Idejében kezdett gyógyítás

Az élet olyan, mint egy differenciálegyenlet – mondta a gyermekklinika udvarán az alapkőletétel előtt Rácz Béla lézerfizikus, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) rektorhelyettese. – A megoldás attól függ, milyenek a kezdő paraméterek.

Ha a kezdő feltételeket megváltoztatjuk, egészen más eredmény jön ki.

Ebben az esetben éppen ez a cél. Ha egy csecsemő valamilyen súlyos betegséggel jön világra, annál jobbak az esélyei a normális életre, minél előbb megkezdik a megfelelő kezelését. A Magyarország–Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program egyik közös projektje keretében három gyermekkórház működik együtt a ritka betegségek újszülöttkori szűrése érdekében. A Szegedi Tudományegyetem gyermekklinikája, a temesvári Luis Turcanu Sürgősségi Kórház és az aradi Vasile Goldis Nyugati Egyetem gyermekgyógyászati klinikája 1,6 millió eurót nyert el arra, hogy újonnan kialakítsák vagy fejlesszék az újszülöttkorban diagnosztizálható ritka betegségek kiszűrésére szolgáló laborjukat.

Arad megyében eddig egyáltalán nem volt ilyen ellátás. Temes megyében már működött, de csak kevés betegségre szűrték az újszülötteket. Szegeden 1968 óta végeznek ilyen vizsgálatokat, jelenleg már 26 veszélyes és ritka betegséget tudnak megállapítani az újszülöttektől levett vérmintából. Az európai uniós támogatásból most megvalósuló fejlesztés – amelynek keretében egy kisebb új épületszárnyat is illesztenek a klinika mellé – lényegesen kulturáltabb körülmények közé helyezi a laboratóriumot. Ennek alapkövét helyezték el november 18-án – igaz, hogy az épület falai már álltak, és 2012 februárjában át is adják rendeltetésének.

Szegeden emelt szintű központ létesül, Temesváron a meglévő műszerparkot fejlesztik, Aradon pedig új műszereket szereznek be. A programnak mindenütt része az informatikai rendszer fejlesztése, az orvosok és laborasszisztensek képzése. Romániában külön figyelmet fordítanak a szülészeten dolgozók, illetve a lakosság tájékoztatására.

– Magyarország 11 megyéjéből 40-45 ezer újszülött vérmintáját vizsgáljuk meg a szegedi gyermekklinikán évente – mondta el kérdésünkre Túri Sándor professzor, a klinika igazgatója. – Ennek óriási a jelentősége, hiszen számos olyan betegség van, amelyet ha nem ismerünk fel és nem kezelünk időben, akkor tönkreteszi e gyermekek és családjuk életét.

Példaként említette a gyermekgyógyász professzor a hipotireózist, a pajzsmirigy csökkent működését. Régen kreténként emlegették azokat, akik ebben a kórban szenvednek: szellemileg visszamaradottak, a mozgásfejlődésük is korlátozott. Ha nem kezelnék időben a betegen született gyermekeket, nem lennének képesek az önálló életre. Ez súlyos gondot jelentene a családjuknak. A másik viszonylag gyakori hasonló betegség a fenilketonuria, amely kifejlődött állapotában agykárosodással jár. Ha viszont születéskor felismerik, és megkezdik a gyógyítását, akkor a gyermek együtt fejlődhet az egészségesekkel, akár diplomát is szerezhet.

Arad már nem fehér folt

Arad megyében évente négyezer gyermek születik, de eddig nem szűrték az újszülötteket. Az új aradi szűrőközpont hat-hétezer újszülött vizsgálatát fogja ellátni. A városban három szülészet működik, de begyűjtik a vérmintákat Lippa, Kisjenő, Gurahont és Borosjenő településekről is. Vannak olyan betegségek, amelyek szűrését Temesváron végzik majd mind az Arad, mind a Temes megyében született gyermekek esetében. A pozitív eredményt mutató minták megerősítő vizsgálatát minden esetben a szegedi kiemelt központban végzik el.

Aradon már most is folynak a szűrővizsgálatok. Ott nem volt szükség az épület bővítésére. Az orvosok és aszszisztensek túl vannak már a betanításon, több közös konferencián vettek részt szegedi és temesvári kollégáikkal – mondta el kérdésünkre Dorina Burgan, az aradi gyermekklinika orvosa.

Hozzátette: számukra különösen fontos, hogy a program segítségével kiegyenlítődik az ellátásbeli különbség a határ két oldalán.

Pontosan kell tudni, milyen feltételekkel indul az élet
Pontosan kell tudni, milyen feltételekkel indul az élet
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.