Kövér még húzza az időt

„Kövér László házelnök úr még tájékozódik az ügyben, döntés nem született” – tájékoztatta a Népszabadságot az Országgyűlés Hivatala a Gyurcsány Ferenc vezetésével megalakult Demokratikus Koalíció önálló frakcióalakításával kapcsolatban.

A házelnöki döntés lapzártánkig egyelőre nem is született meg, így az MSZP-ből távozó, saját képviselőcsoportot alapító tíz volt szocialista képviselőnek továbbra is a függetlenek között kell helyet foglalniuk. Több forrásunk hangsúlyozta ugyanakkor, hogy Kövér László várhatóan nem fogja támogatni Gyurcsányék saját frakciójának megalakítását, a kérdést pedig – vita esetén – leginkább az illetékes ügyrendi bizottság hatáskörébe utalja majd. Vita nyilvánvalóan lesz, a DK ugyanis ragaszkodik, illetve ragaszkodna az önálló frakcióhoz.

Úgy tudjuk, Molnár Csaba, a DK megválasztott frakcióvezetője szerdán újabb levelet küldött Kövér Lászlónak, amelyben már azt is kifogásolta, hogy házszabályellenesen több napja nem biztosítják számukra az Országgyűlés bizottságai ban való munkát. Az új képviselőcsoport megalakításával ugyanis a szocialista párti bizottsági mandátumaik is megszűntek, de újabb lehetőséget azóta sem kaptak. A DK frakcióvezetője egyébként korábban bejelentette: ha nem hagyják formailag is működni a képviselőcsoportjukat, úgy minden lehetséges fórumon szóvá teszik majd azt, elsősorban az Európai Uniónál és az Európa Tanácsnál.

„Igazi színjáték, hogy sokadik napja nem sikerül állást foglalnia a kérdésben a házvezetésnek, amely ezzel alkalmatlanságát is bizonyítja” – fogalmazott lapunknak Molnár Csaba, hozzátéve: amíg nem hagyják, hogy önálló frakcióként működjenek, a formailag adott lehetőségekkel (például napirend előtti felszólalás, azonnali kérdés) alternatív módon fognak élni.

Később – a hat hónapos kényszerpihenő letelte után – mindenképpen újabb vitákat fog kiváltani, hogy milyen módon és mértékben kapjon központi támogatást működéséhez az új frakció. Információink szerint a házvezetés vitatni fogja például, hogy az új pártként megalakult, parlamenti választáson nem indult tömörülés milyen forrásokra jogosult, legalábbis a DK erre számít. Ráadásul a jövő évi költségvetésben nem szerepel a DK mint parlamenti frakció, így a juttatásaikat vélhetően a többi párt keretének terhére oldhatják csak meg.

A Demokratikus Koalíció illetékesei ezzel kapcsolatban munkatársunk kérdésére azt válaszolták, hogy a független képviselőknek juttatott működési támogatásokat összeadva már most is megfelelő büdzsével rendelkeznek, számukra pedig „nem pénzkérdés” a frakcióalakítás.

Emlékeztetőül: október 22-én a Vasas Fáy utcai sportcsarnokában több száz támogató előtt Gyurcsány Ferenc bejelentette: önálló pártot és frakciót alakítanak Demokratikus Koalíció néven. Parlamenti képviselőcsoportjuk még aznap meg is alakult a szükséges tíz fővel, a volt kormányfő mellett tagok lettek: Vitányi Iván, Vadai Ágnes, Varju László, Ficsor Ádám, Molnár Csaba, Oláh Lajos, Szűcs Erika, Kolber István és Baracskai József. A frakció vezetője a volt kancelláriaminiszter Molnár Csaba lett, aki az MDNP-nek az MDF-ből történt 1996-os kiválására hivatkozva később be is jelentette, hogy a képviselőcsoport megalakult és működik, a házelnöknek pedig nincs más dolga, mint ezt tudomásul venni. Múlt héten azonban a DK tagjai csak a függetlenek között foglalhattak helyet, miután Kövér László fi deszes házelnök épp Dél-Amerikában járt körúton, ahonnan azt üzente: hazatérése után foglalkozik csak az üggyel.

A problémát az okozza, hogy az Országgyűlés házszabálya szerint a kilépéssel vagy kizárással függetlenné vált képviselők csak hat hónapos kényszerű függetlenség után alakíthatnak saját képviselőcsoportot. Utóbbi jelentősége nemcsak a presztízsben van, hanem hogy több felszólalási lehetőséghez és testesebb költségvetési pénzhez is jutnak a formális frakciók. A DK által is hivatkozott 1996-os MDF–MDNP-szakítás, amelynek során konszenzussal engedték féléves szünet nélkül megalakulni az új frakciót, nyitva hagyott egy kiskaput a „más módon függetlenné vált képviselők” esetére. A DK-sok hangsúlyozzák is, hogy ők nem léptek ki a frakcióból, hanem sajátot alakítottak. A mandátumvizsgáló bizottság KDNP-s elnöke, Rubovszky György értelmezése szerint azonban Gyurcsányéknak hat hónapig a függetlenek közé kell ülniük, mert a hivatalos iratok szerint kiléptek az MSZP frakciójából. A Mesterházy Attila szocialista pártelnök által a házelnökhöz küldött átiratban ugyanis ez a kifejezés, „kilépés” szerepelt.

Ehhez kapcsolódik még, hogy Gyurcsány Ferenc volt kormányfő a Népszabadságnak adott interjújában a frakcióalakításról azt mondta: „2014 szempontjából” nem túl fontos, hogy most vagy hat hónap múlva lesz önálló frakciójuk.

Vezetőváltás a bizottságban

Molnár Zsolt szocialista képviselő váltja Vadai Ágnes korábbi MSZP-s politikust az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának élén.

A parlamenti szavazáson öt jobbikos képviselő nemmel szavazott, két radikális képviselő pedig az LMP-s Scheiring Gáborral és az érintettel, Molnár Zsolttal együtt tartózkodott. A Gyurcsány-szárnyból egyedül a függetlenként szereplő Szűcs Erika voksolt igennel. A nemzetbiztonsági bizottság elnökét mindig a legnagyobb ellenzéki párt adja, ezzel a mostani cserével viszont az MSZP-nek eggyel több bizottsági elnöki helye van a korábban lefektetett pártok közötti egyezséghez képest; igaz, a Demokratikus Koalíciót egyelőre formailag még nem ismerték el külön parlamenti erőként, és ez torzítja az arányokat. Molnár Zsolt lapunknak azt mondta, a pártpolitikán felülemelkedve, de a demokratikus ellenzék feladatait szem előtt tartva igyekszik majd végezni az elnöki feladatokat. (Sz. L. T.)

Eleni Tsakopoulos Kounalakis amerikai nagykövet szerdán a készülő választójogi törvényről, az igazságügyi reformról és az ország gazdasági helyzetéről, valamint a jövő évi költségvetési kilátásokról tárgyalt Mesterházy Attilával, az MSZP elnökével, p
Eleni Tsakopoulos Kounalakis amerikai nagykövet szerdán a készülő választójogi törvényről, az igazságügyi reformról és az ország gazdasági helyzetéről, valamint a jövő évi költségvetési kilátásokról tárgyalt Mesterházy Attilával, az MSZP elnökével, parlamenti frakcióvezetőjével a párt Jókai utcai székházában
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.