Eutanázia egyenes adásban

A legtöbb országban a betegének halálához aktívan hozzájáruló orvos az „öngyilkosságban való közreműködés emberölési cselekmény miatt” büntetőjogi felelősséget visel.

Magyarországon is kizárólag a kezelés elutasítását, azaz a passzív eutanáziát engedélyezik. A hatályos magyar törvény lehetőséget ad arra, hogy egy bonyolult procedúrát követően a gyógyíthatatlan beteg akár életfenntartó vagy életmentő kezelést is visszautasítson. Várandós nő azonban hazánkban sem utasíthatja vissza az életfenntartó beavatkozást, amennyiben képes a gyermek kihordására. Az öngyilkosságban közreműködést a magyar jog bűntettként értékeli, és öt évig terjedő szabadságvesztéssel bünteti.

Magyarországon kizárólag a kezelés elutasítását, azaz a passzív eutanáziát engedélyezik
Magyarországon kizárólag a kezelés elutasítását, azaz a passzív eutanáziát engedélyezik

Európában az eutanázia, azaz a kívánságra ölés terén a Benelux államok a legengedékenyebbek. Elsőként Hollandiában legalizálták az aktív eutanáziát, 2002-ben. Bár az eutanázia továbbra is bűntett, az orvos által segített öngyilkosságot akkor nem büntetik, ha az orvos betartja az életvégi döntésekre vonatkozó szabályokat. Azaz az eutanázia a beteg ismételt kérésére történt, és egyértelmű volt, hogy a beteg valóban meg akart halni.

A tapasztalatok szerint a holland orvosok többsége hivatása részének tekinti az eutanáziát. Természetesen orvos ott sem kényszeríthető eutanáziára, és arra javaslatot sem tehet.

A belga parlament ugyancsak 2002-ben legalizálta az eutanázia aktív formáját. A jogszabály támogatói szerint annak elfogadása előtt számos illegális eutanáziát követtek el Belgiumban, tehát csak keretet adtak a létező gyakorlatnak. A belga szabályozás szerint az orvos nem követ el bűncselekményt, ha az eutanáziát kérő betege nagykorú, kérése önkéntes, helyzete orvosi szempontból kilátástalan.

Az első beteg, aki az új törvény megszületése után ezzel a módszerrel halt meg 2002-ben, a 39 éves sclerosis multiplexben szenvedő Mario Verstaete volt, akinek halálát élőben közvetítette az egyik televízió. Luxemburgban 2009 márciusában fogadták el az eutanáziát engedélyező jogszabályt. Ehhez az alkotmányt is módosítani kellett, mivel Henrik nagyherceg lelkiismereti okokra hivatkozva nem szignálta a törvényjavaslatot.

Más európai országokban az aktív eutanázia bűncselekmény. Egyes államokban azonban (Dánia, Ausztria, Lengyelország, Németország, Olaszország és Svájc) az aktív eutanázia megítélése enyhébb, mint az emberölésé. Dániában például a törvények megengedik a betegeknek, hogy az életmeghosszabbító kezeléseket visszautasítsák.

Svájcban és Svédországban ugyan az orvos nem adhat be halálos injekciót, de felírhatja vagy odaadhatja azt a betegnek, és ezzel nem követ el bűncselekményt. Svájcban az sem követ el bűncselekményt, aki bizonyítani tudja, hogy nem „önös érdekből” segédkezett az öngyilkosságnál. Az alpesi országban 1998-ban alakult Dignitas nevű szervezet a végzetes betegségben szenvedőknek ad halálos dózisú barbiturátot, amit maguknak adnak be a páciensek.

Az Egyesült Államokban az öngyilkosságban való orvosi közreműködést sokáig Jack Kevorkian nevével kapcsolták össze. A Dr. Halálként is emlegetett orvos által készített gép gombnyomásra halálos dózisú mérget juttatott a betegbe – a szerkezetet az érintettek kapcsolták be. Az öngyilkosságban való orvosi közreműködést először 1997-ben, Oregon államban legalizálták, de ez nem általános – a tagállamok törvényhozásán múlik, hogy mit engednek és mit nem.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.