Jövőre előrehozott választás?

Benne van a levegőben az előrehozott választás lehetősége. De úgy tűnik, csak a levegőben: bár a Fideszen belül is beszélnek róla, vezető politikusok szerint nincs reális lehetősége. Nagyon komolyan az MSZP-ben sem gondolják, de azért felkészülnek minden eshetőségre.

Nem erősítették meg lapunknak kormányoldalról, hogy a Fidesz vezetése bármilyen döntést hozott volna arról, hogy jövő tavasszal előre hozott választások lennének. 

Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök szombat délután a Facebookon írt egy blogbejegyzést, mely úgy szól: „Azt mondják fideszes forrásaink, hogy március 18-án előre hozott választás lesz. Ki tudja, hogy informálnak, vagy dezinformálnak bennünket. De játszani akarnak velünk. És nem mellesleg, hülyének néznek bennünket. Jaj de semmit érők!”. Gyurcsány azt írja, az új választási törvény egyértelműen hátrányos lesz az ellenzék számára, ezért nem szabadna részt venni a javaslat parlamenti vitájában. Gondolatban még tovább megy, a következő választások bojkottját is felveti.

– Nincs realitása a tavaszi előre hozott választásnak. Ezt rendkívül nehéz lenne áterőszakolni a Fidesz-frakción is – mondta lapunknak egy ismert fideszes politikus. Egy másik forrás tudomása szerint a közvélemény-kutatási adatokról, és egy esetleges előrehozott választásról lehetett „lamentálás” akár fideszes elnökségi tagok között is. „De egy konkrét, racionális érv is ellene szól: az, hogy a választójogi törvényről még decemberben lesz szavazás a parlamentben, viszont a választási eljárási törvény – mely többek között a kopogtatócédula-gyűjtéstől a kampánycsendig és a jogorvoslatig a voksolás konkrét részleteit szabályozza – nincs a T. Ház előtt. Az előzetes tervek szerint a választási eljárási törvényt csak jövőre fogadják el, leghamarabb március elején” – hívta fel a figyelmet egy kormánypárti politikus.

Jobboldalon ugyanakkor hallani érveket és ellenérveket is az előre hozott választások kapcsán. Az egyik verzió szerint, ha lezárulnak jövő februárra az IMF-tárgyalások, és megállapodás születik, 2012 tavasza lehetne „az utolsó pillanat”, ha a kormány, illetve a Fidesz előre hozott voksolást szeretne: akkor a kormányoldal népszerűsége megtépázottan is alkalmas lehetne a győzelemre, legalábbis a feles parlamenti többség megszerzésére – mondják. Az ellenzék viszont (különösen az MSZP, Gyurcsány Ferencék távozása miatt is) valószínűleg nem rendelkezne kellő idővel, hogy rendezze sorait, és kialakítsa egy balliberális szövetség, egy „olajfa-koalíció” kereteit.

A kormányoldal viszont húzhatna egy politikai „cezúrát”, és tiszta lapot nyithatna. Az előre hozott választási forgatókönyv ellen szólna viszont, hogy ezzel Orbán Viktor miniszterelnök elismerné: kétéves kormányzása kudarc. És nem lenne enyhítő körülmény vagy meggyőző hivatkozási alap az eurózóna válsága sem – egy, az előre hozott voksolás ellenzője szerint. Másrészt a piacok valószínűleg kedvezőtlenül reagálnának egy választásra, ez ugyanis instabilitást üzenne a befektetőknek. „Egy kormányátalakítás, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter menesztése, jobb üzenet lenne” – mondta lapunknak egy fideszes politikus.

A lapunknak nyilatkozó vezető MSZP-s politikusok azt mondták: nekik is több alkalommal tettek már utalást fideszes képviselők arra, hogy tavasszal előre hozott választás lehet, de – legalábbis a szocialisták szerint – nem meghatározó, döntéshozó kormánypárti személyek voltak. Ugyanakkor hozzátették: fideszes forrásaik elsősorban arról beszéltek ezzel kapcsolatban, hogy nincsenek még meg a megnyugtató megállapodások a lehetséges jelöltekről, listás sorrendekről. Vezető szocialista politikusok lapunknak nem zárták ki, hogy márciusban valóban előre hozott választás lehet, de leszögezték: nem ezt tartják a legvalószínűbbnek.

Egyfelől azért, mert az IMF-fel így nem lehet érdemi tárgyalásokat kezdeni, ami súlyos hatással lenne a forint árfolyamának alakulására, és a költségvetésben sincs egyelőre kampányra, választásra utaló elem. Igaz, ezt a kétharmados kormánypárti többség egy egyszerű technikai módosítással meg tudja oldani.

A Népszabadság ezzel együtt úgy tudja, hogy az MSZP országos elnöksége múlt hét csütörtökén már megtette a szükséges lépéseket arra az esetre, hogy ha mégis előre hozott választás lenne, akkor ne érje váratlanul a pártszervezetet az operatív előkészületekkel kapcsolatban. „Ha mégsem lesz, legalább előrébb vagyunk. Pár héten belül tisztábban fogunk látni” – fogalmazott lapunknak az egyik meghatározó szocialista vezető.

A 2010-es kampány egyik Fidesz-plakátja, egy kormánypárti politikus szerint a rendkívüli választás helyett jobb üzenet lenne a kormány átalakítása és Matolcsy György menesztése
A 2010-es kampány egyik Fidesz-plakátja, egy kormánypárti politikus szerint a rendkívüli választás helyett jobb üzenet lenne a kormány átalakítása és Matolcsy György menesztése
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.