Lelki parancsra gyilkolt

A Baranya Megyei Bíróságon szerdán kezdték el tárgyalni a tizenhat évvel ezelőtt országos visszhangot kiváltó gyilkosság büntetőperét. A taxijával szolgálatban lévő Gál Csillát 1995. december elsején egy késsel tizenkétszer megszúrták; a 33 esztendős asszony a kórházba szállítás közben vesztette életét.

A tettes az autóban hagyott egy nejlonszatyrot és egy pénztárcát, a gyilkossághoz használt kés azonban sosem került elő. Ahogy sokáig a tettes sem. Bár a rendőrség több embert is meggyanúsított, a vádhoz egyikük ellen sem volt elegendő bizonyíték.

Aztán tavaly a Pécsen élő B. Róbert bement a rendőrségre, és a taxisofőr gyilkosaként feljelentette magát. A nyomozó hatóságok eleinte kétséggel fogadták a vékony testalkatú, kissé kopaszodó férfi többször is megismételt vallomását, ám végül hitelt adtak szavainak, s az ügy eljutott a vádemelésig és a tárgyalásig. Mindamellett maradhatott kétség B. Róbert bűnösségében, amire abból is következtethetünk, hogy a vádlott nincs előzetesben, noha tettéért akár életfogytig tartó szabadságvesztés is kiszabható. A tárgyalás első napján – a bűnösségét ezúttal is elismerő – B. Róbert nem tett vallomást, ezért a bíró felolvasta a rendőrségi vallomásait. Azokból kiderült, hogy a férfi egy román bányászvárosban született, nehéz gyerekkora volt, mert szülei hetes óvodába járatták, s bányász apja gyakran verte. 1990-ben Magyarországra települt.

Az ismerősei által visszahúzódó embernek tartott B. Róbert szenvedett a magánytól és a honvágytól. A férfit ráadásul belső hangok kínozták, amelyek azt parancsolták: öljön meg valakit. A gyilkosság estéjén is ölésre buzdító hangokat hallott. Albérletében magához vett egy konyhakést, és sétálni indult. Amikor meglátta, hogy a taxisállomás első autóját egy nő vezeti, eldöntötte, őt öli meg, mert az könynyebb feladat, mint egy férfit meggyilkolni. Beült a nő autójába és céltalanul ide-oda vitette magát. Az Abaligetre vivő út mentén, Pécs határában mondvacsinált indokkalmegállította a kocsit, és hátulról nyakon, aztán többszörmellkason szúrta a taxist. Egy másik rendőrségi vallomásában viszont már azt mondta, hogy nem gyilkolási szándékkal ment a bűntény napján sétálni, csak akkor érezte, hogy ölnie kell, amikor meglátta, hogy a taxisofőr nő. Nem csak e tekintetben ellentmondásosak B. Róbert vallomásai: volt, amikor azt mondta, hogy azért ölt, mert pár napja elhagyta őt barátnője, máskor erről nem tett említést. Egyik alkalommal úgy idézte fel a gyilkosságot, hogy bal kézzel szúrta meg áldozatát, máskor viszont jobbal. A kiszivárgott információk szerint a következő napokban megszólaló tanúk és szakértők vallomása is ellentmondásos lesz. Úgy értesültünk, hogy az autó ban maradt pénztárcáról vett DNS sem erősíti a vádat, viszont B. a rendőrségen olyan részleteit mondta el a gyilkosságnak, amit csak a tettes tudhat. B. Róbert egyébként azért jelentette fel magát, mert kínozta a lelkiismerete. A férfi 2004-ben megnősült, fia született, s a házasságkötés idején adventista lett. A gyülekezetben – véleménye szerint – jó keresztény emberré vált, s nem bírta tovább a gyilkosság lelki terhét. Először lelkészének gyónta meg tettét, aztán feleségének és a pszichiáterének, végül a nyomozóknak. A férfi jelenleg a pécsi egyetemen portásként dolgozik, ám egy ideje betegszabadságon van depressziós panaszokkal. Mindamellett elmeállapota nem lehet gátja B. Róbert elítélésének, mivel az orvos szakértők úgy foglaltak állást, hogy bár a férfi személyiségzavaros, tettei súlyát felelősséggel képes mérlegre tenni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.