Kövér törvényt hozna Gyurcsányék ellen?

Kövér László határozott szándéka egy önálló országgyűlési törvény megalkotása, annak részeként pedig új házszabályt is alkotnának, amely esetleg a mai gyakorlattól eltérően szabályozná a frakcióalapítást. Így megtörténhet, hogy a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíciónak ebben a ciklusban egyáltalán nem lesz képviselőcsoportja a T. Házban.

„Határozott véleményem van. Sőt, több is mint határozott” – ezt mondta az ügyben Kövér László a házbizottság tegnapi ülésén, melyet nagy várakozás előzött meg, mivel sokan arra számítottak, hogy a fideszes házelnök kimondja a verdiktet: alakulhat-e Gyurcsány-frakció a T. Házban, vagy sem. A házbizottság ülésén viszont a házelnök nem fejtette ki a véleményét. Felkérésére az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága foglal majd állást – várhatóan jövő hétfőn – az MSZP-ből távozott tíz képviselő frakcióalakítási kezdeményezéséről az eddigi parlamenti gyakorlat alapján, annak érdekében, hogy ez ne a házelnök személyes döntése legyen – tájékoztatta lapunkat Altorjai Anita, az Országgyűlés sajtófőnöke.

Az viszont nyílt titok, hogy mi Kövér László „határozott véleménye”. Annak ismerői szerint nem kétséges, Gyurcsány Ferencet és az MSZP-ből kilépett kilenc volt szocialista képviselőt fél évig függetlennek kell tekinteni. A házszabály szerint azoknak a képviselőknek, akik kilépnek (vagy akiket kizárnak) a frakcióból, kötelező a féléves moratórium a függetlenek között. Ha tehát Kövér László kiszivárgott véleményét az alkotmányügyi bizottság is osztja, akkor a Gyurcsány-frakció leghamarabb április végén alakulhat meg.

Kormánypárti képviselők viszont munkatársunknak azt mondták, „egyáltalán nem biztos, hogy Gyurcsány Ferencnek lesz frakciója ebben a ciklusban”. Van olyan nem hivatalos vélemény, miszerint a házszabály nem mondja ki, de nem zárható ki, hogy a frakcióalakítás olyan párthoz tartozó képviselőkre vonatkozik, amelyik indult a parlamenti választáson. Rubovszky György (KDNP), erre a felvetésre úgy reagált, hogy „amit nem tilt a házszabály, az nem lehet hivatkozási alap”.

Kövér Lászlónak határozott szándéka egy úgynevezett országgyűlési törvény megalkotása, amely érinti a házszabály rendelkezéseit is. „Azt pedig, hogy egy új házszabály milyen frakcióalakítási kritériumokat tartalmaz majd, egyelőre nem lehet pontosan tudni”, fogalmaztak. Felemelhetik a frakcióalakításhoz előírt minimális létszámot, vagy kimondhatják, hogy csak azon pártokhoz tartozó képviselők alakíthatnak frakciót, amely párt indult az előző választáson” – vélelmezte egy kormánypárti honatya.

A házbizottsági ülésen elhangzott, hogy a tíz új független képviselő tíz bizottsági helyet kap, az elosztásról azonban az MSZP-vel kell megegyezniük. A szocialisták azt javasolják, hogy a függetlenek az MSZP-frakció mögött, a hátsó sorokban kapjanak majd helyet a parlamenti ülésteremben.

„Ott fogunk ülni, ahol a házelnök kijelöli a helyünket” – kommentálta az eseményeket Varju László. A DK igazgatója lapunknak azt mondta: folytatódik a Fidesz játéka, amely meg akarja akadályozni a frakció létrejöttét. „Bízunk abban, hogy az alkotmányügyi bizottságban meglesz a józan ész és támogatják a megalakulást. De bármi is történik, a DK-frakció létezik és működni fog” – mondta Varju, aki lapzártánk idején tárgyalt az MSZP illetékeseivel a felmerülő bizottsági helyek betöltéséről.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.