Ügyészekre és bírókra is vonatkozhat a Wittner-féle jóvátételi adó

Két héten belül közös előterjesztést szeretnének készíteni a parlamenti pártok, amelyek tegnap a Wittner Mária-féle „jóvátételi adóról” egyeztettek.

A fideszes képviselő azt javasolja, hogy csökkentsék az MSZMP, a Munkásőrség, az ÁVH, a KISZ egykori főállású politikai döntéshozóinak a nyugdíját, és az így befolyt összeggel támogassák az ’56-os szervezeteket.

Az egyeztetésen az derült ki, hogy a Fidesz, a KDNP, a Jobbik és az LMP szerint is az érintettek megmaradó nyugdíjának (amelynek meghatározásakor a nyugdíjminimumból kellene kiindulni) méltányosnak kell lennie – mondta Gulyás Gergely fideszes képviselő. (Az MSZP nem vett részt a találkozón.) Kérdéses viszont, hogy megadóztassák-e az érintettek nyugdíját, vagy ismét megállapítsák.

Emellett tegnap az érintettek személyi körét sem körvonalazták pontosan. Lázár János a jóvátételi adó megállapítása mellett érvelt, hozzátéve: az egyedi elbírálást támogatja, a kollektív bűnösség elvét nem. Szerinte olyan megoldás nem jó, amely túl szűk kört érint, és akár egyes ügyészeket és bírákat is be lehetne vonni a körbe.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.