Liberális érdeklődés a DK iránt

„Nem új SZDSZ készül a Demokratikus Koalícióval, az SZDSZ liberális volt, Gyurcsány Ferenc pedig szociáldemokrata. Ezek a dolgok amúgy sem mindig jók felmelegítve” – nyilatkozta a Népszabadságnak az egykori szabad demokrata országgyűlési képviselő, Eörsi Mátyás.

A politikus, aki személyesen is részt vett a DK megalakulását jelentő múlt szombati eseményen, kérdésünkre hozzátette: „…azonban ha Gyurcsány Ferencnek sikerül egyesítenie az SZDSZ igazságát, az MDF nemességét és az MSZP szerethetőségét, akkor ebből még bármi lehet”. „Az Orbán-kormánynak jelenleg a magyar Országgyűlésben egyetlen ellenzéke van, és az Gyurcsány Ferenc” – fogalmazott az egykori SZDSZ-es frakcióvezető. Eörsi arra a kérdésünkre, hogy be fog-e lépni a DK-ba, azt válaszolta: erről még nem esett szó, de az, hogy ott volt a megalakuláskor, „mutatja az érdeklődést”.

Gyurcsányék aDKmegalakulásakor is egyértelművé tették, hogy nyitottak kívánnak lenni közép-konzervatív és liberális irányzatok iránt is. „Az a liberalizmus, amit Kuncze, és az a költségvetési fegyelem, amit Bokros képvisel, nagyon közel áll hozzánk”– ezt Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció frakcióvezetője jelentette ki az fn.hu hírportálnak nyilatkozva, hozzátéve: még nem tárgyaltak senkivel a szorosabb együttműködésről. Kuncze Gábor hozzáállásáról nem is igazán tudni bizonyosat, mert annak ellenére, hogy november elején például egy szegedi DK-fórumon A liberalizmus értékrendje és kapcsolódási pontja a baloldalisághoz címmel tart beszélgetést, az fn.hu érdeklődésére csak azt tudta válaszolni, hogy nem foglalkozik a kérdéssel.

Karcosabb véleményt fogalmaz viszont meg Szabadai Viktor, az SZDSZ ügyvezető elnöke a DK-val kapcsolatban. Kifogásolta például, hogy Gyurcsány Ferenc a megalakuláskor saját szervezetét a „szabadság és a szolidaritás pártjaként” fogalmazta meg, amely egy demokratikus, polgári Magyarországot kíván felépíteni. Ez viszont szó szerint az SZDSZ alapító okiratának egyik kezdő sora.

Szabó Zoltán, a DK elnökségi tagja lapunknak azt mondta: a cél egyértelmű, leváltaniOrbán „önkényuralom felé haladó rendszerét”. Ehhez olyan formációt kell létrehozni 2014-re, amelyre valamennyi „demokrata” képes és kész szavazni. „Az MSZP »balra fordulásával« politikai otthon nélkül maradtak a baloldal, a szociáldemokrácia nem tradicionális fölfogású hívei, az SZDSZ elenyésztével eltűnt az a párt, amelyre a kutatások szerint jó húszszázaléknyi liberális beállítottságú szavazó voksolni tudna. Sokuk számára az LMP tűnt pótmegoldásnak, ám azóta a legtöbben kiábrándultak belőle.”

Désit kirúgták, Gréczy egyik ATV-s műsorát elvették

„Engedély nélkül” vezetett műsort szombaton a Demokratikus Koalíció rendezvényén – erre hivatkozva kirúgták az ATV-től Dési János újságírót, az Újságíróklub egyik műsorvezetőjét. – Elismerem, komoly taktikai hibát követtem el egy olyan világban, ahol mindenki taktikázik – mondta lapunknak Dési János, a Népszava főszerkesztő-helyettese.

Az eset nemcsak azért keltett feltűnést, mert az ATV-s szerződésekben nincs engedélyhez kötve, hogy pártok rendezvényeit moderálják, hanem azért, mert eddig az ATV-nek nem okozott problémát, hogy műsorvezetőik pártpolitikai színtéren exponálták magukat. Dési is moderált korábban szocialista rendezvényen, ahogy Vágó István is. Gréczy Zsolt, Gyurcsány Ferenc volt kommunikációs főtanácsadója két hete kapott saját műsort az ATV-n Demokraták címmel, igaz, most őt is levették a műsorról. Gréczyt viszont nem küldik el a csatornától: a Fórum című műsorban maradhat. Az ATV igazgatósága annyit közölt, hogy a megbízási szerződésük alapján Dési Jánost titoktartási kötelezettség terheli. A műsorvezető azzal, hogy a megbízási szerződés megszüntetésének lehetőségével kapcsolatos információkat jogosulatlanul nyilvánosságra hozta, üzleti titkot sértett – áll az ATV közleményében. (Ny. M.)

A Demokratikus Koalíció szombati alakuló ülésén Dési János (háttal) újságíró moderál, a Gyurcsány Ferenc mögötti sorban ül Eörsi Mátyás (balról az első), az SZDSZ egykori frakcióvezetője
A Demokratikus Koalíció szombati alakuló ülésén Dési János (háttal) újságíró moderál, a Gyurcsány Ferenc mögötti sorban ül Eörsi Mátyás (balról az első), az SZDSZ egykori frakcióvezetője
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.