Az MSZP-sek ott sem voltak

Április végéig nem alakíthat frakciót Gyurcsány Ferenc és kilenc volt szocialista képviselőtársa a parlamentben –így foglalt állást az alkotmányügyi bizottság hétfőn Kövér László házelnök felkérésére.

A szocialista képviselő azt mondta, hogy a helyzet „vitathatatlan és egyértelmű”, ezért nem szavaznak a szocialista képviselők; Mesterházy Attila MSZP-frakcióvezető levele ugyanis, melyet Kövér Lászlónak küldött a tíz frakciótag kilépéséről, a szocialista képviselőcsoport egyhangú döntését tartalmazta. Az MSZP frakciószabályzata erre az esetre nem is ismer mást, mint a kilépést – tette hozzá.

Az ülésen Molnár Csaba is szót kapott, aki a kilépők által már október 22-én megalakított Demokratikus Koalíció frakcióját képviselte az ülésen. Ő fölidézte, hogy 1996-ban szétvált az MDF-frakció, és megalakult a T. Házban az MDNP képviselőcsoport. Molnár Csaba emlékeztetett, hogy akkor a volt szocialista képviselő, Gál Zoltán, valamint Szájer József (Fidesz) és Rubovszky György (KDNP) is támogatta az MDNP frakcióalakítását, mivel „szétválás” történt. Erre Rubovszky György úgy reagált: lényeges különbség, hogy akkor az MDF sem cáfolta, hogy szétválásról van szó. Végül az alkotmányügyi bizottság egyhangúlag, 21 szavazattal úgy döntött, hogy a Demokratikus Koalíció a házszabály rendelkezéseinek megfelelően fél évig nem alakíthat frakciót a T. Házban. Az elutasító döntésnél LMP-s képviselő nem tartózkodott a teremben.

Lapunknak kormánypárti politikusok nem zárták ki azt sem, hogy jövő április után sem lehet frakciója a Demokratikus Koalíciónak, ha módosítják a házszabályt. Emlékeztettek arra, hogy Kövér László házelnök szerint a választói akaratot nem szabad figyelmen kívül hagyni, ezért javasolni fogja, hogy csak olyan párthoz tartozó képviselők alakíthassanak frakciót, amely megmérettette magát az előző parlamenti választáson.

Baráti közeledés? – Kiss Péter tegnap a Parlamentben kesudióval kínálta a DK vezetőit
Baráti közeledés? – Kiss Péter tegnap a Parlamentben kesudióval kínálta a DK vezetőit
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.