Fideszes ad hoc bizottság vizsgálja a Fidesz döntését

Másfél milliárd forinttal többet fizet a fővárosi önkormányzat a budapesti központi szennyvíztisztító egyik új főgyűjtőcsatornájának kivitelezéséért, mint amennyit feltétlenül szükséges lenne.

A tavaly még válságköltségvetést készítő városvezetés ugyanis az azonos műszaki tartalommal rendelkező pályázatok közül épp a legkedvezőbb árért dolgozó konzorcium ajánlatát érvénytelenítette.A „kirívóan alacsony ajánlati áron” vállalkozó cégtársulás az első részfeladatot nettó 15,3 millió euróért, míg a másodikat nettó 2,9 millió euróért végezte volna el. Ezzel szemben a győztesek nettó 20 millió, illetve 3 millió eurót kérnek munkájukért. Ez együtt körülbelül 1,5 milliárd forinttal több, mint a kizárt cégé. A bizottsági vitában elhangzott indoklás szerint a kizárt cég által alkalmazandó műszaki eljárás használhatóságát „az interneten elérhető adatokkal nem lehet egzaktul alátámasztani”, illetve az általuk közölt beszerzési árak 40-60 százalékkal alacsonyabbak a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. által kialkudott beszállítási áraknál”. Vagyis túl olcsón dolgoznának. Kizárási oknak már ez is szép, de a fővárosi döntéssel más baj is van. Történetesen az, hogy másodszor hirdetnek győztest ugyanabban a témában. Ráadásul az első, erre vonatkozó önkormányzati határozat is érvényes.

Sokan azt gondolják, valami bűzlik a szennyvíztisztítóban
Sokan azt gondolják, valami bűzlik a szennyvíztisztítóban FOTÓ: KOCSIS ZOLTÁN

A fővárosi önkormányzat tavaly hirdetett először pályázatot a központi szennyvíztisztító bizonyos főgyűjtőcsatornáinak megépítésére. A tenderre érkező ajánlatok közül végül a Strabag–Penta pályázatát találta a legkedvezőbbnek a fővárosi közbeszerzési bizottság. Döntésüket azonban az egyik vesztes, a Colas-Alterra Zrt.megtámadta a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) előtt. Sikerrel: a KDB megsemmisítette a határozatot. Csakhogy a Fővárosi Bíróság később – eljárásjogi hibára hivatkozva – hatályon kívül helyezte az ő határozatukat. Erre a KDB megszüntette az eljárást. Így minden visszatért a kiindulópontra: a tender győztese a Strabag–Penta-konzorcium maradt, amely esetleg kártérítési igénynyel léphet fel a fővárossal szemben.

Csakhogy a fővárosi önkormányzat nem tudta kivárni ezt a döntéssorozatot, és időközben új tendert hirdetett. A 65 százalékban uniós támogatásból megvalósuló beruházást ezúttal két részfeladatra bontották. A négy pályázó közül három mindkettőre adott ajánlatot. Az első feladat értékét előzetesen 21,2 millió euró ra, míg a másodikét 4,69 millió euróra becsülték a fővárosi önkormányzat szakemberei. A beérkezett ajánlatok mindegyike elmaradt ettől. A legkevesebbet kérő társulástól a főváros további információkat kért a tervezett költségekről, illetve ameglévő eszközés gépparkról. A cég ezt meg is adta, ám a múlt héten összeült bírálóbizottságot ez nem győzte meg – a kirí vóan alacsony ár miatt pedig érvénytelenítették a pályázatot. Az első részfeladatot így végül a második legdrágább ajánlatot tevő konzorcium, míg a második részfeladatot a bent maradtak legolcsóbbika végezheti el.

Mindkettő indult az előző tenderen is. Az első munka nyertese akkor az egészet nyerte, a másik részfeladat mostani győztese pedig megtámadta a döntést. A most kizárt konzorcium pedig most nyújtott be felülvizsgálati kérelmet az előző döntéshez. De aligha késlekedik megtámadni a határozatot. Jó eséllyel tenné. A fővárosi közbeszerzési bizottság ugyanis ugyanazon az ülésen, amelyen kiválasztotta a győzteseket, arról is döntött, hogy ad hoc vizsgálóbizottságot állít fel ennek felülvizsgálatára. A tagok közé eleve meg sem hívták a szocialistákat, míg az LMP visszautasította a részvételt. Így a Fidesz-többségű állandó bizottság eljárását egy Fidesz–Jobbik összetételű ad hoc bizottság értékeli majd.

– Az eredmény borítékolható – véli Horváth Csaba, az MSZP fővárosi frakcióvezetője, aki azt is különösnek tartja, hogy az előző városvezetés szerződéseit vizsgáló bizottság már megkezdte működését, ám a jelen városvezetés közbeszerzéseit ellenőrző állandó bizottság felállítását célzó szocialista javaslatot a fideszes közgyűlési többség – Tarlós István főpolgármester támogatása ellenére is – folyton leszavazza.

– A bizottság törvényellenes döntést hozott, amely súlyos vagyoni kárt és hátrányokat okoz Budapestnek. A főpolgármesternek jogában áll vissza vonni a határozatot – magyarázza Simonka Csaba, a közbeszerzési bizottság szocialista tagja, aki tegnap levélben kérte fel erre Tarlós Istvánt.

Az esetnek külön pikantériát ad egy másik közbeszerzési eset. A Margit híd pillérszobrainak rekonstrukció jára, illetve pótlására kiírt tenderben ugyanis éppenséggel a győzelmet hozta a szennyvíztisztító pályázat elbírálásakor kizáró okká váló alacsony vállalási ár. A Közbeszerzési Döntőbizottság ebben az esetben is új eljárásra kötelezte a fővárost.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.