Végül 367 dolgozót rúgnak ki

Főként műszaki szakemberek kirúgásával folytatták kedden a csoportos létszámleépítést a közmédiában. A Népszabadság információi szerint a kirúgottak között van Szaylay József, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap adáslebonyolításért felelős igazgatója és több hasonló területen dolgozó műszaki szakember is. Hétfőn pontosan 98 emberrel – köztük M. Kiss Csaba, Bombera Krisztina, Teszári Nóra műsorvezetőkkel, Várkonyi Attila egykori köztévés szórakoztatási igazgatóval – közölték, hogy nem tartanak igényt a munkájukra, kedden hozzávetőleg ugyanennyi embernek mondtak fel.

Szabó László, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap kommunikációs igazgatója lapunknak elmondta: az alap végül is 367 fős leépítést jelentett be a munkaügyi központoknak. Eredetileg azt tervezték, ahogy lapunk is írta, hogy 400 főt bocsátanak el, de az elmúlt hetekben, hónapokban hozzávetőleg harmincan maguktól távoztak. A most elbocsátandó 367 dolgozó közül 49 közös megegyezéssel maga kéri felmentését, vagy nyugdíjba megy.

A Népszabadság információi szerint a legtöbb embert, több mint 200-at a két közszolgálati tévétől bocsátanak el, a kirúgásra váró rádiósok száma is meghaladja a 100-at, a távirati irodánál a 30-at.

A közmédiában működő hat szakszervezet tegnap kifogást jelentett be az elbocsátásokkal kapcsolatban, mondván, a munka törvénykönyvének előírásaival ellentétben a munkavállalók nagy csoportját érintő átalakításokról az alap nem kérte ki a szakszervezetek véleményét, ezért azonnal le kell állítani a kirúgásokat. Szabó László ezzel kapcsolatban azt mondta, az alap konzultálni fog a szakszervezetekkel is, de a törvényben előírt kötelezettségüknek eleget tettek, amikor konzultáltak, sőt meg is egyeztek a központi üzemi tanáccsal. Ezért a szakszervezetek kifogását nem tartják megalapozottnak, tovább folytatják az elbocsátásokról szóló előzetes értesítések átadását a munkavállalóknak. Az alap kiadott közleménye szerint „a mostani szakszervezeti kifogás benyújtásának semmilyen jogalapja nincsen, ahhoz ugyanis az kellene, hogy valamilyen jogellenes intézkedést tegyen a munkáltató, vagy mulasztást kövessen el, ilyen pedig nem történt”. Nagy Navarro Balázs, a szakszervezeteket tömörítő szervezet elnöke lapunknak azt mondta, ők a munka törvénykönyve alapján nem konzultációt, hanem véleményezést kértek. A szakszervezetek újra egyeztető tárgyalást kezdeményeznek. Amennyiben ezt a közmédium vezetősége elutasítja, akkor várhatóan bíróságon támadják meg a csoportos létszámleépítés jogszerűségét.

A központi üzemi tanáccsal történt megállapodás alapján az MTVA 33 millió forintos segélyalapot hoz létre, amelyet a leépítésben érintett munkavállalók szociális rászorultsági alapon, illetve elhelyezkedésüket támogatandó vehetnek majd igénybe. A létszámleépítésben érintett, nyugdíjazást igénybe venni nem tudó 55 év feletti munkavállalók, az 51–54 év közötti dolgozók, a havi bruttó 220 ezer forint alatti átlagkeresetűek, valamint a három vagy több kiskorú gyermeket nevelők – ha elfogadják, hogy munkaviszonyuk közös megegyezéssel szűnik meg – plusz egyhavi átlagkeresetüket kapják meg. A törvényi előírásoknak megfelelően a kirúgottakkal azt közlik, hogy harminc nap múlva felmondják a munkaviszonyukat. Addig állományban maradnak, de mentesítik őket a munkavégzés alól. Újabb 30 nap elteltével, december elején kapják meg az elbocsátásról szóló végső értesítést.

Lapunk úgy tudja, hogy a nyári leépítésekhez hasonlóan most is lehetőség lesz arra, hogy az előzetes elbocsátási értesítést átvevő dolgozók szociális indokokkal megfellebbezzék a döntést. A nyári 500 fős leépítések során 25 dolgozónak „kegyelmeztek meg”.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.