Listázás pártszimpátia alapján már a fogyatékosok otthonában is

Különös lista került elő az andornaktályai fogyatékosok otthonából: az intézmény mind a 26 dolgozóját felsorolták, feltüntetve mindegyikőjük mellett pártszimpátiájukat és még aszerint is megkülönböztetik a kormánypártiakat, hogy ki a rendes fideszes és ki beszél "az egyes intézkedések ellen".

„Fidesz, Vámosi Lacira szavazott. (...) Tardon fideszes polgármesterre szavazott. (…) Jobbikos, utálja a Fideszt. (…) MSZP, Korózs Lajos nővére. (…) Nem politizál, de lehet fideszes. (...) Hit Gyülekezetének tagja – ilyen megjegyzések szerepelnek azon a listán, amelyen a Heves megyei önkormányzat fenntartásában lévő, Egerhez közeli andornaktályai fogyatékosok otthona és rehabilitációs intézete huszonhat dolgozójának nevét sorolják, feltüntetve mindegyikőjük mellett pártszimpátiájukat, s néhány esetben azt is, milyen pártállású polgármesterre szavaztak.

A lap alján egyfajta lábjegyzetként ez szerepel: »a vastag betűvel kiemelt dolgozókról állítható 100%-os bizonyossággal, hogy fideszesek, de (s itt a papíron két név következik)... az, aki Orbán Viktor politikájával egyetért és szimpatizál, valamint támogatja, a többi fideszes már ellen beszél az egyes intézkedéseknek«.”

Az A4-es formátumú, kézzel, nagybetűkkel írott dokumentumot az intézményben terjedő pletyka szerint állítólag az igazgatónő asztaláról leesve találta meg valaki, lefénymásolta, majd elküldte azt a Heves Megyei Hírlap címére. A fenntartó megyei önkormányzatnak a lap tegnapi számában közzétett közleménye szerint névtelen, minden bizonyítékot nélkülöző, de nagyon súlyos vádakról van szó, ezért a hivatal szociális osztálya tájékozódik az ügyben, szükség esetén pedig cselekszenek, hiszen – imígy a reagálás – a munka rovására megy, ha a dolgozók a feladataik elvégzése helyett egymással foglalkoznak.

Vámosi László, Andornaktálya polgármestere szerint nem zárható ki, hogy a lista egyfajta támadás az igazgatónő ellen. Hajdúné Farkas Ildikó intézményvezető tegnap azonnali hatállyal áthelyezését kérte a megyei önkormányzattól. Indoklásként leírta, hogy „bár emberi méltóságában is megsértették ezekkel a politikai feltételezésekkel, mégis szakmáját és az intézmény lakóinak nyugodt életkörülményeit szem előtt tartva távozásával elejét veszi a hasonló akcióknak”. Az igazgatót szavai szerint rendkívül megviselte, hogy aljas módszerekkel próbálják őt provokálni, gyanúba keverni.

A Heves megyei önkormányzat az addigi helyettest, Magos Tünde Máriát bízta meg a vezetői teendők ellátásával: pályázatot – mint megtudtuk – nem írnak ki a posztra, mert január elsejével ez az intézmény is állami tulajdonba kerül. Az otthonban tegnap „összdolgozói” értekezletet tartottak, amelyről a sajtó nem tudósíthatott. A megbízott vezető késő délutáni közleményében a többi között ez olvasható: a dolgozókat kizárólag szakmai alapon, munkájuk által értékeljük. A legtöbben évek óta itt dolgoznak az otthonban. Az utóbbi időben néhány vezetői döntés kapcsán az igazgatót számos kritika érte munkatársaitól, és sok esetben ezek munkahelyi feszültségeket eredményeztek. Azt gondoltuk, hogy ezek a szakmai konfliktusok az intézmény falain belül maradnak. (…) Az összdolgozói értekezleten elhangzott, hogy a megyei önkormányzat nem kétes eredetű és tartalmú listák alapján ítéli meg a dolgozóit, a pártállásnak nincs semmilyen szerepe, a politika ki van rekesztve minden intézményből. Kétféle dolgozó létezik: aki jól végzi a munkáját, és aki nem. Csupán ez számít. Rossz fényt vetne az intézményre és a megyei önkormányzatra is, és csak belső feszültséget okozna, ha minden névtelen, bizonyítékot nélkülöző vádaskodás miatt vizsgálatot indítanának – olvasható Magos Tünde Mária közleményében.

Az intézmény dolgozói közül többeket is megkerestünk, a nevét vállalva senki nem nyilatkozott. Volt, aki azt mondta: felháborította, s a személyiségi jogokkal való visszaélésnek tartja, hogy neve is szerepel a dokumentumon, mert nem adott arra engedélyt, hogy bárhol „összeírják”.Mások közölték: tudják, ki és kinek a megbízásából készítette a névsort, de konkrétumokat nem árultak el, mert nincsenek a kezükben konkrét bizonyítékok.

Korózs Lajos volt szociális és munkaügyi államtitkár, az MSZP országgyűlési képviselője, akinek nővérét és unokahúgát is megemlítették a listán, tudósítónknak tegnap azt mondta: sosem kérdezte egyik rokonától sem, melyik pártra szavaz, ez mindenkinek magánügye. – A demokrácia helyett a pártlojalitás és a pretoriánus metódusok érvényesülnek a mostani kormány politikájában, ezt eredményezték a Kubatov-listák. Senki ne gondolja, hogy az andornaktályai ügy egyedi eset, mind a háromezer-kétszáz hazai településen összeállították már hasonló névsoraikat, s mindenki megkapta a neve mellé az ikszet, ki erős narancssárgával, ki narancssárgával, ki pedig pirossal vagy rózsaszínnel. Nyilván vagyunk tartva – ezt köszönhetjük a mostani kormánynak.

A lista, amely miatt távozni kényszerült az intézményvezető
A lista, amely miatt távozni kényszerült az intézményvezető
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.