„Isten mentsen meg!”

Orbán Viktor kormányfő egymaga szállt szembe szinte a teljes Fidesz-frakcióval, amikor hétfőn az oktatási kabinet indítványára Lázár János, a képviselőcsoport vezetője arra kérte, halasszák el a köznevelési törvény kedden megkezdődött általános vitáját. A miniszterelnök – ahogy az Origo megírta – ezt szinte személyes kérdésként, bizalmi ügyként fogta föl, és utalt rá, hogy a kormány terjeszti elő a javaslatot, márpedig a kormányt ő vezeti, úgyhogy aki szembeszáll a köznevelési törvénnyel, őellene hadakozik, amit kikér magának.

Márpedig akkor elég sokan állnak szemben vele, köztük mindazok, akik a vezető kormánypárt részéről valaha is oktatással foglalkoztak. Így rögtön Pokorni Zoltán egykori szakminiszter, aki az oktatási bizottság elnökeként látványosan szembement Hoffmann Rózsa államtitkárral. Vitájuk már személyeskedéssé fajult. Ez leginkább akkor derült ki, amikor egy televíziós műsorban az idegeit kissé elveszíteni látszó Pokorni úgy fogalmazott, hogy Hoffmann-nál még Kádár János kommunistái is okosabbak voltak, ők azt mondták, aki nincs ellenük, az velük van. Pokorni ugyanakkor a Fidesz legutóbbi kihelyezett frakcióülésén személyesen ígérte meg Orbán Viktornak, hogy „nem fekszik keresztbe” a törvényjavaslatnak, s a szakbizottság hétfői ülésén – hangsúlyozva a miniszterelnök iránti lojalitását – nem szavazott arról, hogy általános vitára alkalmasnak tartja-e az előterjesztést. A kormánypárti többség végül igent mondott, de a helyzetet jellemzi, hogy Pósán László, a Fidesz oktatáspolitikai kabinetjének vezetője éles szóváltásba keveredett Hoffmann Rózsával, amikor azt mondta neki, hogy „isten mentsen meg” a jelenlegi formájában elfogadott törvénytől, mire az államtitkár úgy válaszolt, hogy ha jól érti a képviselő urat, akkor „valójában isten mentsen meg a kormánytól”.

Persze Pokorni és Pósán még kevés lenne ekkora ellenálláshoz – erejüket növeli Lázár János is, aki hódmezővásárhelyi polgármesterként alapvetően más alapelvek mentén alakította át a település iskolahálózatát, mint amilyeneket Hoffmann képvisel. Nem véletlen, hogy tegnap a Fidesz frakcióvezetője egy televíziós műsorban utalt arra, hogy módosítókkal szétbombázzák majd a köznevelési törvényjavaslatot. Utóbbit Hoffmann Rózsa tegnap a parlamenti vita expozéjában úgy jellemezte, hogy az megújuláshoz vezet, a felemelkedést, az ország versenyképességét szolgálja, megerősíti a nemzeti középosztályt és rendezi a pedagógusok helyzetét. Ugyanakkor olyan köznevelési rendszert alkotnának meg, amely „elősegíti a gyermekek harmonikus testi, lelki, értelmi fejlődését, és amely erkölcsös, önálló életvitelre nevel”.

A parlamenti vitában aztán kiütköztek az ellentétek: Pokorni Zoltán a Fidesz felszólalójaként ízekre szedte a tervezetet, olyannyira, hogy az MSZP elnöke, Mesterházy Attila is rá hivatkozott, arra kérve a kormánypárti képviselőket: fontolják meg a Fidesz politikusa által mondottakat, és vessék el ezt az „abszurd, szűklátókörű, primitív” javaslatot. Az LMP-s Osztolykán Ágnes közhazugsági törvénynek nevezte a jogszabálytervezetet, és – szemben a kormányjavaslattal – inkább Lázár János hódmezővásárhelyi gyakorlatát ajánlotta a parlamentnek megvalósításra, míg a jobbikos Balczó Zoltán abban is kételkedett, hogy megvan-e a javaslat elfogadásához szükséges parlamenti többség. Ha a kereszténydemokratákon múlik, akkor megvan – ők ugyanis egyhangúlag támogatják az államtitkáruk által jegyzett törvénytervezetet, amely végső formájában szinte bizonyosan megváltozik: a Fidesz úgy ötven-hatvan lényegi módosító indítványt terjeszt majd be, hasonlóképp az LMP is. Az MSZP ennek nem látja értelmét, mert alapjaiban tartja rossznak a tervezetet – valószínű, hogy a párt a végszavazásról kivonul, így tiltakozva a Hoffmann Rózsa, illetve, ahogy azt a kormányfő világossá tette, Orbán Viktor nevéhez köthető törvény ellen.

Nincsenek egyedül: tegnap a Parlament épülete előtt demonstrációsorozatot kezdett a hónap elején alakult Hálózat a Tanszabadságért nevű, civil szakmai szervezeteket tömörítő szerveződés. A „fogadóóra” nevű demonstrációsorozat a törvény végszavazásáig tart. Márpedig most már világos, hogy lesz új köznevelési törvény: az igazi kérdés fideszes információk szerint az, hogy Orbán Viktor magához a törvény elfogadásához ragaszkodik-e, hogy ezzel valamiféle eredményt fel tudjon mutatni ezen a területen, vagy pedig annak jelenlegi tartalmához is. Ha az előbbi elképzelés az igaz, akkor a köznevelési törvény alapjaiban változhat meg. Ha az utóbbi, akkor borítékolhatók a jelenleginél is súlyosabb konfliktusok.

 

Hoffmann Rózsa
Hoffmann Rózsa – magányosan a parlamentben
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.