Még egy titkosszolgálatot hoz létre a kormány

A két katonai titkosszolgálatot összevonják, de mindjárt egy újabb szervezetet is létrehoznak. Önálló szervezetként jönne létre a Nemzeti Információs és Bűnügyi Elemző Központ, a NIBEK.

A katonai titkosszolgálat más szervezeti rendben, de ugyanazt fogja csinálni, mint eddig, a NIBEK viszont teljesen új koncepció alapján dolgozik majd: figyelemmel kíséri Magyarország teljes bűnügyi és biztonsági helyzetét, tájékoztatja a kormányzatot, elemez és értékel.

A központ a szükséges adatokat – hogy melyek ezek, azt a tervezet igen lazán határozza meg – más szervezetektől közvetlen számítógépes kapcsolat útján szerzi be, s az információk lehívását az érintett meg sem akadályozhatja. A technikai feltételeket az együttműködésre kötelezett szervezeteknek saját forrásukból kell megteremteniük. Ilyen célra a költségvetési törvény tervezetében egyetlen fillér sincs, sőt az a központ felállításának pénzügyi feltételeiről sem rendelkezik.

A NIBEK információt igényelhet például a rendőrségtől, a polgári titkosszolgálatoktól, az adóhatóságtól, az idegenrendészeti és a menekültügyi hatóságtól, a katasztrófavédelemtől, a büntetés-végrehajtástól, a bűnügyi és a szabálysértési, valamint a népesség-nyilvántartásból, a közlekedési hatóságtól, de még a kötelező biztosítások nyilvántartásából is. A központ a légi utasok listáját szintén megszerezheti, s azt akár öt évig megőrizheti.

Az Alkotmányvédelmi Hivatal székháza
Az Alkotmányvédelmi Hivatal székháza FOTÓ: MÓRICZ SIMON

A különféle adatok parttalannak tetsző gyűjtése a világban nem példa nélkül való.

Szakmai szempontból fontos döntés a NIBEK felállítása, hiszen a bűnügyi szempontból releváns és az ország biztonságát veszélyeztető jelenségekre utaló információkat célszerű egy kézbe gyűjteni. A várakozások szerint ezzel kizárhatók az egyes szervek közötti párhuzamosságok, a központ ugyanakkor felhívhatja a figyelmet arra, ha valahol olyan adat áll rendelkezésre, amely egy másutt folyó eljárásban hasznosítható – mondták lapunknak titkosszolgálati források. A nemzetbiztonsági szervezet túl megosztott, de a rendőrséggel sem mindig működik zavartalanul az információcsere, a NIBEK így szerintük koordinációs szerepet is betölthet.

A garanciákat hiányolja viszont Harangozó Tamás. Az MSZP szakpolitikusa úgy látja, ilyen széles körű felhatalmazással túl könnyű visszaélni. Aki akarja, róla is pillanatok alatt kiderítheti majd, hogy mikor járt legutóbb kamerákkal felszerelt autópályán, mikor szállt repülőre, követett-e el valamilyen szabálysértést, mennyi adót fizet, rendben van-e a kötelező biztosítása. De szerinte ennél is nagyobb baj, hogy a központ beavatkozhat a titkosszolgálatok és a rendőrség munkájába.

Az IH is átkerül Pintérhez

Tavaly a külügyminiszter irányítása alá került az Információs Hivatal, ami szakmai körökben is meglepetést okozott. A tárca illetékese még alig egy hete arról beszélt a parlamenti szakbizottságban, hogy ez a döntés helyesnek bizonyult, s a rendszer jól működik. A most beterjesztett törvényjavaslat szerint mégis változásra van szükség. A tervezet az indoklással adós marad, abban csupán tényként szerepel: a jövőben – az Alkotmányvédelmi Hivatal, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat és a NIBEK mellett – ez a titkosszolgálat is a belügyminiszter alárendeltségébe tartozik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.