Annyit sem mondtak, hogy „kösz”

Négy hónapja adták át a felmondóleveleket a közmédiumoknál az első körben elbocsátott félezer embernek. A többség azóta is keresi a helyét.

Nej Györgyöt harmincöt év rádiózás után, hatvanadik születésnapja előtt négy hónappal nyugdíjazták. Nem csalódott különösebben, és nem is került padlóra – volt ideje felkészülni rá. „Egy ideje már nyilvánvaló volt, hogy ebben az új médiavilágban nekem nem lesz helyem”, nyilatkozta lapunknak. Nem is szeretné, hogy legyen, tette hozzá, mert politikai tisztogatásnak tartja a spórolásra hivatkozva végrehajtott 900 fős leépítést, mi másról lenne szó, amikor 68 milliárdot kapott a közmédia? Ezért a nyugdíjba kényszerítését inkább fölszabadulásként élte meg. Ezzel együtt: mégiscsak lehúzott 35 évet a rádiónál, és annyit sem mondtak neki, hogy „kösz”. „Rápihenek erre a 35 évre. Végre előszedhetem a Zawinul-lemezeimet, többet lehetek az unokáimmal, sokat kerékpározom, úszom, futok. Úgy néz ki, lesz munkám is, de kétszer meggondolom, hogy a médiában vállalok-e bármilyen feladatot. Közben persze hiányzik egy jó rádió, de a Magyar Rádió utóda nem hiányzik, már nem is hallgatom” – Furcsa érzés, hogy nem kell időre bejárnom, készülnöm, hogy „felelőtlen módon” tudok élni. Vannak, akik ezt pótcselekvésekkel próbálják túlélni, én szerencsésnek mondhatom magam ,mert a családom mellettem áll, így kiegyensúlyozott a lelkivilágom – tette hozzá. Benda Lászlót majdnem 40 év után rúgták ki az MTV-től, mégpedig „senkik”. „Megkérdeztem, hogy talán a 60. születésnapomat, avagy a szakmai elismertségemet tisztelték-e meg a kirúgásommal, de Papp Dániel csak annyit mondott, hogy sok érv játszott közre ebben. De hát akit a Cohn-Bendit-riport meghamisítása után rögtön főnökké neveznek ki, mit is mondhatott volna?” „Elképzelni sem tudtam, hogy hozzám nyúlhatnak, de nem voltak félelmeim, hogy ne találnék magamra.” A volt kollégákkal megmaradt a kapcsolata, „segítünk, ha tudunk” üzenték – „nyilván nem tudnak segíteni, de ez érthető ebben a sajtópiaci mészárlásban”.

Benda László most a két véglet, valahol a letargia és a felszabadultság közötti lelkiállapotban élte-éli meg a történteket. „Jól elvagyok így, a kormány diktátuma nélkül. Szerencsére vannak, akik még kíváncsiak 35-40 évnyi tapasztalatomra, tudásomra. Egyetemeken, főiskolán tanítok, közben írogatok is, járok-kelek a világban. Meglepetésemre külföldön inkább kíváncsiak a véleményemre, mint itthon.” A köztévéhez biztosan nem menne vissza, mert ami ott folyik, abban nem szeretne partner lenni. Azért még vissza-visszajár az MTV-be, de hullaszagot érez. A tévézéshez bajosan térhetne vissza, maga a műfaj is kiveszett, „nem látok a palettán olyan műsort, amely bármilyen formában elemezni próbálná a külpolitikai eseményeket. A világpolitika is Orbán Viktorral kezdődik és vele végződik.” Még az is lehet, hogy ezt a hiányt előbb-utóbb valaki bepótolja, de erről csak annyit mond, „ha netán létrejönne egy online tévé, rádió, akkor kellő önbizalommal várnám, hogy megtaláljanak”.

Négy hónapja adták át a felmondóleveleket a közmédiumoknál az első körben elbocsátott félezer embernek
MTV, televízió, közmédium
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.