Valaki képviselje az államot is

Jogszabályi lehetőséget biztosítana a Lehet Más a Politika az ügyészeknek arra, hogy az állam képviseletében polgári peres úton támadják meg az elmúlt húsz év jó erkölcsbe ütköző privatizációs szerződéseit.

Az erről szóló törvényjavaslatot Schiffer András frakcióvezető nyújtotta be. A politikus a Népszabadság kérdésére azt mondta: az emberek igazságérzetét és az intézményrendszerbe vetett hitét rombolta, hogy a hatalom cinikusan kikacsintva nem firtatta bizonyos körök vagyonszerzését a privatizáció során.

„Ennek a törvénynek a hatóköre azonban nem csupán a 90-es évekbeli állami vagyonértékesítést öleli fel, hanem az elmúlt években kiárusított önkormányzati vagyonra is érvényes. A közösségi érdekvédelem ezeknél az ügyleteknél finoman szólva is háttérbe szorult, ezért ez alapvető közbizalmi kérdés. Egy jogállami utat nyitottunk meg, a perindítás jogát akarjuk megteremteni – fogalmazott Schiffer. – Mi abban is különbözünk a populista pártoktól, hogy nem mondjuk minden privatizációs ügyletre, hogy rablás volt, sem azt, hogy egyik vagy másik személy eleve tisztességtelen szerződéseket kötött, hanem azt állítjuk: egy jogállamban legyen egy arra feljogosított szerv, amely az állam, a köz érdekét képviseli ezekben az ügyekben.”

Schiffer arra a kérdésünkre, hogy nem nyithatja-e meg ez a lehetőség azt a kaput, hogy az eljáró hatóságok akár politikai alapon szelektáljanak a privatizációs szerződések között, az LMP-s képviselő azt válaszolta: „Ehhez az ügyészségi törvénybe kellene belenyúlnunk, amit valóban nem tettünk meg. De mi a Fidesz ’88-as jelszavát követjük, miszerint »tegyünk úgy, mintha jogállamban élnénk«, vagyis az ügyészség mérlegelési jogát nem lehet mérték nélkül korlátozni. Nem indulhatunk ki másból, mint hogy az igazságszolgáltatás pártatlanul jár el.”

Arra a felvetésre, hogy kezdeményezésük – az elmúlt húsz év szerződéseire vonatkoztatva – a visszamenőleges törvénykezés általuk is kritizált formájával tulajdonképpen azonos, a képviselő azt mondta: „A felvetés jogos, de nem szabad elfelejteni, hogy az anyagi-jogi szabályok akkor is azok voltak, amelyek most; a Fidesz visszamenőleges törvénykezésében pedig mi azt támadjuk, amikor egészen új tényállást kreál bizonyos helyzetekre.”

Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára lapunkat arról tájékoztatta, hogy a kormányzati oldal saját álláspontjának kialakítása előtt a legfőbb ügyészséggel kíván konzultálni a javaslat tartalmáról. „Ha az indítványban megfogalmazottakat szükségesnek és alkalmasnak találja a vádhatóság, akkor fogjuk eldönteni, hogy ebben a formájában támogatjuk-e a javaslatot” – nyilatkozott Rétvári. Az államtitkár lapunk arra a kérdésére, hogy elviekben egyetértenek-e az elmúlt húsz év privatizációs szerződéseinek esetleges felülvizsgálatával, azt válaszolta: ahogyan a nagy állami beruházásokat, a túlszámlázásokat és a PPP-konstrukciókat ismegvizsgálják, úgy ez a kör is beletartozhat.

Lamperth Mónika, az MSZP közjogi kabinetének vezetője lapunknak azt mondta: nyilván nem véletlen, hogy ezt a törvényjavaslatot az LMP számára kedvezőtlen II. kerületi időközi választás eredményének nyilvánosságra kerülésekor jelentették be. „Politikai megfontolásokból, úgy tűnik, alapvető elveket is hajlandók kockáztatni, jelen esetben ugyanis felmerül a visszamenőleges hatályú jogalkotás kérdése. Alaposan meg fogjuk vizsgálni a javaslatot, de egyelőre egy egyszerű politikai akciónak gondoljuk” – közölte Lamperth Mónika.

Horányi Miklós, a Legfőbb Ügyészség szóvivője megkeresésünkre azt mondta: nem kommentálják az LMP kezdeményezését, a vádhatóság a megfelelő közigazgatási egyeztető fórumon fogja elmondani szakmai véleményét, ha erre felkérik.

A cégvezetés nem látja sötétnek a jövőt
Akár a Malév privatizációját is vizsgálhatnák az ügyészek?
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.