Drágul a víz- és a csatornadíj

Orbán Viktor miniszterelnök ugyan minden nyugdíjast megnyugtatott levelében, miszerint a gáz-, villany-, távfűtés-, víz- és csatornadíjak nem nőhetnek nagyobb mértékben, mint az ellátások, akad némi aggódni való.

Azt már tudni, hogy 2012-ben 4,7 százalékkal emelkednek a járandóságok, a közműdíjak emeléséről viszont csak ezután döntenek a szolgáltatók, illetve az önkormányzatok. A Fővárosi Közgyűlés elsőként az ivóvíz- és a csatornahasználati díj emelésére vonatkozó javaslatot tárgyalja.

A Fővárosi Vízművek Zrt. 2012-ben átlagosan 3,6 százalékkal emelné meg ivóvíz-fogyasztási díját. A lakosság így bruttó 240,10 forintot fizetne jövőre egy köbméter vízért. Az alapdíj 4 forinttal emelkedne. A vízművek számításai szerint az emelés alig 13 forintos többletkiadást jelentene lakásonként havi 7,8 köbméter fogyasztás mellett. A Fővárosi Vízművek az előterjesztésben az 1990-es törvényre hivatkozik, miszerint a szolgáltatási díjakat úgy kell megállapítani, hogy fedezze a vállalkozó ráfordításait és hozzon némi nyereséget is.

Emelné árait a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. is. A tisztes nyereség jogán kívül arra hivatkoznak, hogy az új beruházások üzemeltetése együttesen 89 millió forint többletkiadással jár.Mindezekre tekintettel átlagosan 3,84 százalékos díjemelésre tesznek javaslatot. A lakosságnak azonban a csatornázási művek számításai szerint összeadott táblázat alapján csaknem 5 százalékkal kell majd többet fizetnie havonta. Így az egy főre jutó csatornahasználati díj havonta 1942 forintra emelkedik.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) viszont áremelés nélkül bővítené a BKV jegykínálatát. Ezzel folytatnák a tavaly megkezdett tendenciát. Akkor 15 év után először nem emeltek árat. A BKK egyébként öt variánst dolgozott ki a BKV jövő évi tarifarendszerére a változatlan áraktól az 1,62, a 4,20, illetve a 4,83 százalékon át egészen a 11,32 százalékos díjemelésig. Ez utóbbinál a havi teljes árú bérletekért a jelenlegi 9800 forint helyett 10 950 forintot kellene fizetni. Ez utóbbi együttesen fedezhetné az áfaemelés miatti bevételkiesést és az inflációkövetést, mivel 1,8 milliárd forint nettó többletet jelentene. Az ennél kisebb emelések 344, 856, illetve 965 millió forintot hoznának a BKV konyhájára. Bár az előterjesztők szerint minél nagyobb az ár, annál kevesebben váltanak jegyet. A legutolsó változat az előterjesztők szerint is elfogadhatatlan mértékben növelné az utazók pénzügyi terheit. A BKK egyáltalán nem javasolja a közép-európai viszonylatban meglehetősen borsos budapesti jegyárak további emelését. Az árak változatlansága mellett új jegy- és bérletváltozatok bevezetésével teremtenének kedvet a BKV-járműveken történő utazáshoz. Így bevezetnék csoportos napijegyet, bővítenék a kisgyermekes bérlet felhasználóinak körét, két órával meghosszabbítanák a bérletek érvényességi idejét, újraszabályozzák a bérletbemutatás rendjét. Megszűnne viszont a mozgássérültek számára kialakított bérlet. A pótdíj összegét pedig 33 százalékkal emelnék. Így a helyszínen 8000 forintot, 30 napon belül 16 ezret, azon túl 32 ezret kellene fizetnie a bliccelőknek.

A csatornadíj 3,8, az ivóvíz ára 3,6 százalékkal nő
A csatornadíj 3,8, az ivóvíz ára 3,6 százalékkal nő
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.