Kemoterápiás betegeket küldtek haza

Hétfőn folytatódhat a Zala megyei kórházban a kemoterápiás kezelés, bár lapzártánk idején az egészségügyi tárca és a megyei kórház még javában vitatkozott azon, hogy valójában ki a felelős a gyógyszerhiányért, aminek következményeként 25 rákbeteget kezelés nélkül haza kellett küldeniük az orvosaiknak.

Néhány hete a tetanusz oltás fogyott ki a gyógyszerraktárakból, szerdán pedig a Zalai Hírlap írta meg, hogy a megyei kórházban a hét első napjaiban rákbetegek kemoterápiás kezelését állították le az úgynevezett 5-fluorourocil nevű gyógyszer hiánya miatt. A készítményből egy nagyobb kórházban havonta 500-600 ampulla fogy.

Az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója, Kásler Miklós szerint hiba, ha ilyen esetben az adott intézmény haza, és nem oda küldi a beteget, ahol elláthatják. Az ő intézetének egyhavi készlete van a szerből, ami Zala megyében – és az ország más centrumainak raktáraiból is – kifogyott.

Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség elnöke szerint a kórházak mind gyakrabban szembesülnek azzal, hogy nem tudják szokványos úton beszerezni a gyógyszereket, s az adott készítmény egyik napról a másikra hiánycikké válik. A szövetség még e héten fölméri a helyzetet. A hiánycikké váló szerek esetében – a gyógyszerügyi hatóság engedélye után – az intézmények egyedi importtal más gyártótól is pótolhatják raktárkészleteiket. Ám az így elérhető készítményekért, miután nincs hazai forgalombahozatali engedélyük és az egészségbiztosító által elfogadott egységes áruk, a gyógyszercég annyit kér, amennyit gondol. Rácz Jenő példaként említette a tetanuszt, amit azóta, hogy hiánycikké vált, a forgalmazó 600 forinttal többért adja. Egy közepes kórháznak ez akár havi több millióval is megnövelheti a gyógyszerköltségeit, mondta.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.