A temetkezési törvény átfogó módosítását kezdeményezi a Fidesz

Az ikerszomszédban meghalt a fiatalasszony. Két kicsi gyerek maradt utána. Férje és szülei úgy döntöttek, hogy a kertjükben helyezik végső nyugalomra. Így mindig a közelükben marad. Szép urnasírt állítottak. Mindig virággal van tele. A teraszajtóról éppen azt látom.

Régen gyakran sírtak körötte a gyerekek. Ma már többnyire kikerülik, mint egy tereptárgyat. De nekem mindig megkeseredik a szám, ahányszor arra téved a tekintetem – meséli Zsófi. S úgy tűnik, nincs ezzel egyedül, mivel hiába árulja ingatlanát, a vevőjelöltek soha nem jutnak tovább a terasz ajtónál. Laposabb pénztárcájúak az elemes szekrény tetejére rakják az urnát, a gyerek ovis focikupája mellé. S egyre többen szórják folyókba, levegőbe a hamvakat. A gazdasági válság és a temetkezés drágulása okán egyre többen élnek a lehetőséggel. A hazavitt urnák száma hamarosan eléri a tízezret. Már most is akad olyan vállalkozó, aki a hamvak kétharmadát hozzátartozóknak adja ki. A hazavitt urnák sorsa pedig nem követhető nyomon.

Egy pécsi ravatalozó, ahol a temetési ceremóniára készítik elő az urnát
Egy pécsi ravatalozó, ahol a temetési ceremóniára készítik elő az urnát FOTÓ: KURUCZ ÁRPÁD

Ennek egy csapásra véget vethet a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999-es törvény módosítása, amely várhatóan tavasszal kerül a parlament elé. Gelencsér Attila, a Fidesz országgyűlési képviselője, az önálló képviselői indítvány jegyzője lapunknak elmondta: nem fordulhat elő, hogy ne széles körben egyeztetett és támogatott szöveget kodifikáljanak a parlamentben. Csak olyan változatot támogat, amely nem drágítja, hanem épp ellenkezőleg, elviselhető méretűre szorítja a temetkezési költségeket. Éppen ennek érdekében van szükség a most készülő pontosabb, átláthatóbb szabályokra, a feketemunka visszaszorítására ezen a területen is.

A jövőben sem tiltják meg a hamvak hazavitelét, csupán megfelelő szabályok közé szorítják. A jövőben például az urna kiadásának feltétele lenne a befogadó vagy a magánemlékhely tulajdonosának, tulajdonostársainak nyilatkozata arról, hogy hozzájárulnak a hamvaknak az adott lakásban való elhelyezéséhez. Egyben azt is vállalniuk kellene, hogy lehetővé teszik a tágabb rokonságnak a kegyelet gyakorlását. Gyakori probléma, hogy a rokonok elviszik az urnákat, és ezzel nemcsak a nyilvántartás válik lehetetlenné, hanem megakadályozzák más hozzátartozók, tisztelő barátok kegyeletgyakorlási jogát.

Arra a kérdésre, hogy kinek kell majd nyilatkoznia az önkormányzati bérlakások esetében az urnák hazavihetőségéről, a politikus azt felelte: ebben az esetben a jegyzőnek mint a tulajdonos képviselőjének tudomást kellene szereznie arról, hogy hazaviszik az urnát, és neki is hozzá kellene járulnia. Egyben köteleznék az érintetteket, hogy valahol vegyék nyilvántartásba: pontosan hol tárolják majd a hamvakat. A tervek szerint a területileg illetékes temetőüzemeltetőnek kellene külön nyilvántartó könyvben vezetnie az urnák a helyét.

Hasonló „befogadónyilatkozatra” van szükség akkor is, ha valaki a hivatalos temetkezési helyen kívül szeretné szétszórni a hamvakat. Ebben az esetben szükség lenne a település jegyzőjének és az adott terület tulajdonosának a beleegyezésére is. A módosítás tiltaná a hamvak engedély nélküli folyókba, tavakba szórását. Ha valaki mégis ragaszkodna ehhez a temetési formához, akkor az illetékes kormányhivataltól kellene engedélyt kérnie a Balatonba vagy a Dunába szóráshoz. A kaposvári jegyző tiltása miatt például a Desedába nem lehet hamvakat szórni, és ezt a helyiek tudomásul vették.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.