Felmelegített vádak Elie Wiesel ellen

Január 24-én kezdi tárgyalni a Fővárosi Bíróság azt a személyiségi jogi pert, amelyet Grüner Miklós holokauszt-túlélő indított Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbija ellen. Az eljárás valójában Elie Wiesel, Nobel-békedíjas íróról szól: Grüner szerint ugyanis akit ma Elie Wieselként ismer a világ, ellopta az ő egykori auschwitzi barakktársának, Lázár Wieselnek a személyazonosságát.

Grüner Miklós az elmúlt negyedszázadban számos nyilvános fórumon, kiadványban állította, hogy Elie Wiesel (képünkön) nem lehet azonos az Auschwitzban A-7713-as számon nyilvántartott Lázár Wiesel nevű egykori rabtársával. Grüner pénteken sajtótájékoztatón jelentette be: állításai igazolására pert indított. Jogi képviselője, Bősze Ferenc azt közölte, hogy a személyiségi jogi pernek nem az alanya lesz Elie Wiesel, hanem a tárgya. Mégpedig oly módon, hogy alperesként perbe hívták Köves Slomót, aki 2009-ben, Elie Wiesel magyarországi látogatásakor egy internetes cikkében történelemhamisítónak nevezte Grünert.

– A bírósági tárgyaláson azt szeretnénk bizonyítani, hogy Köves Slomó „jogsértően és megalapozatlanul tüntette fel a felperest történelmi és valós tényeket célirányosan csúsztatva, a valóságtól elrugaszkodva hivatkozó személyként” – idézte a keresetlevelet Bősze Ferenc, aki hozzátette: az eljárás során valójában azt kell igazolniuk, hogy Elie Wiesel hamis személyazonossággal él.

Elie Wiesel a hivatalos életrajza szerint 1928. szeptember 30-án született Máramarosszigeten, 1944-ben a családjával együtt deportálták. Túlélte az auschwitzi haláltábort, ahonnan előbb Franciaországba került, később az Egyesült Államokban telepedett le. A holokausztról írt életrajzi könyve (És a világ hallgat) az ötvenes években jelent meg Buenos Airesben jiddis nyelven, majd 1958-ban a franciául megírt Az éjszaka hozta meg számára a világsikert. Eddig összesen 57 könyve jelent meg, munkásságát 1986-ban Nobel-békedíjjal ismerték el.

Grüner Miklós állításának lényege, hogy a valódi Lázár Wieselnek az ötvenes évek közepén nyoma veszett, a jiddis nyelvű önéletrajzi mű még bizonyosan az ő alkotása volt, ám Az éjszaka már egy másik személy munkája, aki szépirodalmi stílusban átdolgozta Lázár Wiesel eredeti önéletrajzát, majd Elie Wiesel néven felvette a személyazonosságát is.

Grüner – aki a második világháború után Svédországban telepedett le – 1986-ban személyesen találkozott Elie Wiesellel. Az összejövetelt egy svéd újság szervezte meg, ám a találkozón Grüner és Wiesel is úgy nyilatkozott, hogy még soha életükben nem látták egymást. Grüner nem értette a dolgot, mivel jól emlékezett egykori rabtársára, Lázár Wieselre, akinek a karjára a haláltáborban az A-7713-as számot tetoválták. Az íróként elhíresült Elie Wiesel a mai napig azt állítja magáról, hogy ő volt az A-7713-as fogoly, ami Grüner szerint képtelenség.

Bősze Ferenc a bíróság elé tárt bizonyítékok közül kiemelte, sikerült olyan dokumentumokat beszerezniük, amelyek azt igazolják, hogy az A-7713-as számú rabként nyilvántartott Lázár Wiesel valójában 1913-ban született, miközben Elie Wiesel 1957. november 27-én kelt amerikai állampolgárság iránti kérelmében úgy nyilatkozott, hogy 1928. szeptember 30. a születési dátuma. Olyan iratokat is találtak, amelyek szerint Lázár Wiesel apját Ábrahám Wieselnek hívták (ő volt az A-7712-es számú rab), miközben Elie Wiesel hivatalos életrajzában az szerepel, hogy az édesapját Salamon Wieselnek hívták.

Arra a kérdésünkre, hogy Grüner Miklós miért folytat 1986 óta valóságos hadjáratot Elie Wiesel ellen, a most 83 éves férfi azt mondta: egykori rabtársa emlékének tartozik azzal, hogy az általa átélt szenvedésekből ne húzhasson hasznot egy másik személy, ne használhassa fel jogtalanul a valódi Lázár Wiesel személyazonosságát.

-
FOTÓ: MÓRICZ SIMON
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.