A kormány festményt rendelt a 2006-os lovasrohamról

Lovasroham, 2006. október 23. – többek között ezzel a címmel rendelt festményeket több mint húszmillió forintért Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium pénzügyi keretéből. A Népszabadság információi szerint a festmények részben az új alaptörvény díszkiadásának illusztrációjaként fognak szolgálni, mint ahogy azt Kerényi Imre rendező lapunknak meg is erősítette.

A minisztérium által a napokban közzétett szerződéses listából kiderül: neves és kevésbé ismert kortárs magyar művészektől a következő témákban rendeltek festményt: Horthy Miklós kora (1919–1944) – a felkért festő Incze Mózes, Dualizmus kora (1867–1914) – Szinte Gábor, A holokauszt (1944–1945) – Gyémánt László Mihály, Nagy Imre újratemetése (1989) – Galambos Tamás, Forradalom és szabadságharc kora (1956) – Kocsis Imre, A vörös iszap (2010–2011) – Szentgyörgyi József, A második világháború (1939–1945) – Bráda Tibor István, Az első világháború (1914–1918) – Somogyi Győző Csaba, A tanácsköztársaság (1919) – Filep Sándor, Lovasroham (2006. október 23.) – Korényi János, Rákosi Mátyás kora (1949–1953) – László Dániel, Nemzeti Színház (1837–2002) –Atlasz Gábor és Trianon (1920) – Kiss Tibor. Mindegyik művész 1,6 millió forintot kap az alkotásért.

A koncepció lényegének megértéséhez Kerényi Imre elmondta, hogy az 1896-os millenniumi ünnepségekre a kor legnevesebb festői – köztük Munkácsy Mihály és Benczúr Gyula – 50 festményen ábrázolta a magyar történelem fényes és rettenetes korszakait a honfoglalástól az 1800-as évek végéig. A magyar történelmi festménysorozat kiegészítéseként az általa felkért 15 művész megfesti az elmúlt 150 év legfontosabb eseményeit.

Arra a kérdésünkre, hogy a minisztériumi szerződések között 13, nem pedig 15 alkotás szerepel, Kerényi azt mondta, további két festőművész is megbízást kapott, Rényi Krisztina Kádár János korát, Szkok Iván pedig az idén elfogadott új alkotmány megszületésének pillanatát örökíti meg. A millenniumra készült 50 és a most elkészülő 15 festmény fogja illusztrálni az új alaptörvény díszkiadásait, úgy, hogy bal oldalon lesznek a képek, jobb oldalon pedig a szöveg, az utolsó oldalon pedig a Magyarország jövője címmel kiírt gyermekrajzpályázat nyertesének alkotása.

A díszkiadás egy-egy példányát 2012 tavaszától elhelyezik az önkormányzatok döntő többségénél már felállított „Alaptörvény Asztalára”, ahol az állampolgárok ingyen kérhetnek egy példányt a Kövér László házelnök által saját kezűleg dedikált alkotmányból (az ingyen kapható példány nem a díszkiadás lesz, hanem fényképek nélküli alapkiadás). Információink szerint azt tervezik, hogy a díszkiadást az állampolgárok pénzért rendelhetik meg az „Alaptörvény Asztalánál”, az állam ajándékaként kaphatják az érettségizők, és ez lehet az egyik új állami protokollajándék.

A tervek szerint a 65 festményt 2012 januárjától nyolc hónapon át a Nemzeti Galériában vagy egy másik múzeumban lehet majd megtekinteni, utána a most készülő 15 alkotást a Parlament épületében vagy a Sándor-palotában helyezik el. Arra a kérdésünkre, hogy a 2006. október 23-i események miért tartoznak a magyarság elmúlt 150 éves történelmének legfontosabb eseményei közé, Kerényi Imre azt válaszolta, nagyon sokan, köztük ő is, úgy gondolják, hogy ez egy nagyon fontos történelmi pillanat, sőt „történelmi metszéspont” volt.

Arra a felvetésünkre, hogy a festménysorozat hírére Nagy Imre egykori miniszterelnök családja korábban tiltakozott, Kerényi azt válaszolta, a család egy másik történelmi pillanatot tartott volna szerencsésebbnek megörökíteni, de szerinte Nagy Imre mártír miniszterelnök 1989-es újratemetése a magyar történelem egyik katartikus napja volt.

A kormány festményen is megörökítteti a 2006-os őszi események félelmetes jelenetét
A kormány festményen is megörökítteti a 2006-os őszi események félelmetes jelenetét
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.