközi radikalizmus indexen előkelő helyet foglal el Magyarország: a vizsgált 33, többségében uniós ország között az ötödik helyen állunk, a (negatív) listavezető Törökország, az utolsó (azaz legkevésbé radikális) ország Izland.

A Political Capital tanulmánya szerint az index kelet–nyugat és észak–dél törésvonalat mutat (minél keletebbre, illetve délebbre megyünk, annál magasabb radikalizmusértékeket kapunk), ami arra utal, hogy azon országokban magasabb a jobboldali szélsőséges ideológiák iránti pszichológiai igény, ahol a totalitárius, diktatórikus vagy autoriter rezsimek jelentős szerepet vállaltak a XX. század második felének politikai karakterének formálásában is – ahol tehát a tekintélyelvűség „politikai gyakorlatként” hatotta át a társadalmat. A legalacsonyabb jobboldali extremizmus iránti igényt a skandináv országokban találhatjuk, itt a lakosság alig egy-két százaléka fogékony az ilyen ideológiákra. Nyugat-Európában egyedül Portugáliában tapasztalhatunk számottevő és Nagy-Britanniában kismértékű emelkedést, más országokban az index inkább csökkenést mutat.

Nemzetközi összehasonlításban szembetűnő a magyarországi adatokban megfigyelhető drámai változékonyság, ami elsősorban a rendszerellenesség gyors növekedésében, másodsorban pedig az előítéletesség további erősödésében volt megfigyelhető. A kutatás egyik fontos megállapítása, hogy ezek az adatok szerintük némileg megkérdőjelezik a Ralf Dahrendorfnak tulajdonított tételt, mely szerint egy politikai rendszert hat hónap, egy gazdasági rendszert hat év alatt át lehet alakítani, a társadalmi változáshoz azonban hatvan év kell. A demokratikus intézményekhez való állampolgári viszonyban ugyanis adataik szerint alapvető változások mehetnek végbe egy társadalomban akár néhány év alatt is.

Diplomás gyűlölet

A British Council Budapesten nemrégiben háromnapos konferenciát szentelt a radikalizmus témájának, ahol a magyar és külföldi szakemberek ismertették legújabb kutatásaik eredményeit. Ezek sorában Sík Endre beszámolt a Tárki Idegengyűlölet a magyar fiatalok körében című, háromezres mintán végzett felmérésről is. A Tárki kilenc éve végez ilyen méréseket, és azt tapasztalták, hogy az idegengyűlölet 1992-től 2002-ig növekedett, azóta stagnál.

A gyűlöltek „toplistáját” változatlanul a romák vezetik, az arabok, románok, afrikaiak és kínaiak után a nem létező pirézek zárják a sort. A kutatás megerősítette, hogy az iskolai végzettség foka egyenes, az életkor pedig fordított összefüggésben áll az idegengyűlölettel. Magyarul: minél tanultabb, illetve fiatalabb valaki, annál nyitottabb. Ugyanakkor 27 éves korig nem függ a xenofóbia az oktatástól, az „ártatlan, érintetlen fiatalok ugyanúgy idegengyűlölők, aztán 27 fölött már számít az iskolázottság”. Ez alól a fiatalok romákkal szembeni előítéletei képezik a kivételt, és ez volt a Tárki vizsgálatának egyik legmeglepőbb eredménye: arra a kérdésre, hogy a roma menedékkérőket beengedjük-e az országba, életkortól, végzettségtől nagyjából függetlenül nemmel felelt a többség.

A fiatalok körében azonban már számít a végzettség, csakhogy fordítva: a diplomások a legellenségesebbek, a legalacsonyabb végzettségűek a legbefogadóbbak a romákkal kapcsolatban. Sík Endre ezt az eredményt ijesztőnek nevezte, hiszen ez arra utal, hogy a következő generáció még ellenségesebb lesz a romákkal. (Ny. M.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.