Egyelőre csak fantomfrakció jut Gyurcsányéknak

Kivonultak a plenáris ülésteremből vagy be sem mentek a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció (DK) képviselői, miután az Országgyűlés vezetése nem biztosította az önálló frakcióként való munkájukhoz szükséges körülményeket. Varju László DK-igazgató közölte, hogy miután több képviselőnek a kártyája behelyezése után továbbra is „MSZP” felirat jelent meg, elhagyták a plenáris termét.

Molnár Csaba leendő frakcióvezető az ülés kezdete előtt még arról beszélt, hogy a DK frakció ja múlt hét végén megalakult és működik, az ügyben pedig a házvezetésnek sem jogi, sem politikai természetű dolga nincsen. Szerinte pusztán technikai jellegű kérdéseket kell megoldani, így például az ülésrend kijelölését. Molnárék már vasárnap levélben jelezték Kövér László házelnöknek a frakció megalakításának tényét. Az Országgyűlés fideszes elnöke azóta már jelezte, hogy csak akkor tud és akar a kérdéssel foglalkozni, ha hazatért dél-amerikai körútjáról. (Ezt a DK úgy kommentálta, hogy Kövérnek „szövegértési problémái” vannak, holott a vonatkozó szabályok egy „alsó tagozatos diák számára is könnyedén felfoghatók”.)

„Abban az esetben, ha a DK országgyűlési képviselőcsoportja nem tud működni a Házban, azt a jogállam elleni támadásnak, gazemberségnek és a Fidesz félelmének fogjuk tartani. Ha időt húznak, az sérti a házszabályt és korábbi állásfoglalásukat is” – fogalmazott Molnár, hozzátéve: ha nem hagyják őket részt venni a plenáris munkájában, úgy minden más eszközt használni fognak arra, hogy elmondhassák álláspontjukat, így az ülésterembe nem mennek be, nyilatkozni is a folyosón fognak. „Ez kényszerű távollétet jelent, Orbán kényszere miatt nem fogunk tudni részt venni a munkában. Ha kedden sem vehetünk részt a vitában, akkor nemzetközi intézményekhez, az Európai Unióhoz és az Európa Tanácshoz fogunk fordulni jogorvoslatért” – tette hozzá.

Molnár Csaba a Népszabadság azon kérdésére, hogy érvényes-e még az MSZP kongresszusának tett felajánlásuk a listás mandátumok visszaadásáról, illetve megerősítéséről, a DK-s képviselő azt mondta: ez a javaslatuk korábban erős ellenállásba ütközött és sem a frakció, sem a választmány nem támogatta, a novemberi kongresszus pedig napirendjére sem tűzte. „Ezért értelmetlen ezzel tovább foglalkozni” – tette hozzá.

A Népszabadság azon kérdésére, hogy az országgyűlési bizottsági helyekről és azokban betöltött tisztségekről (a DK-ba átülő Vadai Ágnes a nemzetbiztonsági bizottság elnöke, Oláh Lajos a fenntartható fejlődés bizottság alelnöke) mikor és hogyan döntenek, Molnár azt mondta: a házszabály szerint mindegyik állandó bizottságban szeretnének –a szabályoknak megfelelően – delegált tagokkal bírni. A tisztségek politikai megállapodás tárgyát képezik, amelyet szeretnének újratárgyalni az MSZP-vel. Hozzá kell tenni, hogy Mesterházy Attila MSZP-elnök időközben jelezte a parlamenti vezetés felé, hogy a nemzetbiztonsági bizottság elnöki posztjára Vadai helyett Molnár Zsoltot delegálta.

