Eddig 1500 MSZP-s ment át Gyurcsányhoz

Egyelőre valamivel több mint négyezer személy írt alá szándéknyilatkozatot vagy töltött ki már belépési nyilatkozatot a Gyurcsány Ferenc volt kormányfő által vezetett Demokratikus Koalíció nevű pártba – tudta meg a Népszabadság. Ez kevéssel több mint a fele azoknak, akik korábban beléptek a formációba, amikor az még az MSZP egyik platformjaként működött. A DK illetékesei lapunknak elmondták: mindegyik (az egyelőre még hatályos törvény szerinti 176) egyéni választókörzetben sikerült önálló szervezetet megalapítaniuk; helyenként csak öt, míg máshol közel száz fővel.

A Demokratikus Koalíció iránt érdeklődők háromnegyede párttag is akar lenni, a többi szimpatizáns viszont pártoló tagi státuszt választ. Lapunk értesülései szerint a már hivatkozott négyezer jelentkező közül körülbelül 1300-1500 személy az, aki korábban az MSZP-nek is tagja volt, és most a pártváltás mellett döntött. (Az MSZP-nek hivatalosan 32 ezer tagja van.) A DK erősnek elsősorban Szabolcs-Szatmárban, Baranyában, Veszprémben és Budapesten látszik egyelőre, utóbbiban például az egykori szocialista főpolgármesterjelölt Gy. Németh Erzsébet és támogatói is „átálltak” a Gyurcsány-párthoz. A DK tagtoborzó körútja jelenleg is tart, a rendezvényeken átlagosan 150-200 érdeklődő vesz részt, december közepéig összesen több mint ötven helyszínt járnak végig az új párt vezetői.

Varju László, a DK pártigazgatója a Népszabadságnak azt mondta: a pártalapítás folyamata egy január végi kongresszussal zárul le, így első körben ekkor derülhet ki érdemben, hogy hányan is csatlakoztak a párthoz. Varju szerint addig a DK-platformot egykor támogatók mindegyikét személyesen keresik fel. Az általuk korábban kezdeményezett pártszavazáson több mint kilencezer párttag szavazott, és ezt a DK akkor úgy értékelte, hogy az MSZP aktív tagjainak többsége őket támogatja. Azt, hogy ehhez képest „csak” valamivel több mint ezer szocialista csatlakozott eddig hozzájuk, Varju úgy kommentálta: nem az a DK célja, hogy minél több MSZP-st átcsábítson. „Nem kampányolunk emellett, nem ugyanazt a bázist akarjuk újra elosztani, hanem új szereplőket, új támogatókat akarunk megnyerni a baloldalnak. Ráadásul a pártszavazáson a DK-platform párttagjainak több mint hétszerese vett részt, ami mindenképpen látványos eredmény” – fogalmazott.

Varju arról nem kívánt nyilatkozni, hogy milyen pártvezetők, polgármesterek jelezték átlépési szándékukat, mondván, ezt majd az érintettek maguk jelentik be a megfelelő időpontban.

Molnár Zsolt, az MSZP szervezési igazgatója a Népszabadság megkeresésére azt közölte: a kilépések végső mérlegét csak a jövő év eleji felmenő rendszerű tisztújítás lezárása után lehet megtenni. „Komplett alapszervezetek egységes kilépéséről szó sincs. A napi működésben, a politikai cél meghatározásában nem okozott semmiféle zavart a DK kiválása” – tette hozzá Molnár Zsolt.

Gyurcsányék egyenként keresik meg azokat az MSZP-seket, akik egykor támogatták a Demokratikus Koalíció platformot
Gyurcsányék egyenként keresik meg azokat az MSZP-seket, akik egykor támogatták a Demokratikus Koalíció platformot
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.