A parancsnok egyedül maradt

Határozottan cáfolta a rendőrség azt a napvilágra került hírt, hogy idegenkezűség játszott volna közre Eszes Tamás, a Véderő korábbi parancsnoka november 3-án Gyöngyöspatán bekövetkezett halálában.

A rendőrség szerint nem ölték meg amátrai faluba néhány hónapja állandó lakosként is bejelentkező, a településen tavaszszal társaival együtt terepruhában masírozó, később harci tábort szervező, majd a polgármesteri posztért induló férfit, akit felakasztva találtak Jókai utcai házában. „A lefolytatott helyszíni szemle valamint az igazságügyi-orvosszakértői vélemény alapján egyértelműen kizárható az idegenkezűség. A rendőrség az eljárás során vizsgálja a rendkívüli haláleset körülményeit”, közölte Soltész Bálint, a Heves Megyei Rendőrfőkapitányság sajtószóvivője.

Az általunk megkérdezett gyöngyöspataiak kételkednek abban, hogy a férfi öngyilkosságot követett volna el.

– Nem olyan típus volt, aki megfutamodik – ezt mondja az egyik helyi kocsmában egy „Harcos” feliratú, fekete kapucnis kabátot, terepszínű nadrágot és fekete bakancsot viselő kopasz férfi, aki szavai szerint korábban gárdista volt, s nem lépett be ugyan a Véderőbe, de ismerte annak korábbi, a faluba települt parancsnokát. Ő úgy véli, valakiknek útjában volt Eszes, mert nem volt hajlandó feladni az elveit, és önként távozni Gyöngyöspatáról. Amikor rákérdezek, konkrétan kikre gondol, sejtelmesen mosolyog, de nem válaszol.

– Remélem, ezt a balhétnem akarják a cigányokra kenni, mert amúgy mindig belőlünk csinálnak bűnbakot –mondja egy roma férfi, aki két társával a gyöngyöspatai Jánoska hídon beszélget. Mindhárman állítják: Eszes és a Véderő tavasszal riadalmat keltett a cigányokban, de amióta a férfi letelepedett, s nem „harcoskodott”, már nem volt vele különösebb bajuk. – Hirdetett itt karatetanfolyamot, még én is gondolkodtam, hogy belépek. A halála napján is találkoztam vele, de nem láttam rajta semmi különöset, ami feltűnt volna – mondja egyikük. Társa hozzáteszi: szerinte a férfit vagy megölték, vagy azért lett öngyilkos, mert nagy összegű adócsalás miatt nyomoztak ellene.

Való igaz: Eszes Tamással szemben az utóbbi hónapokban több eljárás is indult. Hivatalos személy elleni erőszak bűntettéért nem jogerősen egy év hat hónap, négy évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, mert ellenszegült, amikor a rendőrök elő akarták állítani garázdaság gyanúja miatt. Júniusban ugyanis tettlegességig fajuló szóváltásba keveredett a Jobbik később polgármesterré választott helyi vezetőjével, Juhász Oszkárral, aki garázdaság miatt feljelentést tett – ebben az ügyben novemberben lett volna az első tárgyalás. Az adóhatóság pedig 32 millió forint értékben elkövetett, áfával kapcsolatos adócsalás gyanúja miatt indított vizsgálatot ellene. Ő egyébként korábban maga mondta el Gyöngyöspatán újságíróknak, hogy eddig tíz alkalommal volt büntetve, egyebek között garázdaság, könnyű testi sértés és adócsalás miatt.

A gyöngyöspataiak közül sokan úgy tudják, a Véderő hajdani parancsnoka filléres napi gondokkal küszködött. Élettársával és annak gyermekével költözött ide Szolnokról, s az asszony állítása szerint az utóbbi hónapokban csak az ő fizetéséből éltek, napokig csak vajas kenyeret ettek.B. Mónika a Heves megyei Hírlapnak azt mondta: megromlott a kapcsolatuk, elhagyta a férfit, s el is költözött tőle, emiattmár hetek óta fenyegette őt öngyilkossággal. Szavai szerint a férfi akkor változott meg, amikor szembesült azzal: a számára kudarccal végződött gyöngyöspatai polgármester-választás után eltűnt „sok száz korábbi barátja és segítője”.

Felkerült az internetre nemrégiben Eszes Tamásnak az élettársához e-mailben írt búcsúlevele is. „Köszönöm, hogy velem voltál és boldogságot okoztál nekem. Már nem kérek tőled semmit, nem akarok kérni, belefáradtam az állandó kéregetésbe, bár hibát hibára halmoztam, ezzel elszúrva minden lehetőségemet. A bocsánatodat talán egyszer elnyerem. Nélküled számomra nem létezik semmi, csak űr, sötétség, nincstelenség, soha vissza nem térő szeretet. (…) Azt hittem, hogy boldoggá tudlak tenni téged, de megbuktam. Csúnyán elbuktam. (...)”

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.