Új tiltás a dizájner drogok ellen

Megelőző csapást mér a drogháborúban a kormány, amely az egészségügyi salátatörvényben azt javasolja, hogy ne konkrét hatóanyagokat, hanem teljes vegyületcsoportokat lehessen tiltólistára helyezni. Ezzel megakadályozná a dizájner drogok legális használatát.

A bűnüldöző hatóságok jelenleg is lemaradásban vannak a drogokat előállító vegyészekkel szemben, mert elég egy jelentéktelen módosítást végrehajtani a tiltott vegyületen, és lényegében hónapokig szabadon lehet forgalmazni a tudatmódosító szereket. A többnyire nem emberi fogyasztásra szánt termékek – van köztük növényi tápsó, füstölőként kínált „biozöld” – az interneten vagy speciális kávézókban könnyen és legálisan hozzáférhetők. A hatóságok pedig tehetetlenek, hiszen elvben semmi sem tiltja a forgalmazásukat vagy fogyasztásukat, miközben jóval veszélyesebbek a hagyományos kábítószereknél, tapasztalatok híján hatásuk kiszámíthatatlan.

A kormányzat a tervezett jogszabály-módosítással szinte azonnal kilenc vegyületcsoportot (például MDPV, methylone, butilon, 4-FA, 4-MEC, JWH) helyezne fel a pszichoaktív szerek listájára. Egy kormányrendelet engedélyhez kötné, és kizárólag kutatási, illetve rendészeti vagy ipari célra engedné az ilyen szerek forgalmazását és tartását. Azaz a terjesztők készletei ezt követően lefoglalhatók és elkobozhatók lesznek. Lehetőséget kapnak majd a hatóságok arra is, hogy akár próbavásárlással is lecsapjanak a terjesztőkre.

Szakemberek szerint a dizájner drogokkal kapcsolatos szigorítás azért nagyon fontos lépés, mert évente nagyjából megduplázódik az újonnan megjelenő legális készítmények száma, csak 2005 óta 115 új drog bukkant fel a piacon.

A legális dizájner drogok fogyasztása a legutóbbi Eurobarométer-felmérés szerint Írországban a leggyakoribb, itt a fiatalok 16 százaléka vallotta azt, hogy fogyasztott már ilyen szert. Az Egyesült Királyságban, Lettországban és Lengyelországban tíz-tíz százalék, míg Magyarországon a fiatalok két százaléka állította magáról, hogy fogyasztó. Ez utóbbit azonban a kutatók maguk sem nagyon hiszik, mert más adatokból az derül ki, hogy Magyarország szinte elosztóközpontjává vált Európának. Ezek a szerek olcsók, 2000-3000 forintért elérhető egy adag, és a hagyományos kábítószerekkel ellentétben nincs lebukásveszély.

Lapunknak Zacher Gábor toxikológus, a fővárosi Péterfy Sándor Utcai Kórház főorvosa elmondta: az osztályra kerülő sürgősségi ellátásra szorulók 90 százaléka dizájner drogot fogyaszt, júniustól szeptemberig 300 MDPV-t fogyasztót kezeltek. A szabadon megvásárolható szerek közül a szintetikus THC, azaz biozöldek, akár kétszázszor „ütősebbek”, mint a tiltott szernek minősülő marihuána. Arról nem is szólva – mondja –, hogy sokaknál okoz súlyos szövődményeket, például szívbelhártya-gyulladást, gombás tüdőtályogot. Zacher Gábor szerint a dizájner drogok esetében a legnagyobb veszélyt az jelenti, hogy hosszú távú hatásaik nem ismertek, sőt sokszor a megfelelő dózisról sincs tudomása a használónak, könnyen túladagolhatók.

Az új drogok és alapanyagaik előállítói akár évekig is legálisan láthatják el a világot új pszichoaktív szerekkel, feltéve, hogy nem emberi fogyasztásra kínálják termékeiket. A harc ellenük azért is nehéz Magyarországon, mert a bevizsgálás és a listára vétel hazánkban jelenleg fél-egy évet vesz igénybe. Így a megjelenés, az észlelés, az elemzés és a tiltás közötti időszakban az akár rendkívül veszélyes szerek terjesztői is biztonságban vannak.

Egy európai felmérés szerint nem sok magyar fiatal nyúl a dizájner drogokhoz, de a kórházakban nem ezt tapasztalják
Egy európai felmérés szerint nem sok magyar fiatal nyúl a dizájner drogokhoz, de a kórházakban nem ezt tapasztalják
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.