Sokba fognak kerülni a fideszes polgármesterek

Az eváéhoz hasonló nyílt színi konfliktus nincs a kormány és a fideszes önkormányzati vezetők között, de a színfalak mögött kemény alkufolyamat zajlik az oktatás és az egészségügy államosítása kapcsán. Ennek egyik kritikus pontja lehet a polgármesteri tisztség és a parlamenti képviselőség összeférhetetlenségének a kimondása.

Kósa Lajos például már az évadnyitó hajdúszoboszlói frakcióülés előtt azt mondta: kemény vitákra számít az önkormányzati rendszer átalakítása miatt. De – mint fogalmazott – „a frakciótagok már sokszor bizonyították, hogy saját érdekeikkel ellentétesen is képesek szavazni, ha az ország érdeke ezt kívánja”.

Noha Hajdúszoboszlón nem született hivatalos frakciódöntés az összeférhetetlenségről, a kormány által szerdán jóváhagyott önkormányzati törvénytervezet már tartalmazza azt. Az előző, a Belügyminisztérium honlapjára pár hete feltett változat még nem említette konkrétan az összeférhetetlenséget. A polgármesterek ugyanakkor ezt tudomásul veszik, noha nem örülnek neki. Lázár János Fidesz-frakcióvezető felvetette: ha a polgármesterekre kimondják az összeférhetetlenséget, az legyen érvényes az állami intézményvezetőkre, például a kórházigazgatókra is.

A városvezetők – akik a Fidesz–KDNP-frakciószövetségben csaknem százan vannak – nyilvánvalóan megkérik az árát a 2012-es költségvetés, illetve az adótörvények megszavazásakor annak, hogy 2014-től már nem lehetnek parlamenti képviselők. Ilyen az „adószabadság” elvének a meghirdetése. Ragaszkodnak ahhoz, hogy az önkormányzatok mozgástere jóval nagyobb legyen: ők dönthessék el, hogy mire és mekkora mértékű adót vetnek ki, a helyi szociális viszonyokhoz igazodva. Korlátokat azért állítanának, így a vállalkozások adóterhe csak meghatározott arányban lenne növelhető egyik évről a másikra, valamint helyi adó nem sújthatná azt a jövedelmet, amit az állam már adóztat.

A legtöbb vitát kiváltó ingatlanadónál minden bizonnyal sikerül elérniük, hogy ne vezessék be a forgalmi érték 3 százalékát elérő plafont. A Bajnai-kormány idején, 2009-ben tervezett általános, sávos ingatlanadó legalacsonyabb kulcsának csaknem tízszeresét megcélzó kormányzati tervhez több módosítást is benyújtottak sebtében a fideszes képviselő-polgármesterek. Van, aki az eredeti állapotokat állítaná vissza, mások pedig azt limitálnák, hogy egyik évről a másikra mekkora mértékben lehet emelni az adót.

Ami pedig a közösségi közlekedést illeti: Kósa Lajos mint debreceni polgármester a Budapestnek tervezett sokmilliárdos finanszírozás felét követeli a vidéknek.

Vitára kész polgármesterek: Rogán Antal és Kósa Lajos
Vitára kész polgármesterek: Rogán Antal és Kósa Lajos
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.