Ellenzékben nem tetszett

Tarlós István főpolgármester és Balajti László altábornagy, az Alkotmányvédelmi Hivatal főigazgatója a héten együttműködési megállapodást írt alá – tudatta közleményében Szűcs Somlyó Mária városházi kommunikációs igazgató.

Az együttműködés a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló törvényen és a nemzetbiztonsági védelem alá eső szervek körét meghatározó 2009-es kormányhatározaton alapul. A cél pedig a közlemény szerint az, hogy javítsák a fővárosi tulajdonú cégekkel kapcsolatos gazdaságbiztonsági tevékenységet.

Ez nem újdonság: a Gyurcsánykormány 2008-ban döntött arról, hogy – egy 2004-es titkos kormányhatározat módosításával – a nemzetbiztonsági védelmet kiterjeszti a fővárosi és a kerületi, valamint a megyei jogú városi és a megyei önkormányzatok képviselő-testületeinek hivatalaira. A döntést akkor azzal magyarázták, hogy az uniós támogatások felhasználását indokolt lehet fokozottan figyelemmel kísérni, mert fennállhat a döntéshozók befolyásolásának lehetősége, másfelől a nagyberuházások körül nemzetbiztonsági kockázatot jelentő cégek is feltűnhetnek.

Az ötlet óriási felháborodást keltett. Az ügyben Kósa Lajos debreceni polgármester, a Fidesz ügyvezető alelnöke interpellációt nyújtott be, s az akkori titkosszolgálati miniszter, Szilvásy György azzal igyekezett megnyugtatni őt, hogy az együttműködés nem kötelező. A nemzetbiztonsági szolgálat tehát csak megállapodás alapján védené a helyhatóságokat, ez azonban a kormányhatározatból – amelynek titkosítását sietve feloldották – nem derült ki, ezért az ellenzéki tiltakozás hatására pár nappal később pontosították.

De ez sem segített, mert a fideszes vezetésű önkormányzatok kivétel nélkül elutasították az együttműködést. „A kormányhatározat lényegében a teljes magyar politikai elit titkosszolgálati eszközökkel való megfigyelését teszi lehetővé” – fogalmazott a jegyzőkönyv szerint a Bács-Kiskun megyei közgyűlés akkori alelnöke, Font Sándor fideszes képviselő. Azt különösen aggályosnak tartotta, hogy a megfigyelést ebben az esetben nem a független bíróság, hanem az igazságügy-miniszter engedélyezné.

Borkai Zsolt győri polgármester pedig – ugyancsak a Fidesz parlamenti képviselője – ezt terjesztette elő: a város közgyűlése „az önkormányzati alapjogok védelme érdekében úgy dönt, hogy az erre irányuló megkeresés esetén sem kíván az önkormányzat védelmére megállapodást kötni a nemzetbiztonsági szolgálattal”.Ugyanakkor javasolta, fejezzék ki tiltakozásukat az önkormányzatokat súlyosan sértő kormányhatározattal szemben. Egyébként szinte szó szerint ugyanilyen tartalmú határozatot fogadtak el például Debrecenben, Borsod megyében és másutt is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.