Négymilliárd euró a tét

Orbán Viktor miniszterelnök jegyzi azokat a leveleket, amelyeket a kormány küld a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF) és várhatóan az Európai Uniónak.

A kormány azt szeretné, ha olyan megállapodást sikerülne kötni, amely „a magyar gazdaság növekedését segíti elő, megszorítások nélkül”. A kérelmet Matolcsy György készítette elő, aki péntek reggel tárgyalt az IMF képviselőivel. Munkatársunkat kormányközeli források úgy tájékoztatták: az új típusú megállapodás az IMF-fel várhatóan nem a legkedvezőbb, rugalmas hitelkeret (Flexible Credit Line – FCL) lesz, amelyet az IMF erős gazdasági alapokkal, jó mérleggel rendelkező országoknak kínál válságmegelőző céllal.

Forrásunk szerint nem feltétlenül azért, mert Magyarország esetleg nem felelne meg az ehhez megszabott kritériumoknak. E keretet gyakorlatilag automatikusan megkapja a kérelmező, ha megfelel az előre ismert követelményeknek. A keretből teljesítmény-ellenőrzés nélkül lehet pénzt lehívni. – Ilyen megállapodást a nagy országokkal szoktak megkötni – tette hozzá forrásunk, ilyet váltott ki például Lengyelország.

Kormányzati források szerint a magyar fél a szigorúbb megkötéseket tartalmazó elővigyázatossági hitelkeretről (Precautionary Credit Line – PCL) akar tárgyalni. Ezt szintén jó teljesítményt felmutató országok kaphatják, amelyek azonban átmeneti sebezhetőségük miatt nem felelnek meg a rugalmas hitelkeret feltételeinek. Ebből a keretből nem kell ténylegesen kölcsönt fölvenni, szolgálhat elővigyázatossági biztosíték gyanánt is. Ezért hangsúlyozta azt a Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye és a közrádióban Orbán Viktor is, hogy nem veszünk fel ténylegesen hitelt, ez csak „biztosítás”. Arra, hogy milyen nagyságrendről szólhat az IMF-megállapodás, egy befolyásos kormánypárti politikus azt tartotta a legvalószínűbbnek, hogy „az összeg Magyarország éves költségvetési szükségletének a szintjén fog mozogni”, azaz „nem lesz sokkal magasabb négymilliárd eurónál”. (Valószínűbb, hogy az államadósság jövőre esedékes kifizetéseire gondolt, ennek van ekkora nagyságrendje.)

Természetesen minden a tárgyalóasztal mellett fog eldőlni – tette hozzá egyik forrásunk, akinek arról nincs tudomása, hogy a hitelkeretért „rendelkezésre állási díjat” kellene fizetni. – A kormánynak azt kell elfogadnia, hogy az IMF figyelemmel kíséri Magyarország költségvetési fegyelmének szilárdságát – mondta. A megállapodás alapját jelentheti a stabilitási program, azaz a kormánynak nem kell lényegesen módosítania a büdzsé tervezetét. A hiánycélt természetesen tartani kell – mondták munkatársunknak.

A Fidesz-frakció nevében tegnap Lázár János frakcióvezető, illetve Rogán Antal frakcióvezető-helyettes, a parlament gazdasági bizottságának elnöke tárgyalt több mint egy órán át az IMF-delegációval. A megbeszélésen részt vett Irina Ivascsenko, az IMF budapesti állandó irodájának vezetője és Christoph Rosenberg, az IMF európai részlegének tanácsadója, illetve más valutaalapos képviselők is. A delegáció tegnap találkozott Mesterházy Attilával, az MSZP elnökével is.

Az IMF budapesti képviseletének vezetője, Irina Ivascsenko tegnap az Országházban. A Fidesz keresett neki bébiszittert
Az IMF budapesti képviseletének vezetője, Irina Ivascsenko tegnap az Országházban. A Fidesz keresett neki bébiszittert
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.