Bóvliba ejtett ország

Padlóra küldte tegnap a magyar pénz- és tőkepiacot a Moody’s meglepően időzített döntése, amely a romló növekedési kilátásokra, a fiskális kiigazításból fakadó kockázatokra, bizonytalanságokra hivatkozva a magyar államadósságot a Baa3-ból a Ba1 osztályba sorolta át, s ejtette ki a befektetésre még ajánlott kategóriából.

Ez már a bóvlikötvények világa, amelyből a kiút a bizalmat erősítő gazdaságpolitikán és a Nemzetközi Valutaalapon (IMF) át vezet, de nem úgy, ahogy a leminősítés előtt még órákkal is fideszes politikusok sejteni engedték: majd ők diktálják a feltételeket.

A magyar csődkockázat ugyanis rekordszintre nőtt: a CDS-felár az előző napi 603 bázispontról 644-ig emelkedett, míg az előző csúcs 2009 márciusában, a gazdasági válság mélypontján volt, 630 bázisponton. A hazai fizetőeszköz gyengült, az euró az eddigi csúcs, 317,85 forint közelébe lendült. Délelőtt meg is maradt ebben a magasságban, bár később volt némi erősödés, s este 315 forint körül járt az árfolyam, szemben a csütörtöki 311 forinttal. A lapunk által megkérdezett üzletkötők nem látták jelét annak, hogy a jegybank beavatkozott volna a folyamatokba.

Számok ide vagy oda, a kormányzati megszólalásokból az derül ki, a döntéshozók nem értették meg a hitelminősítő üzenetét. A Nemzetgazdasági Minisztérium kora reggeli közleménye szerint a kabinet a Magyarország elleni pénzügyi támadások részeként értelmezi a leminősítést. Ez a vélemény a nap folyamán sem változott, hiszen Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter Orbán Viktor miniszterelnökkel és 11 közgazdásszal folytatott többórás megbeszélés után azt mondta: spekuláció folyik Magyarország ellen, az állampapír, a forint, a CDS-felár és úgy általában az országgal kapcsolatos pénzügyi bizalom terén. Ennek szerinte nem kellene így lennie, mert Magyarország kormánya bizonyította, hogy a pénzügyi egyensúly szempontjából az Európai Unió legjobb országai közé tartozik.

Ezt egyébként olyannyira komolyan gondolják, hogy már a nemzetbiztonsági kabinet is foglalkozott a forint elleni koncentrált, spekulatív támadással, és úgy döntött, a Nemzetbiztonsági Hivatal és a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat segítségét kéri az esetleges támadás felderítéséhez. Valójában a nemzetbiztonsági törvény szerint nincs szükség semmiféle felkérésre, mert a titkosszolgálatoknak e nélkül is kötelességük fellépni az ilyen támadások ellen. Ahogyan tették 2008-ban, a forint és az OTP feltételezett támadásakor.

Orbán Viktor és Matolcsy György azonnali menesztését követelte tegnap az MSZP, mondván, elveszítették hitelüket a világban. Ahogyan Mesterházy Attila mondta, mindenki látja, hogy Magyarország nem valamilyen összeesküvés, hanem „két ember hülyeségének az áldozata”. Az LMP kontrázott, Scheiring Gábor szerint „az Orbán–Matolcsy duó a falnak vezette az országot”. A Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció szakértői kabinetet követel a hiteltelenné vált kormány helyett.

– Nem mondok le, sőt... Éppen fordítva ! – ezt mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, amikor éppen távozott a közgazdászokkal folytatott megbeszélésről. Munkatársunk kérdésére azt is megerősítette, hogy élvezi a miniszterelnök bizalmát.

Apró változás azért történt, a miniszter az eddigi másfél százalék helyett 0,5-1 százalékos jövő évi GDP-bővülésről beszélt. Persze ez csak akkor igaz, ha a német gazdaság tényleg lassul. e4, 5, 6

Nem mond le, sőt. Matolcsy György a tegnapi tájékoztatón
Nem mond le, sőt. Matolcsy György a tegnapi tájékoztatón
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.