Máris újabb frontot nyitnak?

Hat tartózkodás mellett, egyetlen ellenszavazat nélkül fogadták el a szocialista küldöttek az új, számos ponton módosított pártalapszabályt, de mégsem ez váltotta ki a legnagyobb figyelmet az MSZP szombati kongresszusán.

Mesterházy Attila két határvonalat is húzott kongresszusi beszédében: egyfelől lezárta a Gyurcsány Ferenc távozásával véget ért korszakot, másfelől új szereposztást hirdetett, és ehhez az elmúlt években szerepet kapott pártvezetők háttérbe húzódását kérte. A pártelnök szerint a változtatáshoz a pártnak is változnia kell. „Új szereposztás kell. Arra kérlek benneteket, akik az elmúlt években megjelenítették a pártot, hogy lépjetek egy kicsit hátrébb és a háttérből segítsétek a közösséget. Tapasztalatotokra, tudásotokra szükség van, kérlek, támogassátok az új szereplőket!”, fogalmazott.

„A pillanat itt van”
„A pillanat itt van”

Mesterházy a kongresszus végén a Népszabadság kérdésére hangsúlyozta: azt szeretné, hogy a politika élvonalában olyan arcok jelenjenek meg, akik bizonyítottak már, de eddig nem voltak ismertek a szélesebb nyilvánosság előtt. Lapunk azon felvetésére, miszerint ez a szakmapolitikai kabinetek vezetőinek lecserélését jelentheti-e például, Mesterházy csak annyit mondott: részletkérdésekbe egyelőre nem szeretne bocsátkozni. „Az új szereposztás nem azt jelenti, hogy minden poszton változtatásokat fogunk eszközölni (...) Az élet halad előre, a társadalom és a politika is változik.

A politikusoknak is változniuk kell. Ha mi meghirdettük, hogy meg akarunk újulni, ha ezt megtettük az alapszabályunkban, ha folyamatosan megtesszük a politikánkban, akkor ezt csak úgy lehet hitelesíteni, ha új arcok is képviselik ezt a politikát. Ez nehéz döntés. Nehéz megélni egy pillanatot, amikor megérkezik. De a pillanat itt van. És nem véletlenül kezdtem azzal, hogy sokat köszönhetünk nekik. Én személyesen is sokat köszönhetek nekik. Sokat tanultam az elődeimtől. De pártelnökként nekem az a legfontosabb feladatom, hogy ezt a közösséget sikeressé tegyem és meg kell teremtenem ennek a feltételeit is (...) Az új szereposztás nem kiszorítást, leszámolást jelent”, fogalmazott Mesterházy Attila.

A pártelnök bejelentette, hogy a következő hetekben tisztújítást tartanak a frakcióelnökségben és előre hozzák a teljes pártvezetői tisztújítást is, amely márciusra lezárulhat. Előbbi forrásaink szerint ez azt jelentheti, hogy a jelenlegi frakcióvezetésben Mesterházyn kívül mindenkit lecserélnének. Mesterházy ugyanis lapunk kérdésére egyértelművé tette: frakcióvezető akar maradni. A frakcióelnökségben

Tóbiás József frakcióigazgató, illetve a két helyettes vezető, Szabó Vilmos és Puch László pozíciója változhat. A volt külügyi államtitkár, Szabó karrierje állítólag külhoni feladattal folytatódik, Puch számára pedig a helyettesség annak idején is csak gesztus volt a parlamenti alelnöki posztra való jelölés visszautasítása után. Tóbiás József esetleges lecserélése viszont már sokakat meglepne, Tóbiás teljesítményével ugyanis kivétel nélkül elégedettek a frakcióban.

Ami a „nagy bölények” háttérbe húzását illeti, itt forrásaink szerint elsősorban az egykori Gyurcsány-kormányok tagjairól lesz szó, akik most kabinetvezetői vagy szakmapolitikusi posztokon szerepelnek a nyilvánosság előtt. Az országos elnökségben ugyanis a „nagy bölényekből” már senki nincs.

Az országos tisztújítás előre hozása logikus lépés volt Mesterházytól, azzal együtt, hogy a korábbi időpont neki kedvez. Ugyanakkor továbbra is nyitott kérdés, hogy az MSZP egyedüli váltópártként és saját kormányfőjelölttel (ez nyilván Mesterházy lenne) akar-e nekivágni a 2014-es választásoknak, vagy vállaltan egy széles szövetség tagjaként, amelynek kormányfőjelöltjét nem biztos, hogy ők adják. A személyi ambíciók már most kezdenek a felszínre kerülni,Botka László szegedi polgármester például – akit többször akartak bevonni az országos vezetőségbe, sikertelenül – hosszú idő óta először szólalt fel országos pártrendezvényen.

Beszédében egyértelművé tette: az MSZP nélkül nem lehet kormányváltást elérni. „Ezért nyitottnak, alázatosnak és szerénynek kell lenni”. Hangsúlyozta: új stílusú párt, szerethető MSZP kell, de egy szerethető párt nyitottságra, bizalomra épül. Kijelentette: „Attila, nem eléd, nem mögéd, hanem melléd állok!” Ezt többen – így például az egyik vezető hírportál is – akként értékelte, hogy Botka máris bejelentkezett a tisztújításra, megbízható forrásaink ugyanakkor azt mondják: Botka tavasszal dönt, de tisztában van vele, hogy nemigen lehet több esélye.

A kongresszus zárt szakaszában felszólalt Lendvai Ildikó is, aki reagált a „háttérbe húzó” szándékra. Arról beszélt: a stafétaváltásban sem az javítja a csapatot, ha lassít az ember, mielőtt átadja a botot, hanem az, ha elvárja az előzéshez kellő sebességet a következőtől. „Vagyis: ne kérj, hanem előzz! Légy tehetségesebb, érdekesebb!”, fogalmazott.

Gyurcsány levelére Schultz válaszolt

„A politikai elválás részünkről nem jelent emberi szakítást”, egyebek mellett ez szerepel abban a rövid levélben, amelyet a szombati pártkongresszusnak küldött Gyurcsány Ferenc. Mesterházy Attila nyilvános beszédében csak utalt rá, hogy az ügyet lezártnak tekinti. Martin Schultz, az Európai Szocialisták frakcióvezetőjének videoüzenete annál karcosabb volt. Gyurcsányról azt mondta, hogy mindig és minden körülmények között támogatták a volt kormányfőt. „Kilépését csak úgy tudom értelmezni, hogy ő viszont nem vállal velünk szolidaritást, amikor mi vagyunk nehéz helyzetben”, fogalmazott, nagy tapsot kiváltva.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.