Mali visszaszól – de csak a blogján

Mali Zoltán, Drávapiski polgármestere blogjában reagált a szombati számunkban megjelent cikkre, amelyben megírtuk: falujának hat állástalan lakója átjelentkezett Siklósnagyfaluba, mivel Piski önkormányzata idén nem biztosít számukra közmunkát.

Megírtuk azt is, hogy a százlelkes Drávapiskiről még – hasonló okokból állítólag – 20-25-en akarnak átjelentkezni Siklósnagyfaluba, ahol a polgármester ígéretet tett a „menekülők”-nek a közmunkára. A 30 napnyi közmunkát azért igénylik a távozó piskiek, mert annak hiányában 2012-ben elveszítik a havi 28 500 forintos foglalkozást helyettesítő támogatásukat. Az érintettek szándékát az is befolyásolja, hogy megromlott a viszonyuk Malival, s úgy vélik, emiatt hátrányokat kell elszenvedniük.

A cikk megírása előtt felhívtam Mali Zoltán polgármestert, ám ő nem vette fel a telefont, és SMS-ben is csak annyit üzent, hogy nem nyilatkozik. Ezért megkerestem a falu jegyzőjét, aki elmondta, hogy a jelenlegi jogszabályok értelmében az önkormányzatnak nem kötelessége a közmunkaszervezés.

A jegyző arról is szólt, hogy az állástalanok miképp gondoskodhatnak önmaguk számára közmunkáról, igaz, hozzátette, hogy a vállalkozások leginkább akkor fogadják fel őket, ha a munkát keresők ingyen vállalják az alkalmazást.

Mali Zoltán a blogjában teljesebbé tette a képet. A polgármester leírta, hogy 2010-ben tizenkét embernek szervezett Drávapiski önkormányzata közmunkát, 2011-ben mindössze egynek, ám az idén foglalkoztatott közmunkás egyedül többet ért, mint a tavalyi tizenkettő. Mali Zoltán a bejegyzését ekképp zárja:

„Én továbbra sem fogok vízgereblyézéshez áldást osztani.

Legyek ismét rasszista, már az sem érdekel. Nem vagyok hajlandó fiktív igazolást adni, ami konzerválja azt, hogy helyi cigányok 20 éve nem akaróznak elmenni dolgozni, csak és kizárólag a segélyezési rendszert pumpolhassák, és közben 28 500 forint segélyből autót lizingelnek (havonta mintegy 27 000 forintért), és még 50 000 havi hitelt is törlesztenek...”

A polgármester – javítás nélkül idézett – véleményével visszautal blogja elején olvasható állítására, jelesül arra, hogy a távozók és az átjelentkezést tervezők feketén végigdolgozták a szezont, ugyanakkor elvárnák az önkormányzattól, hogy igazoljon nekik 30 nap közmunkát (ami által biztosított számukra a tíz és fél havi állami apanázs).

A fenti vélemény nem egyedülálló, s érdemes megvitatásra. Ezért, bár Mali mindezt nem nyilatkozatként hozta tudomásunkra, helyet adtunk szavainak.

A liliomtipró ökör visszaszól

Mali Zoltán azért nem hajlandó nyilatkozni lapunknak, mert nehezményezi egy korábbi riportomat, amelyben megírtam, hogy megromlott a viszonya sok helybélivel. Ha az a cikk megalapozatlan lett volna, akkor nyilván helyesbítést kér, vagy bírósághoz fordul. Egyiket sem tette. Sértő szó nem volt a riportban.

Nem úgy Mali blogjában.

Ő szemétládának, jómadárnak, bértollnoknak, pofátlannak minősített, és azt is állította, hogy tanárként összeszűrtem a levet a tanítványaimmal.

Erről annyit, hogy sosem voltam tanár, ezért diákjaim sem lehettek, akikkel összeszűrhettem volna bármit is. A többi sértés miatt nem magyarázkodom, Mali így lát engem, vagy így akar láttatni, lelke rajta.

Az se ráz meg, hogy Mali alpolgármestere és testőre, Illés Attila „te ökör” megszólítással kioktató e-mailt küldött, amit – bár nem tegeződünk – ezzel zárt: „Legközelebb nem leszek veled ilyen baráti”.

Azon viszont eltöprengek, hogy vajon mit merhet megengedni magának a két faluvezető a tőlük függő helybéliek körében, ha ilyen hangot ütnek meg egy újságíróval szemben.

Akinek mellesleg a „bűne” csak annyi, hogy szavaikat nem közölte kritikátlanul. (U. T.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.