Ma dönt a Fidesz-frakció az eváról

Ma délelőtt foglal állást a parlament alkotmányügyi bizottsága arról, hogy Gyurcsány Ferenc és kilenc volt MSZP-s képviselőtársa alakíthat-e frakciót. Nem kétséges, hogy az alkotmányügyi (és ügyrendi) bizottság döntése elutasító lesz, mégpedig arra hivatkozással, hogy a házszabály szerint a frakciójukból kilépő képviselőknek fél évet kötelezően a függetlenek között kell eltölteniük.

A Gyurcsány-frakció sorsa viszont már ettől függetlenül már eldőlt. Kövér László (képünkön) házelnök az Echo TV Heti mérleg című műsorában a hét végén a Gyurcsány-frakció kapcsán megjegyezte: „Azért a választói akarathoz ragaszkodjunk már!” Ezen elvi álláspontjával viszont – megerősítve lapunk múlt heti információját – Kövér László egy egész ciklusra vonatko zóan megpecsételte Gyurcsányék parlamenti státusát, azaz a volt MSZP-seknek 2014-ig nem lesz képviselőcsoportjuk.

Szintén nagy várakozás előzi meg a Fidesz–KDNP-frakció ma délelőtti zárt tanácskozását; a fideszes és a kereszténydemokrata honatyáknak arról kell állást foglalniuk, hogy Koszorús László egyik, az adótörvényeket előterjesztett módosító indítványánakmegfelelően támogassák-e az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) megszüntetését 2012. január elsejétől, vagy sem. Van, aki a kétlépcsős kivetést tartaná jónak. Arra még nem volt precedens a választások óta, hogy a Fideszfrakció Lázár János vezetésével ellene szegüljön egy kormánydöntésnek. Márpedig a kormány a megszüntetés mellé állt a múlt heti ülésén. A Fideszfrakció Hajdúszoboszlón az eva mellett tette le a voksát, és információink szerintmost is ez a vélemény ameghatározó. (Ma este a parlamenti ülésen is folytatódik a jövő évi adótörvényekről a vita, így a plénumon is vitatéma lesz az eva megszüntetése.) A Fidesz-frakció állásfoglalását mindenesetre eljuttatják a kormánynak, amely várhatóan november 10-én, csütörtökön dönt az általa támogatott módosítóindítvány-sorról.

Ami a további törvényalkotást illeti: háromnapos lesz a parlamenti ülés, és az otthonvédelem jegyében a T. Ház már ma szavazhat a Rogán Antal által hetekkel ezelőtt felkonferált felszámítható kamatok és a THM (teljes hiteldíjmutató) mértékének a korlátozásáról. Ezenkívül kiterjesztené a kedvezményes végtörlesztés igénybevételének lehetőségét a devizaalapú lakóingatlanra vonatkozó pénzügyi lízingszerződésekre is. Az indítványról csak a házszabálytól való eltéréssel születhet meg ma a döntés, de az ehhez szükséges négyötödös többség a devizahiteleseket segítő intézkedéseknél kivétel nélkül megvolt. A héten kezdi el a T. Ház olyan nagy súlyú javaslatok tárgyalását, mint a köznevelési, illetve az önkormányzati törvény. Szerdán csak az új munka törvénykönyve szerepel napirenden: a Matolcsy-tárca javaslata nagy vihart kavart, és változott is: marad a védett kor intézménye, és változatlanul 20 nap lesz az alapszabadság.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.