Egész megyék maradhatnak szolgáltatás nélkül

– A rendszerváltás óta nem volt ilyen kilátástalan helyzetben a hajléktalanellátás rendszere, sem maguk a hajléktalan emberek, mint most – közölte a fővárosi hajléktalanellátók érdekképviseleti szerve, a „Tízek” Hajléktalan Embereket Segítők Budapesti Társasága és a Hajszolt Egyesület (Hajléktalanokat Ellátó Szervezetek Országos Egyesülete). – Húsz éve nem volt példa, hogy a szociális tárca a tél beköszöntével sem tett semmit azért, hogy a legalapvetőbb szolgáltatások elindulhassanak a rászorulókhoz.

A múlt év végén a kormány úgy döntött, megszünteti a Hajléktalanokért és az Összefogás Közalapítványt. Korábban ezek osztották ki pályázati úton a hajléktalanok ellátásához szükséges forrásokat. Végül a kormány felülbírálta a döntést, mindkét közalapítvány fennmaradt, de a pályázatok kiírásához szükséges szerződéseket a Nemzeti Erőforrás Minisztérium a mai napig nem kötötte meg velük.

A hajléktalanellátók szerint ha a pályázatokat még ma kiírnák, a nyertes szervezetek leghamarabb év végén értesülhetnének a döntésről, és január végén kapnának pénzt. Ez azt jelenti, hogy a téli ellátás egy-két hónapot csúszik, ami szerintük tragikus következményekkel járhat. – Itt nem arról van szó, hogy egy-két hajléktalan nem jut be a szállóra, hanem arról, hogy emberek halnak meg – tette hozzá Sütő Csaba, a Hajszolt Egyesület munkatársa. De nem ez az egyetlen probléma: az ellátók felhívták a figyelmet arra is, hogy az utcai szociális munka finanszírozásában is teljes a bizonytalanság. Fogalmuk sincs, hogy ja nuár elseje után mely szervezetek hány fővel, milyen forrásból fogják ellátni az utcán élőket.

– Januártól a szolgáltatók azt sem fogják tudni, hogy joguk van-e segíteni, ha valaki hívja őket – mondta Sütő.

– Vidéken még olyan mértékű önkormányzati támogatás sincs, mint Budapesten – tette hozzá Kardos Ádám, a nyugat-dunántúli regionális diszpécserközpont vezetője. Szerinte a legnagyobb gond az egészségügyi ellátás, a lábadozó-férőhelyek működtetése ugyanis önerőből megvalósíthatatlan. Elmondta, hogy több ellátó kölcsönöket vett fel, hogy egyáltalán működni tudjon, ami komoly kockázat, hosszú távon a létüket veszélyeztetheti. – Egész megyék maradhatnak télen ellátatlanul, mert annak az egykét krízis autónak a finanszírozása is lehetetlen lesz, ami eddig működött –hangsúlyozta.

Az ellátók emlékeztettek, hogy eddig minden télen 300-400 ember halt meg a hideg miatt, de csak harmaduk volt hajléktalan, ami jelzi, hogy a rendszer működött. Sütő Csaba szerint most még érdemben lehetne segíteni viszonylag kevés pénzzel is. Aknai Zoltán, a Menhely Alapítvány igazgatója hozzátette: nehezen élik meg, hogy gyakorlatilag nincs kommunikáció a tárca és a hajléktalanellátók között, mégis újra kérik Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás minisztert, hogy járjon közben annak érdekében, hogy a két közalapítvány minél hamarabb meghirdethesse a téli ellátáshoz szükséges pályázatokat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.