Pokornihoz fordulnak a pedagógusok

Nem menekültek meg a kisiskolák és az ott tanító pedagógusok a köznevelési törvény legutolsó, benyújtott változata szerint sem – ezt állítja Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke.

Szerinte hiába került ki a legutolsó verzióból az a rész, hogy nyolc évfolyamos iskola fenntartásához csak akkor adható állami támogatás, ha legalább két osztályt indítanak évfolyamonként, a pedagógusok nem dőlhetnek nyugodtan hátra.

Most még mindenki számol
Most még mindenki számol

– Ezeket az iskolákat állami tulajdonba veszik, és az állam később gond nélkül végrehajthatja a felső tagozatok összevonását. Ezért mi úgy számolunk, hogy az érintett háromezer pedagógus továbbra is veszélyben van – magyarázza. A tervezetben ugyanis semmilyen garancia nincs a fenntartói jog változásával kapcsolatos intézménybezárások, összevonások tilalmára, korlátozására. Galló Istvánné emlékeztet arra, hogy az előző törvénytervezethez készült hatástanulmány szerint nem csak ez az intézkedés vezetett volna elbocsátásokhoz. A szakképzési rendszer átalakítása közel háromezer, a tankötelezettség leszállítása pedig úgy ötezer pedagógust érint, és ezek az intézkedések most is szerepelnek a tervezetben.

– Emellett elképesztő ellentmondás feszül aközött, hogy a köznevelési törvénytervezet valamennyi elemének megvalósulása több mint 700 milliárd forintba kerülne, de a jövő évi költségvetés tervezetéből az látszik, hogy kevesebb pénz jut oktatásra – teszi hozzá.

A Pedagógusok Szakszervezete tegnap levélben fordult Pokorni Zoltánhoz, az Országgyűlés oktatási bizottságának elnökéhez. Ebben azt kérik, hogy a bizottság hétfői ülésén ne támogassa a köznevelési törvény javaslatát. Galló Istvánné szerint, bár továbbra sem értenek egyet a tankötelezettség leszállításával, a szakképzés átalakításával, a közismereti tárgyak törlésével a szakiskolákból és számos más elemmel, a levelet nem tartalmi kérdések miatt írták, hanem azért, mert szerintük a javaslat jelen formájában nem biztosítja a közoktatás zavartalan átalakítását.

A levélben felhívják a figyelmet arra, hogy sem elég idő, sem a szükséges jogszabályok nem állnak rendelkezésre a közoktatás átalakításához. Megemlítik, hogy a fenntartói jogok rendezésénél a többcélú intézményeket újra kell majd alapítani. Miután az államtól nem vehető vissza a szakiskolai oktatás és a szakmai szolgáltatások, néhány iskolát szét kell szedni feladatonként. Előfordulhat, hogy a gyógytestnevelést ki kell szervezni az iskolákból, vagy nem maradhat meg az iskolák mellé szervezett logopédiai ellátás. Nem rögzítik az átmeneti szabályok a jogutódlás kérdéseit sem. A levélben szó esik arról is, hogy a 2 + 2 éves szakképzést felváltó hároméves rendszer bevezetése kérdésessé teszi, hogy mi lesz azokkal a gyerekekkel, akik még a korábbi szerkezetben kezdték tanulmá nyai kat, olyan tárgyakat tanulva, melyeket a tervezet már nem ír elő ebben az iskolatípusban.

Felhívják a figyelmet arra is, hogy a tervezetből nem állapítható meg, a pedagógusoknak mennyi lesz a kötelező óraszámuk.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.