Orbán Viktor élesen bírálta a főpolgármestert

„Sem a kormány, sem a Fidesz nem szeretne kultúrkampfot. Ezért több mint kellemetlen, ami az Új Színházzal történik”, mondta munkatársunknak egy kormányzati szereplő annak kapcsán, hogy Tarlós István 2012 februárjától Dörner Györgyöt nevezte ki a teátrum igazgatójának.

– A miniszterelnöknek a főpolgármester állítólag „színházi hírek szerint” említést tett a kinevezésről, de a kulturális kormányzattal bizonyosan nem voltak egyeztetések. A pályázatokat a szakmai bizottság véleményének mérlegelésével a főpolgármester bírálta el – állították lapunknak független források. Fideszesek tudomása szerint Tarlós István lépése előtt arról lehetett hallani, hogy „a Dörner–Csurka páros a Thália Színház vezetésében kaphatna szerepet”. Kormánypárti politikusok hozzátették: ha ez a verzió valósul meg, az szerintük bizonyosan nem kavart volna olyan nagy politikai hullámokat, hogy a balliberálisok „nyilasokat, fasisztákat” emlegethessenek, és valószínűleg a Német Színművészeti Akadémia sem kelt volna ki Magyarország ellen. (Az akadémia „a háború utáni európai történelemben egyedülálló és eddig elképzelhetetlen eseménynek” nevezte, hogy a főpolgármester döntése nyomán „a bevallottan antiszemita és szélsőjobboldali” Csurka István és „elvbarátja, a szélsőjobboldali” Dörner György került az Új Színház élére – A szerk.) A Fideszben ugyanakkor reménykeltőnek tartják, hogy a főpolgármester, aki a budapesti színházigazgatók tiltakozására válaszul még azt tudatta, hogy „lezártnak tekinti a színházigazgatók kinevezése körüli vitákat”, nemrégiben figyelmeztette a szélsőjobboldali MIÉP-elnököt egy a Magyar Fórumban publikált cikke miatt. Sőt a kulturális kormányzat „környékén” is bíznak abban, hogy 2012 februárjáig még történhet valami változás az Új Színházat illetően.

A Fideszben meglehetősen sokan megütköznek Tarlós István vezetői gyakorlatán. Sőt értesüléseink szerint a Fidesz-frakció hétfői ülésén –igaz, zárt körben – Orbán Viktor is kritikus éllel beszélt a főpolgármesterről egy a 2012-es büdzsé és a közösségi közlekedés finanszírozására vonatkozó kérdés kapcsán. A jelenlévők elmondása szerint a miniszterelnök „egyértelmű volt”, amikor arról beszélt: „már a főpolgármester úrnak is jelezte”, hogy megítélése szerint nem járt el bölcsen, amikor lemondott parlamenti mandátumáról, „és jobban tette volna, ha a Fidesz-frakcióban marad”. Hiszen a parlamentben a fővárost komolyan érintő kérdések dőlnek el. KDNP-s és fideszes képviselők interpretációja szerint a miniszterelnök azt is érzékeltette, hogy a főpolgármester által képviselt stílus nem „fideszes stílus”.

Tarlós István az elmúlt időszak során nyílt vitákba keveredett erős fideszesekkel, például Rogán Antallal az idegenforgalmi adó, Láng Zsolttal a fonódó villamosok, Pesti Imrével a fővárosi kórházstratégia miatt, a Budapesti Önkormányzatok Szövetségét (BÖSZ) pedig megalakulásakor a főváros részvétele nélkül „súlytalan gittegyletnek” minősítette. Emellett tavaly decemberben a Matolcsy-tárcát illetően „képességbeli problémákról” beszélt, amiért a miniszter nem utalta át idejében a BKV-nak járó 12 milliárd forintot, Fellegi Tamás fejlesztési miniszter pedig elutasította a fővárosi trolibusz- és villamosbeszerzésre vonatkozó 118 milliárdos budapesti igényt.

Kormányzati források szinte biztosra mondják: noha a főpolgármesternek szívügye, nem lesz külön Budapest-törvény.

Fideszes kultúrpolitikusok a Dörner-ügy, a miniszterelnök a parlamenti mandátumról lemondása miatt emlegeti Tarlós Istvánt
Fideszes kultúrpolitikusok a Dörner-ügy, a miniszterelnök a parlamenti mandátumról lemondása miatt emlegeti Tarlós Istvánt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.