Háromezer szenvedélybeteg maradhat ellátatlanul

Mivel e-mailben elküldött petíciójukra két hétig nem kaptak választ, tegnap személyesen vitték el kérdéseiket a Nemzeti Erőforrás Minisztériumába a támogató szolgáltatók képviselői.

A szolgáltatók olyan fogyatékos embereknek segítenek, akik saját otthonukban élnek ugyan, de az önálló életvitelre segítség nélkül nem képesek. Ezek az emberek körülbelül 20-25 ezren vannak, rokkantnyugdíjból, fogyatékossági támogatásból, családi pótlékból tartják fent magukat, vagyis fizetni nem tudnak a segítségért.

A szolgáltatók azért fordultak a minisztériumhoz, mert a jövő évi költségvetési törvény javaslatában az idei összeg hatvan százalékát, 7,2 milliárd forint helyett csak 4,4 milliárdot terveznek támogató szolgáltatásokra, a közösségi ellátásokra, a jelzőrendszeres házi segítségnyújtásra, az utcai szociális munkára és krízisközpontok finanszírozására fordítani. Ebből az összegből a szolgáltatók szerint képtelenség finanszírozni a jelenlegi ellátást, így számuk megfeleződhet, és ezrek maradhatnak ellátatlanul.

– Több ezer aláírás gyűlt össze, bízunk benne, hogy ez elég meggyőző lesz ahhoz, hogy a költségvetés vitája során megváltozzon a legelesettebbekre szánt összeg nagysága – mondja Meleg Sándor, a kecskeméti támogató szolgálat vezetője.

Egy héttel a támogató szolgáltatók tiltakozásának kezdete után a szenvedélybetegeket és a pszichiátriai betegeket ellátó közösségi szolgálatok is nyílt levelet írtak Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszternek. Ebben emlékeztetnek arra, hogy „az idei források is csak válságmenedzselésre voltak elegendőek”. Érthetetlennek tartják, hogy egy kormányrendelet az érintett szolgáltatások állami támogatására még hat és fél milliárdos pályázati keretösszeget irányozott elő szeptember végi határidővel. Ez az összeg a költségvetési törvénytervezetben szereplőnek közel másfélszerese, erre, vagyis egy egyelőre nem létező összegre írták meg pályázataikat a szolgáltatók.

Ezek a szervezetek egyébként idén 9400 szenvedély- és pszichiátriai beteget láttak el, fejenként átlagosan 182 ezer forint felhasználásával. – Ez azt jelenti, hogy változatlan egy főre jutó finanszírozás mellett a tervezetben szereplő összeg esetén 3666 kliens ellátatlan maradhat jövőre – hangsúlyozzák nyílt levelükben.

A fogyatékosok és a szenvedélybetegek mellett a hajléktalanokat segítő utcai szociális munkát is érinti a támogatás radikális csökkentése. Csendes tiltakozás című közleményükben a Budapesti Hajléktalanügyi Konzorcium vezetői, Győri Péter és Vecsei Miklós azt írták, hogy jelenleg nem állnak rendelkezésre azok a források, melyek biztosíthatnák a hajléktalan emberek minimális téli ellátását. Kiemelték, hogy ez több ezer fedél nélküli ember egészségét, túlélését veszélyezteti. Felhívták a figyelmet arra is, hogy az utcai segítő szolgálatok január elsejét követő finanszírozása sem megoldott, a tél közepén leállhatnak ezek a segítő szervezetek.

– Sajnos az utcai segítőkkel kapcsolatban azóta sem történt előrelépés – mondja Győri Péter. Hozzáteszi: december 31-én lejár az utcai szolgálatok normatív finanszírozása, és az ott dolgozók nem tudják, hogy január elsejétől működnek-e még egyáltalán, és ha igen, akkor mennyi pénzből. Ha a szolgálatok egy részének be kell zárnia, akkor hajléktalanok százai maradhatnak segítők nélkül tél közepén.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium megkeresésünkre közölte, hogy a költségvetési törvény vitája még nem zárult le. Hozzátették, hogy „mindent megtesznek annak érdekében, hogy a rászorultakkal foglalkozó szervezetek működőképességét biztosítsák”. A hajléktalanokkal kapcsolatban kiemelték, hogy október végéig több mint kétmilliárd forintra pályázhattak helyi önkormányzatok, kistérségi tárulások, egyházi intézmények és nonprofit szervezetek, melyek a hajléktalanok ellátásában dolgoznak. A másik két területről nem tettek említést.

A Menhely Alapítvány szociális munkása hajléktalanoknál – Pénz nélkül már télen leállhat a segítség
A Menhely Alapítvány szociális munkása hajléktalanoknál – Pénz nélkül már télen leállhat a segítség
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.