Milliós stratégiai tanácsok

Összesen tizenhárommillió forint összegű stratégiai tanácsadói szerződést kötött a közigazgatási minisztérium 2010 második felétől 2011 végéig Balatoni Monikával, aki a tárca háttérintézményeként működő rendezvényszervező cég, a Hungarofest kreatív és stratégiai igazgatója. A legutolsó, 2011 második fél évére eső 4,5 milliós megbízási szerződést a napokban tette közzé a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium.

A minisztérium honlapján elérhető adatok szerint Balatoni stratégiai tanácsadást lát el a kormányprogramhoz, tárcamunkatervekhez, a kívánt országmárkakép kialakításához, emellett szakmai tanácsadást a lakossági kommunikációs stratégia kialakításához. Közreműködik a stratégiai kapcsolatépítésben a kulturális elit és a meghatározó értelmiségi körök vonatkozásában, és a közigazgatási és igazságügyi miniszterhez tartozó minikampányok felépítésének, ezek üzeneteinek, koncepciójának kidolgozásában vesz részt. A minisztérium 2010 második felétől áll szerződésben Balatonival, 2010-ben 4,3, 2011 első felében 4,5 millió forintot fizetett tanácsaiért.

Balatoni egyébként színházi rendező, dramaturg és színházi újságíró. Az interneten olvasható önéletrajza szerint a Színművészeti Főiskola elvégzése után a Nemzeti Színházban dolgozott dramaturgként, innen Kerényi Imre rendező hívta a Madách Színházba. (Kerényi, ahogy lapunk megírta, jelenleg miniszterelnöki megbízottként szervezi az új alaptörvény díszkiadásának munkálatait, ehhez 15, a magyar történelem elmúlt 150 évének legfontosabb pillanatait megörökítő festményt rendelt összesen több mint húszmillió forintért, köztük egyet a 2006. október 23-i lovasrohamról –A szerk.) A Hírszerző korábban azt írta Balatoniról, hogy noha 2003-ban a „polgári underground” Ufi-nak még azt nyilatkozta, a politika és a művészet „két külön dimenzió”, 2004-ben a Fidesz kulturális tagozatának gálaestjére is rendezett műsort. Ő rendezte 2010-ben az augusztus 20-i ünnepség fő művét, az árvízkárosultak megsegítésére írt Összefogás Dalát, és az ő nevéhez kötik a legtöbb állami ünnepség koncepciójának kitalálását. 2010 második felétől a Hungarofest kiemelt feladatai közé tartozik többek között az állami emléknapok és nemzeti ünnepek lebonyolítása.

A közigazgatási tárcától írásban megkérdeztük, hogy Balatoni Monika pontosan milyen feladatokat lát el, amire a minisztérium honlapján is olvasható, fent már idézett leírást kaptuk válaszul. Ugyanezt a két mondatot közölte a Hungarofest is, ahol megpróbáltunk kapcsolatba lépni Balatoni Monikával.

A szerződéses listából kiderül az is, hogy a kormány hatmillió forintért felmérést rendelt az egyéves teljesítményéről alkotott kép vizsgálatára a Forsense Kft.-től. Ennek keretében a Forsense július végétől mélyinterjús és kérdőíves felmérést végzett kormányzati tisztviselők, állami vezetők, valamint az állami vállalatok vezető beosztású munkatársai körében, és erről összegző tanulmányt készített. A Forsense a nagyközönség előtt onnan ismert, hogy 2009 végéig a Századvég Alapítvánnyal közösen készített politikai közvélemény-kutatásokat. Lapunk megpróbált betekintést kérni az elkészült tanulmányba, mert szerettük volna tudni, hogy milyen eredményekre és következtetésekre jutottak, ezt azonban a közigazgatási tárca részéről elhárították, mondván, a felmérés megállapításainak feldolgozása még folyamatban van. A minisztérium válasza szerint a tanulmány célja az volt, hogy feltérképezze a kormányzati rendszer és a közigazgatás különböző területein dolgozó vezetők véleményét az új kormányzati struktúrával kapcsolatban, felmérje a kormány működéséről, a minisztériumok közötti koordinációról szerzett tapasztalatokat az elmúlt hónapok gyakorlata alapján, illetve a megkérdezettek attitűdjei mentén képet alkosson a működés erősségeiről és gyengeségeiről, a benne rejlő lehetőségekről és problémákról. Az így kapott adatokat a közigazgatás megújítását szolgáló Magyary-program megvalósítása során a későbbiekben használják fel.

Március 15-i ünnepség fizetett tapsolókkal – A Hungarofest kiemelt feladatai közé tartozik többek között az állami emléknapok és a nemzeti ünnepek lebonyolítása\n
Móricz Simon 2011.03.15. Digitális 2011. március 15. Orbán Viktor miniszterelnök ünnepi beszéde a Nemzeti Múzeum lépcsőjén. Fotó: Móricz Simon
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.