Schmuck: Én vagyok a szocdemek Minarikja

Mindegyik demokratikus erő felé nyitott pártot akar formálni a Magyarországi Szociáldemokrata Pártból a nemrég megválasztott főtitkár.

Schmuck Andor – aki önmagát mint a pártot szervező „Minarik, a mosodásként” határozza meg – a Népszabadságnak nyilatkozva arról beszélt, hogy az MSZDP önállóan kíván indulni a következő választásokon, és nem akar formailag egyetlen erőhöz sem csatlakozni. „Nemet mondunk az »Orbán, takarodj!«-ra és a »Gyurcsány, takarodj!«-ra is. De mindenkinek jobb és bal kezet nyújtunk, aki megoldásokban gondolkodik. Baloldalinak lenni felelősséget jelent az érkező szociális katasztrófa lehető leghatékonyabb kivédése érdekében” – fogalmazott Schmuck, hozzátéve, hogy éppen ezért egy új ellenzéki kerekasztal létrehozását kezdeményezik, amelyről minden demokratikus erőt „Thürmeréktől Mesterházyn és Gyurcsányon át, a szakszervezeteken és civil szervezeteken keresztül az LMP-ig és az MDF-utód JeSz-ig” értesítettek.

Az MSZDP márciusig adott haladékot magának arra, hogy – függően az új választójogi törvény kereteitől – megtalálja és felépítse saját 104-106 egyéni képviselőjelöltjét minden érintett régióban. Schmuck hangsúlyozta, hogy csak az válhat jelöltté, aki kétezer aláírást/ajánlást maga mögött tudhat. „Ha meglesznek a jelöltek, és amint elfogadják az új választójogi törvényt, megkezdjük a helyi kampányokat” – jelentette ki a főtitkár, mondván nem tartják kizárhatónak, hogy a sietség egy előre hozott választás miatt történik, amivel a Fidesz újabb néhány évet akarnak nyerni magának.

Az egyik első téma, amelyben törvénymódosítást szeretnének elérni a 65 év felettiek sérelmére elkövetett bűncselekmények megítélése; ugyanazt a szankciókeretet szeretnék, mint a 14 év alattiak esetében. Schmuck ez ügyben levelet is írt Orbán Viktornak. Ha néhány héten belül nem érkezik reagálás, az MSZDP népszavazást kezdeményez a témában. Ez, az időközben felálló egyéni jelöltek és csapataik számára is megfelelő tréning lesz.

Schmuck szerint „nagy kérdés, hogy milyen viszonyt alakítunk ki a testvérpárt MSZP-vel, de sokkal könnyebb lesz a helyzet most azzal, hogy Gyurcsányékkal a liberálisok távoztak”. Schmuck sosem távolodott el teljesen az MSZP-től, igaz, a Tisztelet Társaságával tett egy „félkört” korábban az MDF-fel is. Mint ismert, a 2006-os választásokon öt képviselőt delegálhattak a Dávid Ibolya-féle párt országos listájára. Az együttműködés alapja az örökösödési illeték eltörlése iránti közös szándék volt, ez a céljuk sikerült is. A támogatásért cserébe Vas János a szervezet képviseleté ben bekerült a parlamentbe, az MDF frakciójának tagjaként aktív munkát is végzett a T. Házban.

A párt és a társaság közötti kapcsolat megromlása miatt végül Vast felszólították, hogy lépjen ki a frakcióból. Tavaly március ban az MSZP-vel fűzték szorosabbra a viszonyt, miután mindegyik párttal (a Fidesz „nem ért rá”) tanácskoztak a nyugdíjasokat érintő kérdésekben. Végül a sokezres tagság figyelmébe az MSZP programjának támogatását ajánlották, miután a Mesterházy Attilával folytatott tárgyalás eredményeként a szocialisták több Tisztelet Társaság - pontot beemeltek a választási programjukba.

Ami a párt valódi irányítását illeti, az MSZDP legutóbbi kongresszusán újra elnökké választották Kapolyi Lászlót, akivel Schmuck számára „megtiszteltetés” együtt dolgozni, holott már tavaly augusztusban felmerült, hogy Kapolyi át fogja adni a helyét Schmunknak a párt élén. Ennek első jele az volt, amikor az MSZDP felkérte főpolgármester-jelöltnek. Schmuck indulása az önkormányzati választáson azért volt pikáns, mert baráti viszonyt ápol Rogán Antal belvárosi polgármesterrel.

Rogán korábban Schmuckkal és a Tisztelet Társasággal kampányolt, reklámfüzetében büszkén hivatkozott rájuk mint a kerületben jól működő civil szervezetre, amelynek Sas utcai ingatlanát egyébként a fideszes önkormányzat biztosította Schmuckéknak. A Rogánnal való kapcsolatáról azt mondta: „mélyen elismeri” a fideszes polgármester teljesítményét, és bízik benne, a teljesítményt kölcsönösen elismerő kapcsolat segítheti, hogy minél több szinten normális párbeszéd legyen.

Schmuck szerint sosem távolodott el teljesen az MSZP-től, igaz, a Tisztelet Társaságával tett egy félkört az MDF-fel is
Schmuck szerint sosem távolodott el teljesen az MSZP-től, igaz, a Tisztelet Társaságával tett egy félkört az MDF-fel is FOTÓ: MÓRICZ SIMON
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.