Bár a DK arra hivatkozik, hogy formailag nem léptek ki a frakcióból, a Mesterházy Attila által Kövér Lászlónak küldött és a plenáris ülésen felolvasott levélben viszont a „kilépés” kifejezés szerepel. Ezt Tóbiás József frakcióigazgató is megerősítette, aki szerint a frakció egyetértett a párt választmányával abban, hogy a korábbi kormányfőnek és a vele együtt távozóknak „ott kellene hagyniuk” mandátumukat a szocialista pártnál, ez volna a tisztességes eljárás. Tóbiás szerint Gyurcsányékkal a „gyurcsányizmus” távozott az MSZP-ből, egyúttal sok sikert kívánt egy új liberális SZDSZ megteremtéséhez.

A DK képviselői egyébként hétfő délelőtt még részt vettek az MSZP frakcióülésén és hivatalosan is elbúcsúztak. Több forrásból is úgy tudjuk: volt olyan Gyurcsány-párti politikus, aki láthatóan megkönnyezte a távozást. A frakció a Képviselői Irodaházban tanácskozik majd a következő napokban és tart sajtótájékoztatót az aktuális témákban.

Közvetlen lesz az elnökválasztás

Körülbelül hatvan-nyolcvanmillió forint lehet az a költségvetési keret, amelyet a DK új frakciója használhat majd –feltéve, ha a házvezetés jóváhagyja a képviselőcsoport megalakulását. A Gyurcsány-szárny viszont sem a pártoknak járó állami támogatással, sem pedig az MSZP pártalapítványának kasszájával nem számolhat. A Táncsics Alapítvány kuratóriumának elnöki tisztségéről Gyurcsány Ferenc tegnap hivatalosan is le mondott.

Varju László, a DK igazgatója lapunknak azt mondta: továbbra is támogatóikra, adományozóikra számítanak a működtetési költségeket illetően. A politikus azt nyilatkozta, hogy a választókerületek több mint a felében már van a DK-nak „tíznél több fős kiscsoportja”, a maradék felében tíz alatti a támogatók száma. „Nekünk nem az az érdekünk, hogy az MSZP gyengüljön. Mindenkinek örülünk, aki velünk akar tartani, de nem fogunk azért kampányolni, hogy hagyják el a szocialista pártot. Az MSZP nem gyengülni fog a DK szervezeti kiépítésével, hanem erősödni.

"Ha van rá lehetőség, azt ajánljuk a mieinknek, hogy helyi szövetséget alkotva működjenek együtt az MSZP-vel” – fogalmazott Varju.

A Demokrata Párt formai átalakítása Demokratikus Koalícióvá november közepére várható, az egyelőre még eldöntetlen, hogy egyetlen elnök lesz, vagy kollektív vezetés. Kérdésünkre Varju László megerősítette: egy biztos, a mindenkori pártelnököt közvetlenül fogják választani a DK-ban. (Sz. T. L.)

Gyurcsányék függetlenek?

Az Országgyűlés mentelmi bizottságának elnöke szerint az egy frakcióból kilépőkre a független képviselőkre vonatkozó szabályok érvényesek, és Mesterházy Attila szocialista frakcióvezető levelében az szerepel, hogy a tíz képviselő kilépett az MSZP frakciójából. Rubovszky György szerint Mesterházy levelében az szerepel, hogy tíz képviselő kilépett a szocialista frakcióból. A házszabály szerint a kilépett, illetve egy frakcióból kizárt képviselő hat hónapig független képviselőnek számít, és sehová nem léphet be. Rubovszky megjegyezte: azt soha nem vizsgálták és nem vizsgálhatja a Ház, hogy valóságot ír-e a frakcióvezető vagy sem.

A kereszténydemokrata politikus kitért arra is, hogy 1994-es képviselősége óta egyetlen ilyen jogeset volt, amikor az MDF kettévált, és megalakult az MDNP-frakció. Ekkor azonban nem kilépést jelentettek be, hanem azt, hogy a párthoz hasonlóan a frakció is kettévált. (MTI)

Az MSZP frakciója hétfőn a parlamentben már a Demokratikus Koalícióba távozó tíz képviselő nélkül
Az MSZP frakciója hétfőn a parlamentben már a Demokratikus Koalícióba távozó tíz képviselő nélkül
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.