Útonállók lesznek a szakszervezetekből

A sztrájkjogot egy törvénymódosítással ellehetetlenítették, így, mint egykor Robin Hood a szegények javainak, a Liga Szakszervezetek most a munkavállalók jogainak visszaszerzése érdekében készül „útonállásra”.

Az érdekszövetség elnöke, Gaskó István kérdésünkre leszögezte: a november 4-i országos félpályás útlezárásokkal a munka törvénykönyvének szerdán parlament elé terjesztett tervezete ellen kívánnak tiltakozni.

A korábbi egyeztetések során az eredeti javaslat számos ponton változott, de a legutolsó változatból is hiányoznak olyan garanciális elemek, amelyek miatt a Liga szükségesnek tartja, hogy az utcán is tiltakozzék. A szakszervezeti konföderáció egyik legfontosabb követelése, hogy maga a törvény szavatolja: a jogszabály hatálybalépése után senkinek nem csökkenhet a jövedelme. Gaskó szerint kevés, ha a kormány ígéretet tesz a kompenzációra, erre törvényi garanciát kell adni.

Emellett többek között kifogásolják azt is, hogy a többségi állami tulajdonú cégek dolgozóira más szabályok vonatkozzanak, mert ez diszkrimináció. A Liga továbbra sem fogadja el, hogy a munkáltató dönthessen a túlóra kifizetéséről vagy szabadidővel történő megváltásáról.

Mindezek miatt Gaskó úgy gondolja, meg kell tartaniuk a korábban meghirdetett félpályás útlezárásokat, amelyekhez a Munkástanácsok már csatlakozott, de más konföderációkra is számítanak. November 4-én reggel hattól este hatig számos főúton – például több autópálya budapesti bevezető szakaszán, a Dózsa György úton, a Kerepesi úton, a Róbert Károly körúton – akadályozzák majd a forgalmat. Ha ez sem vezet eredményre, november végén többnapos hasonló akciókra készülnek, amely a gazdaság működését is súlyosan érintheti – hangsúlyozta Gaskó, hozzátéve: számítanak az emberek türelmére és megértésére.

Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) elnöke szerint a javaslat szövege több ponton – nem egy esetben a munkavállalók számára kedvezően – változott, tehát a korábbi tiltakozások nem voltak eredménytelenek. Továbbra is aggályos azonban, hogy a jogszabály elfogadása után nőhet a dolgozók kiszolgáltatottsága, csökkenhetnek a jövedelmek, és a szakszervezeti jogokat sem látják biztosítottnak. Az MSZOSZ ügyvivő testülete úgy döntött, hogy a megyei szervezetek működjenek együtt a Liga által meghirdetett útlezárások szervezésében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.